Αρχική iHunt.gr Οι φιλοζωικές οργανώσεις της Λάρισας αντιδρούν στο γεράκι

Οι φιλοζωικές οργανώσεις της Λάρισας αντιδρούν στο γεράκι

από iHunt Team
xaroyla

demobanner

Ένα γεράκι έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στους ουρανούς του κέντρου της Λάρισας τις τελευταίες μέρες. Το όνομα του είναι “Χαρούλα” και αποτελεί ήδη έναν δημοφιλή “δημότη” της πόλης της Θεσσαλίας: “Στην πόλη εδώ και χρόνια υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με πτηνά όπως οι κάργιες και οι σταχτοκουρούνες, οι οποίες επισκέπτονταν την πόλη το βράδυ στα πάρκα και τα δέντρα της πόλης και έτσι ο δήμος, μετά από ιδέα εργαζομένου του, απέκτησε ένα γεράκι Harris Hawk από ειδικό πιστοποιημένο εκτροφείο που βρίσκεται στην περιοχή της Δράμας, ένα γεράκι τριών ετών, θηλυκό” σημειώνει μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM” ο Γιώργος Ζαούτσος, αντιδήμαρχος Πρασίνου και Αμαξοστασίου του Δήμου Λαρισαίων.Μια αρχική ιδέα υπαλλήλου της αντιδημαρχίας πρασίνου του δήμου, του κ.Χριστοδούλου και υιοθετήθηκε από τη διεύθυνση μετά από τις απαραίτητες δοκιμές.   Το εν λόγω γεράκι, πτηνό- κυνηγός κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκπαιδεύτηκε εκ νέου για τον ρόλο του, με στόχο “να κυνηγά τη νύχτα” επί δύο μήνες και έχει ήδη αναλάβει δράση εδώ και είκοσι περίπου ημέρες. Οι δημοτικές αρχές το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, ώστε να απομακρύνονται τα υπόλοιπα πουλιά και αυτά “να αναγκαστούν να πετάξουν προς το φυσικό τους περιβάλλον, τον ποταμό Πηνειό, αλλά και μερικά πάρκα που βρίσκονται εξωτερικά της πόλης” αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων.   Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των πτήσεων του γερακιού είναι, σύμφωνα με τον κ. Ζαούτσο, “εκπληκτικά”.

Η “Χαρούλα” αναλαμβάνει υπηρεσία κάθε ημέρα στις 6 το απόγευμα αφού τότε θα μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης της Λάρισας και μετά από 30 με 45 λεπτά αναγκαία για να εγκλιματιστεί, ξεκινά τις πτήσεις του στον ουρανό της περιοχής ώστε μέσω της κυριαρχικής του φύση να “εκδιώξει” κάθε άλλο πτηνό κάτω από τις εντολές του εκπαιδευτή του: “είναι ο πιο οικολογικός τρόπος ώστε να διώξουμε τα πουλιά από την πόλη, ήταν χρόνια το πρόβλημα στην πόλη, δοκιμάστηκαν πολλά (συστήματα) αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό” τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που σημειώνει και ένα πρόσθετο αναπάντεχο παράπλευρο όφελος, αυτό της θετικής φήμης. Η “Χαρούλα” έχει γίνει ήδη και “η μασκότ των παιδιών αλλά και η αγαπημένη των καταστηματαρχών” στον δήμο, όπως αναφέρει ο κ. Ζαούτσος.    

Έντονη αντίδραση υπάρχει πάντως από την φιλοζωική οργάνωση «Σύλλογος Προστασίας Κακοποιημένων Ζώων Λάρισας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» στην απόφαση του Δήμου να “προσλάβει” γεράκι για να διώχνει τις καλιακούδες από τα δέντρα της πόλης. Σε επιστολή της που μας απέστειλε η φιλοζωική οργάνωση αναφέρει τα κάτωθι σύμφωνα με το onlarissa.gr:  Για γέλια και για κλάματα!  Με έκπληξη διαβάσαμε στον ημερήσιο τύπο του νομού μας (έντυπο και ηλεκτρονικό), ότι ο Δήμος Λαρισαίων, προσέλαβε γεράκι είδους «Harris Hawks» για να διώξει τις καλιακούδες που κάνουν φωλιές στα δέντρα της πόλης.  Καταρχάς, ελπίζουμε στην Χαρούλα, όπως ονομάζεται το συμπαθές πτηνό, ο Δήμος να έχει προνοήσει για τα ένσημά της και να μην την έχει ανασφάλιστη! Στην συνέχεια, θα θέλαμε να ενημερώσουμε την αρμόδια Αντιδήμαρχο πως οι καλιακούδες που τόσο πολύ την ενοχλούν το μόνο που πράττουν είναι αυτό για το οποίο είναι προορισμένες από την φύση τους να πράξουν.

Καλό θα ήταν λοιπόν να αφήσει την μητέρα – φύση που τόσο πολύ έχουμε βιάσει και βιάζουμε καθημερινά όλοι μας, να λειτουργήσει από μόνη της ´ να της υπενθυμίσουμε δε πως δεν ήρθαν οι καλιακούδες στα σπίτια μας, αλλά εμείς στα δικά τους! Και προτού μας κατηγορήσει για γραφικούς φιλόζωους, να την ενημερώσουμε για τις αρχές της αειφόρου αναπτύξεως, που προφανώς αγνοεί!  Κλείνοντας, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον Δήμον Λαρισαίων, μιας και επικαλείται παράπονα συμπολιτών μας για «βρωμιές» στην πόλη μας (σχόλιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε και από τοπικά Μ.Μ.Ε.), οι ευαισθησίες καθαριότητας της αρμόδιας υπηρεσίας ξεκινούν και τελειώνουν μόνο στις κουτσουλιές;

Γιατί αν κάνει κανείς μία βόλτα, ακόμα και μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, μπορεί να διαπιστώσει κάδους απορριμμάτων κατεστραμμένους, σπασμένους, υπερχειλισμένους από σκουπίδια (που σίγουρα δεν ανήκουν σε καλιακούδες) οι οποίοι ως επί το πλείστο λειτουργούν ως ωρολογιακές βόμβες στην δημόσια υγεία!  

Υποδεικνύουμε λοιπόν στον Δήμο Λαρισαίων να βρει άλλο τρόπο για να διαφημίσει τα πεπραγμένα του στο τέλος της θητείας του, και να μην χρησιμοποιεί ζώα προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου δημοτικούς θώκους!  Σημειώνουμε πως ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με την νομική του ομάδα επιφυλάσσεται ως έχων έννομο συμφέρον να προβεί σε όλες τις ενέργειες του αναλογούν εναντίον παντός υπευθύνου.  

 Για τον Σύλλογο Προστασίας Κακοποιημένων Ζώων Λάρισας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»,  Ο Πρόεδρος Δ.Σ.,  Δημήτριος ΤσιόναροςΠηγή: www.lifo.gr

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα