Αρχική iHunt.gr Οι καρακάξες αναγνωρίζουν διαφορετικά ανθρώπινα πρόσωπα

Οι καρακάξες αναγνωρίζουν διαφορετικά ανθρώπινα πρόσωπα

από iHunt Team
karakakses-poulia

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καρακάξες μπορούν να αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα καθώς και να διακρίνουν αν οι άνθρωποι τις κοιτάζουν.
 
Στο πείραμα του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ οι καρακάξες ήταν σε θέση να διακρίνουν μεταξύ δύο μασκών που φορούσε το ίδιο άτομο, και αντιδρούσαν αμυντικά μόνο στην όψη της μάσκας που είχαν δει προηγουμένως να εισέρχεται στη φωλιά τους.
 
Για τρεις ημέρες, η επικεφαλής της έρευνας Γκαμπριέλ Ντέιβιντσον προσέγγιζε τις φωλιές φορώντας μία από τις μάσκες και έβγαζε νεοσσούς για να τους ζυγίσει. Αντίθετα, όταν φορούσε την άλλη μάσκα απλά καθόταν κοντά στις φωλιές.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν τα πτηνά αντιδρούσαν πιο γρήγορα και επέστρεφαν στη φωλιά τους όταν έβλεπαν την πρώτη μάσκα. Η αντίδραση αυτή ήταν ακόμα πιο έντονη όταν η Ντέιβιντσον κοίταζε απευθείας τα πουλιά και όχι προς το έδαφος.
 
«Το γεγονός ότι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν μεμονωμένα χαρακτηριστικά του προσώπου ή των μαλλιών τόσο γρήγορα, και σε μικρότερο βαθμό, την κατεύθυνση του βλέμματος, παρέχει μεγάλη απόδειξη των ευέλικτων γνωστικών ικανοτήτων αυτών
των πουλιών», δήλωσε η Ντέιβιντσον.
 
«Η συμπεριφορά αυτή υποδεικνύει επίσης, ότι το να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν συγκεκριμένους εχθρούς και τα επίπεδα της απειλής που θέτουν, μπορεί να είναι πιο σημαντικό για τη φύλαξη των νεοσσών από το να αντιδρούν στην κατεύθυνση του βλέμματος του αρπακτικού», πρόσθεσε.
 
Η καρακάξα αποτελεί το μικρότερο μέλος της οικογένειας κορακοειδών, και είναι αναγνωρίσιμη από τον κοντόχοντρο σώμα και τα μπλε μάτια της. Είναι κοινή σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία, και έχει μεγάλο εγκέφαλο, σε σχέση με το μέγεθος του σώματός της.
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτό το έντυπο συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα