Αρχική iHunt.gr Οι επιδρομες αρκουδων “τρομαζουν” και τη Δ. Μακεδονια

Οι επιδρομες αρκουδων “τρομαζουν” και τη Δ. Μακεδονια

από iHunt Team
869851536

demobanner

Ζητήματα του Δήμου Βοΐου και ειδικότερα της Δημοτικής Ενότητας Τσοτυλίου συζήτησε με τις τοπικές αρχές, τους φορείς και κατοίκους της περιοχής η Γενική Γραμματέας
 
Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, στη διάρκεια  επίσκεψης.
 
Στη συνάντηση το θέμα που κυριάρχησε ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι της περιοχής από τις επιδρομές αρκούδων.
 
Η Γενική Γραμματέας και το κλιμάκιο των υπηρεσιακών στελεχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης άκουσαν με προσοχή τα περιστατικά που τους περιέγραψαν οι πληγέντες καθώς και τους φόβους των κατοίκων.
 
Η Γενική Γραμματέας από την πλευρά της αφού τους ενημέρωσε για τις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών τους ζήτησε να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τις οδηγίες και εντολές των αρμόδιων υπηρεσιών (των κατά τόπους δασαρχείων που έχουν και εποπτεύοντα ρόλο) προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. ΄
 
Να σημειωθεί ότι στη Δυτική Μακεδονία στις Δ/νσεις Δασών Καστοριάς και Φλώρινας έχουν ήδη συσταθεί οι Συντονιστικές Επιτροπές Κρίσης και οι Ομάδες Άμεσης Επέμβασης(Ο.Α.Ε.) όπου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται προκειμένου να καταγράφονται τα περιστατικά και στη συνέχεια να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Ενώ στις Δ/νσεις Δασών Κοζάνης και Γρεβενών η συγκρότηση των Επιτροπών εκκρεμεί καθώς  οι φορείς  δεν έχουν ορίσει εκπροσώπους. Τέλος, το δασαρχείο Τσοτυλίου έχει προχωρήσει στη συγκρότηση Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (Ο.Α.Ε.).
 
Όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διαχείριση των μέχρι τώρα καταγεγραμμένων περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου Βοΐου τις οριστικές αποφάσεις θα λάβει η Συντονιστική Επιτροπή Κρίσεων της Π.Ε. Κοζάνης η οποία αφού συσταθεί,  θα αξιολογήσει όσα της εκθέσει η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (Ο.Α.Ε.) του δασαρχείου Τσοτυλίου, σε ειδική συνεδρίαση της.
 
Στη συνάντηση προτάθηκε να ζητηθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή να εξετάσει στα μέτρα αντιμετώπισης που θα προτείνει να περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:
•    Να διερευνηθεί ο αριθμός του πληθυσμού των αρκούδων που μπορεί να  διαβιώσουν υπό κατάλληλες συνθήκες στις δασικές εκτάσεις της Π.Ε. Κοζάνης (γιατί σήμερα παρατηρείται υπερπληθυσμός με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν στους οικισμούς για εξεύρεση τροφής) και στη συνέχεια να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο του πληθυσμού των αρκούδων αλλά και τη βελτίωση των βιοτόπων τους.  
•    Να χρησιμοποιηθούν απωθητικά μέσα για την απομάκρυνση των αρκούδων (σειρήνες, κανονάκια, σπρέι πιπεριού κ.λ.π.) σε οικισμούς όπου έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά.
•    Να εξετασθεί το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από το «Πράσινο Ταμείο» για «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» και
•    Να δοθεί έμφαση στις αποζημιώσεις ζητώντας από τον ΕΛΓΑ την άμεση καταβολή τους καθώς και να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγών στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται έως τώρα.
 
Πηγή : vimanews.grPrint Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα