Αρχική iHunt.gr “Νεκροταφείο” πλατάνων ο Καλαμάς… Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης

“Νεκροταφείο” πλατάνων ο Καλαμάς… Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης

από iHunt Team
akalamas_pl3

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Ενδεικτικές της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που έχει συντελεστεί στον Καλαμά είναι οι εικόνες με τους ξερούς κορμούς και τα κλαδιά των πλατάνων που ανασύρουν από το ποτάμι, συνεργεία της Περιφέρειας που εργάζονται γι’ αυτό τον σκοπό.
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι το προηγούμενο διάστημα, πολλά σημεία του ποταμού είχαν καλυφθεί πλήρως από πεσμένα δέντρα τα οποία χτυπήθηκαν από τη “νόσο των πλατάνων” που έχει αποδεκατίσει τα πλατάνια της Ηπείρου.
 
Η πρωτοβουλία για την απομάκρυνση των ξερών δέντρων από την κοίτη του ποταμού ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης, μετά και από επιτόπιες αυτοψίες που πραγματοποίησε μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες, διαπίστωσε το μέγεθος του προβλήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα.
 
akalamas pl1
 
Έτσι τα συνεργεία έπιασαν δουλειά και απομακρύνουν τόνους ξερών κορμών και κλαδιών από το ποτάμι ενώ εκτιμάται ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.
 
Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της νόσου του μεταχρωματικού έλκους, οι εστίες των δέντρων που αρρωσταίνουν αυξάνουν συνεχώς και ολόκληρα δάση νεκρώνουν.
 

 
Η μετάδοση της ασθένειας είναι κυρίως ανθρωπογενής. Το παθογόνο μεταδίδεται πλέον αστραπιαία: με μολυσμένα αλυσοπρίονα, μπουλντόζες κι εκσκαφείς, καθώς και μέσω μεταφοράς μολυσμένων κορμών με το νερό των ποταμών. Σε κάθε εστία προσβολής, η ασθένεια διαδίδεται στα διπλανά δέντρα με επαφή και συνένωση των ριζών τους.
 
Πηγή : EPIRUSPOST


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα