Αρχική iHunt.gr Οδηγοι προσοχη στα τσακαλια

Οδηγοι προσοχη στα τσακαλια

από iHunt Team
tsakali_2

demobanner

 Την προσοχή των οδηγών για τη διέλευση τσακαλιών και άλλων άγριων ζώων εφιστά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας καθώς έχει διαπιστώσει ότι ο αριθμός των νεκρών τσακαλιών ολοένα αυξάνεται, γεγονός που οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα των διερχόμενων οδηγών.

Στα πλαίσια των προγραμμάτων παρακολούθησης, προστασίας και διατήρησης της άγριας πανίδας και χλωρίδας του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Φορέας Διαχείρισης έχει προβεί στην τοποθέτηση πινακίδων για την διέλευση τσακαλιών, αλλά και γενικότερα άγριων ζώων, δράση που χρηματοδοτήθηκε από τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου για το 2012. Σύμφωνα άλλωστε με σχετική ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης, οι θέσεις εντοπισμού των νεκρών ζώων φανερώνουν ότι οι μετακινήσεις τους λαμβάνουν μέρος σε εκτάσεις με ανθρωπογενή χαρακτήρα των οποίων η φυσική συνέχεια διακόπτεται από ασφαλτοστρωμένους δρόμους με αυξημένη κίνηση τροχοφόρων.

 

 Το τσακάλι είναι ένα παμφάγο ζώο με μεγάλη οικολογική σημασία η οποία έχει άμεση σχέση με τον άνθρωπο. Είναι, εκτός των άλλων και πτωματοφάγο και συνεπώς «καθαρίζει» την ύπαιθρο από νεκρά ζώα που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Επίσης τρέφεται και με είδη ζώων που προκαλούν ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες και έτσι αποτρέπει την υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών. Η ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Νέστου και της λίμνης Βιστωνίδας αποτελεί σημαντικό βιότοπο για το τσακάλι όπου έχουν καταγραφεί από την WWF Ελλάς 53 ομάδες των 4-6 ατόμων, με την τοπική πυκνότητα του πληθυσμού του να είναι μεγαλύτερη από 3 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το είδος δεν κινδυνεύει καθώς ο πληθυσμός του εμφανίζει σημαντική μείωση στην Ελλάδα.

Πηγή : Perifereianews.com

 

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα