Αρχική iHunt.gr Οι ΜΚΟ, οι οικολόγοι πράσινοι και ο Αγγελέτος, αντί να ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα του περιβάλλοντος της χώρας ασχολούνται με το κυνήγι

Οι ΜΚΟ, οι οικολόγοι πράσινοι και ο Αγγελέτος, αντί να ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα του περιβάλλοντος της χώρας ασχολούνται με το κυνήγι

από iHunt Team
0009_nestos

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Για ακόμη μία χρονιά σύμφωνα με έκθεση της WWF Ελλάς, τα πρόστιμα που καλείται εν μέσω κρίσης να πληρώσει η Ελλάδα αποτελούν απόδειξη της απουσίας ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και ορθής εφαρμογής της. Καταλαμβάνει τη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ για μη συμμόρφωση σε πέντε αποφάσεις του δικαστηρίου της ΕΕ και για τον αριθμό υποθέσεων (24) που εκκρεμούν λόγω παραβιάσεων του περιβαλλοντικού δικαίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει η οργάνωση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το ποσοστό των χρημάτων που δεν εισπράττει το κράτος από επιβαλλόμενα πρόστιμα για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
 
Στις οικονομικές επιπτώσεις της Ελλάδας για την μη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο  η 13η ετήσια έκθεση «Νόμος και περιβάλλον στην Ελλάδα: Έκθεση 2017 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», που παρουσίασε WWF Ελλάς.
 
Όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», στα παραδείγματα που αναφέρθηκαν στην παρουσίαση περιλαμβάνεται το κόστος από την ατμοσφαιρική ρύπανση που εκτιμάται σε 7 δισ. ευρώ ετησίως (επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και ποιότητα ζωής κ.λπ.). Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, σημαντική οικονομική επιβάρυνση προκύπτει και από την ελλιπέστατη εφαρμογή της σχετικής με τη διαχείριση των πλημμυρών νομοθεσίας. Μέσα σε μια δεκαετία η Ελλάδα υπέστη ζημιές ύψους 3 δισ. ευρώ από πλημμύρες σε όλη την επικράτεια. Οι ενισχύσεις που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 112 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτών των ζημιών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με τη σωστή και έγκαιρη εφαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου.
 
Ακόμα, σύμφωνα πάντα με την περιβαλλοντική οργάνωση, για άλλη μια χρονιά τα πρόστιμα που καλείται εν μέσω κρίσης να πληρώσει η Ελλάδα αποτελούν απόδειξη της απουσίας ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και ορθής εφαρμογής της. Όπως αναφέρθηκε, η χώρα καταλαμβάνει τη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ για μη συμμόρφωση σε πέντε αποφάσεις του δικαστηρίου της Ε.Ε. και για τον αριθμό υποθέσεων (24) που εκκρεμούν λόγω παραβιάσεων του περιβαλλοντικού δικαίου. Βάσει των στοιχείων, η Ελλάδα έχει πληρώσει περισσότερα από 37,3 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για μη συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου για τις χωματερές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το ποσοστό των χρημάτων που δεν εισπράττει το κράτος από επιβαλλόμενα πρόστιμα για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Το 2015 τα πρόστιμα μόνο για την αυθαίρετη δόμηση ανέρχονταν στα 183,440 εκατ. ευρώ. Από αυτά, εισπράχθηκαν μόλις 3,173 εκατ. ευρώ (περίπου 1,7%).
 
Ανησυχίες για την ρύθμιση των δασικών χαρτών
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανησυχητικό γεγονός για την οργάνωση θεωρείται η ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της κύρωσης των δασικών χαρτών. Τα στελέχη της περιβαλλοντικής οργάνωσης κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση για διγλωσσία αναφορικά με την εκτροπή του Αχελώου, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις διευκολύνουν μια απόφαση στο μέλλον για την εκτροπή του, ενώ είπαν ότι λαμβάνουν καταγγελίες για το άνοιγμα νέων χωματερών.
 
«Το περιβαλλοντικό δίκαιο δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά πρωτίστως ασπίδα προστασίας για το δικαίωμα όλων, συμπεριλαμβανομένων και των επόμενων γενεών, για καλή ποιότητα ζωής, σε αρμονία με τη φύση» τόνισε σχετικά ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.
 


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα