Αρχική iHunt.gr Νεκρός Μαυρόγυπας του δάσους Δαδιάς μετά από πρόσκρουση σε καλώδια

Νεκρός Μαυρόγυπας του δάσους Δαδιάς μετά από πρόσκρουση σε καλώδια

από iHunt Team
91000576_o

Ένα δυσάρεστο γεγονός κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου όταν βρέθηκε νεκρός ένας Μαυρόγυπας. Ο δορυφορικός πομπός με τον οποίον ήταν εφοδιασμένο το πουλί έδινε το ίδιο στίγμα για 2 ημέρες. 
 
Η συλλογή του πουλιού πραγματοποιήθηκε από στελέχη του WWF Ελλάς που το εντόπισαν νεκρό, στην περιοχή Χαράδρας του Δήμου Αρριανών, στην Π.Ε. Ροδόπης και το μετέφεραν στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης στη Δαδιά για τη διατήρηση του νεκρού ζώου σε καταψύκτη για περαιτέρω αναλύσεις.
 
Μέσα στο ράμφος υπήρχε αίμα, οι άκρες των φτερούγων του ήταν καμένες, είχε ένα μεγάλο τραύμα με απώλεια φτερών στο δεξί πόδι και ένα πιο μικρό στο λαιμό. Το σημείο εύρεσης και τα τραύματα συνδέουν την αιτία θανάτου με ηλεκτροπληξία από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος μέσης τάσης.
 
Ο Μαυρόγυπας ήταν δακτυλιωμένος με πλαστικό και μεταλλικό δακτυλίδι στα πόδια, και με ταμπέλα σήμανσης φτερού. Είχε γεννηθεί το 2017 στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς και την ίδια χρονιά δακτυλιώθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.
 
Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει τις πολλές και ποικίλες απειλές που υπάρχουν για αυτό το σπάνιο και «Κινδυνεύον» είδος της ελληνικής πανίδας, αλλά και για τα υπόλοιπα είδη αρπακτικών πουλιών. Οι απειλές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά σχετίζονται επίσης με την έλλειψη τροφής λόγω της αλλαγής των πρακτικών κτηνοτροφίας, την κατασκευή αιολικών πάρκων λόγω πρόσκρουσης πουλιών στις ανεμογεννήτριες και όπως διαπιστώσαμε δυστυχώς πρόσφατα την ηλεκτροπληξία από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος μέσης τάσης.
 
Συνολικά 28 δορυφορικοί πομποί έχουν τοποθετηθεί σε Μαυρόγυπες από το Φορέα Διαχείρισης τα τελευταία δύο χρόνια, με σκοπό την ακριβή παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών, την καταγραφή των κύριων περιοχών που χρησιμοποιούν και την διερεύνηση των αιτιών θανάτου τους. Οι 8 έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του ΕΠΠΕΡΑΑ (ΈΣΠΑ 2007-2013), βασικού προγράμματος χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης και οι 20 στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE (LIFE RE-VULTURES), στο οποίο ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης.
 
Photos: WWF Ελλάς / Λ. Καψάλης
 
Πηγή : https://www.alexpolisonline.com/

Print Friendly, PDF & Email

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα