Αρχική iHunt.gr Οδηγιες της ΚΣΕ για τη λυσσα

Οδηγιες της ΚΣΕ για τη λυσσα

από iHunt Team
kse

H Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου για το κρούσμα λύσσας στην Κοζάνη.

Στη λήψη σειράς μέτρων για την επιτήρηση και την καταστολή της λύσσας, προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τον εντοπισμό του ιού σε αλεπού στην περιοχή Παλαιόκαστρο Κοζάνης.

Κατόπιν σχετικών οδηγιών του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου, ενημερώθηκαν άμεσα η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων.

Το περιστατικό θα τεθεί υπόψη της Διεύθυνσης Υγιεινής του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του ΚΕΕΛΠΝΟ, με την υπενθύμιση για την ανάγκη άμεσου εφοδιασμού των Υπηρεσιών Υγείας των Περιφερειών με επαρκείς ποσότητες αντιλυσσικού ορού και αντιλυσσικού εμβολίου σε περίπτωση προσβολής των ανθρώπων. Επιπλέον, θα ζητηθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σαρκοφάγα που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα, ενώ παράλληλα δόθηκαν οδηγίες για την κατά προτεραιότητα περισυλλογή και τον εμβολιασμό κατά της λύσσας σε αδέσποτους σκύλους και γάτες, ιδίως στην περιοχή της Κοζάνης όπου εμφανίσθηκε το κρούσμα και στους γειτονικούς νομούς.

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας, ως συνεργάτης του τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, και ιδιαιτέρως μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος λύσσας σε αλεπού στην Κοζάνη (περιοχή Σιάτιστας), που μας γνωστοποιήθηκε επισήμως την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012, επισημαίνει και συνιστά τα εξής:.

  •    Τον άμεσο εμβολιασμό από κτηνίατρο, με εγκεκριμένο αντιλυσσικό εμβόλιο όλων των σκύλων και όλων των δεσποζόμενων θηλαστικών συντροφιάς (γάτες κ.ά.) που δεν έχουν εμβολιαστεί.
  •    Τον αυστηρό έλεγχο κατά την αγορά σκύλων από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από τις Βαλκανικές χώρες και την Τουρκία
  •    Την αποφυγή σωματικής επαφής με ζώα της άγριας πανίδας
  •    Την άμεση ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών, κατά την περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψη σας ζώο της άγριας πανίδας με ασυνήθιστη (ύποπτη) συμπεριφορά.

Επίσης, άμεση θα πρέπει να είναι    η ενημέρωση των αρμοδίων, όταν παρατηρήσετε και οικόσιτους ή αδέσποτους σκύλους με τα παρακάτω συμπτώματα:

1.      Μανιακή συμπεριφορά: νευρικότητα χωρίς αιτία, τρόμο με το παραμικρό και ανορεξία. Μετά από 24-72 ώρες αυξάνονται σημαντικά τα συμπτώματα του φόβου και της ανησυχίας, το ζώο γίνεται πολύ επιθετικό και δαγκώνει ό,τι βρεθεί μπροστά του. Από το στόμα του ζώου ρέουν άφθονα σάλια και το γαύγισμα μεταβάλλεται σε βραχνό ουρλιαχτό

2.      Καταθλιπτική συμπεριφορά: η περίοδος της παραπάνω νευρικότητας είναι πολύ μικρή ή δεν εμφανίζεται καθόλου. Παρατηρείται παράλυση του τραχήλου και των μυών που βοηθούν στην κατάποση, η οποία συνοδεύεται από άφθονα σάλια.

Αρμόδιοι φορείς με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνείτε και να αναφέρετε τυχόν ύποπτα περιστατικά είναι το τμήμα Ζωοανθρωπονόσων (τηλ. 2102125725), το ΚΕΕΛΠΝΟ (τηλ. 2105212000), οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες καθώς και οι φύλακες θήρας της περιοχής σας.

Τέλος, τονίζουμε για μία ακόμη φορά, ότι η καλύτερη πρόληψη αυτής της ασθένειας είναι ο σωστός εμβολισμός των σκύλων κατά της λύσσας.

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ           

Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα