Αρχική iHunt.gr Νορβηγια : Αρση της απαγορευσης της χρησης των μολυβδινων σκαγιων εξω απο τους υγροτοπους

Νορβηγια : Αρση της απαγορευσης της χρησης των μολυβδινων σκαγιων εξω απο τους υγροτοπους

από iHunt Team
steelshot

Το Νορβηγικό Κοινοβούλιο ψηφίζει για την άρση της απαγόρευσης των μολύβδινων σκαγιών. Οι κυνηγοί, καλωσορίζουν την απόφαση των Νορβηγών πολιτικών για την αναστολή της απαγόρευσης των μολύβδινων σκαγιών έξω από τις περιοχές των υγροτόπων .
 
Το Νορβηγικό Κοινοβούλιο στις 3 Φεβρουαρίου, ψήφισε με 79 ψήφους υπέρ έναντι 16, την επαναφορά των μολύβδινων σκαγιών για το κυνήγι των θηραμάτων έξω από τους υγροβιότοπους. Η απόφαση είναι αποτέλεσμα μιας μακράς εκστρατείας ενός συναδερφικού οργανισμού της BASC’s στην Νορβηγία, της Νορβηγικής Ένωσης Κυνηγών και Ψαράδων, την JI .
 
Ο πρόεδρος της BASC, Alan Jarrett, καλωσόρισε την κίνηση της υπεύθυνης επιτροπής της Νορβηγικής Βουλής, λέγοντας ότι “η BASC πιστεύει σταθερά πως όλες οι νομοθετικές αποφάσεις περί πυρομαχικών, θα πρέπει να βασίζονται, σε έγκυρες επιστημονικές μελέτες και αυτό ενισχύει την πολιτική μας επί των μολύβδινων πυρομαχικών, ότι δηλαδή “αφού δεν υπάρχει καμία τρανταχτή απόδειξη, δεν πρέπει να γίνεται καμία αλλαγή”. Σε μια κοινή δήλωση του Νορβηγικού Συμβουλίου Όπλων και της JI, η οποία εκδόθηκε από κοινού στις 29 Ιανουαρίου, η JI αναφέρει ότι τα τέσσερα μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας, υποστήριξαν την κίνηση να επαναφέρουν τα μολύβδινα σκάγια για το κυνήγι, παρά την μαζική πίεση από μικρότερες ομάδες ερευνητών και κτηνιάτρων, εναντίον των μολύβδινων πυρομαχικών. Στην δήλωση αναφέρεται, πως αξίζει σεβασμού το γεγονός ότι αυτά τα κόμματα δεν έχουν επηρεασθεί από την υπερβολική διαφωνία, βασιζόμενη στην καμπάνια, η οποία εξαρτάται από την έρευνα.
 
Η Απαγόρευση του 2005.  Η  JI (η Νορβηγική Ένωση Κυνηγών και Ψαράδων) αγωνίζεται να επαναφέρει τον μόλυβδο, ο οποίος φαίνεται “σαν το πιο κατάλληλο υλικό για κυνηγετικά πυρομαχικά, από τότε που η κυβέρνηση της Νορβηγίας έφερε την απαγόρευση των μολύβδινων σκαγιών το 2005. Ο οργανισμός, επικρίνει την απαγόρευση στην βάση του ότι στερείται μιας προφανούς στέρεας βάσης και ότι η χρήση ενός εναλλακτικού πυρομαχικού, προξενεί κινδύνους ευημερίας των ζώων. Τα μη μολύβδινα πυρομαχικά, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ο μόλυβδος και έτσι προξενούν περιττό πόνο στα θηράματα. Υποστηρίζει επίσης, ότι οι ενδεχόμενες δυσμενής συνέπειες τέτοιων υποκατάστατων υλικών, στην υγεία και το περιβάλλον, δεν έχουν μελετηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Δεν είναι η πρώτη φορά που προτάσεις για την άρση της απαγόρευσης έρχονται ενώπιον των Νορβηγών πολιτικών. Το 2013, η κίνηση για την επιστροφή των μολύβδινων σκαγιών, ηττήθηκε όταν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νορβηγικής Βουλής το καταψήφισε.
 
Η Πολιτική στήριξη.
 
Παρόλα αυτά, την τελευταία χρονιά, υπήρξε πολιτική υποστήριξη στην εμφανιζόμενη τάση για επαναφορά των μολύβδινων σκαγιών και η JI έλαβε διαβεβαιώσεις για μερική άρση από το Νορβηγικό Συντηρητικό Κόμμα, το Προοδευτικό, το Χριστιανοδημοκρατικό, το Κεντρώο και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η οποία πολιτική υποστήριξη πιστεύεται πως θα δώσει στις προτάσεις, μια ξεκάθαρη πλειοψηφία κατά την κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Παρά την αισιοδοξία επί της τελευταίας ψηφοφορίας, η JI παραμένει συνειδητοποιημένη, πως το θέμα των μολύβδινων σκαγιών είναι ακόμα ανοιχτό, αναφέρει δε πως “η υπόθεση πιθανόν δεν έχει ξεπεραστεί, παρά του ότι η Βουλή επέλεξε τώρα να άρει την απαγόρευση. Η πίεση από αυτούς που θέλουν την απαγόρευση σε όλα τα πυρομαχικά τα οποία βασίζονται στον μόλυβδο, ενδέχεται να διατηρηθεί και πιθανότατα θα προσπαθήσουν να βρουν νέους τρόπους για να την επιτύχουν. Ήδη έχουν επικεντρωθεί προς την απαγόρευση των σφαιρών των ραβδωτών όπλων με βάση τον μόλυβδο. Εμείς ως αφοσιωμένοι κυνηγοί, σκοπευτές και εξειδικευμένοι επαγγελματίες, πρέπει να κρατήσουμε την δέσμευση του ότι η νίκη μας πρόκειται να είναι μια μόνιμη νίκη. Ο Adrian Blackmore, διευθυντής της σκοπευτικής καμπάνιας της Υπαίθριας Συμμαχίας (UK), καλωσόρισε τα νέα: “Το συμπέρασμα τώρα που φθάνει από τους Νορβηγούς, ότι υπάρχει μη ικανοποιητική απόδειξη που να δικαιολογεί την συνέχιση της απαγόρευσης των μολύβδινων σκαγιών στους υγρότοπους και τα σκοπευτήρια, ξεκάθαρα δείχνει ότι κάποιος θα πρέπει μόνο να ενεργεί με σταθερή επιστημονική απόδειξη, όταν εξετάζονται περιορισμοί για τύπους πυρομαχικών. Θα πρέπει επίσης να μην μας επιβάλλουν την χρήση εναλλακτικών λύσεων, όταν ο πλήρης αντίκτυπος αυτών των νέων εναλλακτικών, για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου, παραμένουν άγνωστες”.
 
Απόδοση στα Ελληνικά,  Αλέξανδρος Παλαιολόγος για το iHunt.gr
Πηγή : shootinguk.co.uk

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα