Αρχική iHunt.gr Νεο κρουσμα λυσσας στη Θεσσαλονικη

Νεο κρουσμα λυσσας στη Θεσσαλονικη

από iHunt Team
red-fox2

demobanner

 Δεύτερο κρούσμα λύσσας σε κόκκινη αλεπού εντοπίστηκε στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά σε περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας του Δήμου Ωραιοκάστρου. 

 

Το πρώτο είχε εντοπιστεί στις αρχές Ιουνίου σε αγροτική περιοχή της Σίνδου. Σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες διατηρούν ποιμενικούς σκύλους ενώ κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός κόκκινων αλεπούδων. Καθώς η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους.

 Η υπηρεσία τονίζει ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) θα πρέπει να ειδοποιείται άμεσα η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία για την περισυλλογή τους.

 

Ενόψει, εξάλλου, της έναρξης των δολωματικών εμβολιασμών κατά της λύσσας από αέρος στις 11 Οκτωβρίου για τις περιοχές Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας και Δράμας, προειδοποιεί ότι τα εμβόλια περιέχουν ζωντανό ιό, έχουν τη μορφή μπισκότου, χρώματος λαδί-καφέ και οσμής ψαριού και η ρίψη τους θα γίνει εκτός κατοικημένων αστικών και περιαστικών περιοχών, μεγάλων οδικών δικτύων, λιμνών κλπ. Τονίζει, τέλος ότι, αν κάποιος εντοπίσει τέτοια δολώματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να μην τα ακουμπήσει και να μην έρθει σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά.

 

Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λύσσας στη χώρα μας έφτασαν τα 29. 

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

 

Πηγή: AΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα