Αρχική iHunt.gr Ορνιθολογος εκπαιδευει τα μεταναστευτικα

Ορνιθολογος εκπαιδευει τα μεταναστευτικα

από iHunt Team
310x175_225128

demobanner

 Αυτό το ελαφρύ αεροσκάφος ταξιδεύει με ένα κοπάδι αποδημητικά πουλιά. Κυβερνήτης του είναι ο γάλλος ορνιθολόγος, Κριστιάν Μουλέκ. Χρειάστηκαν να περάσουν πολλά χρόνια εκπαίδευσης των πουλιών, ώστε αυτά να τον ακολουθούν σε αποδημητικές διαδρομές που αυτός έχει χαράξει, ώστε τα πτηνά να αποφεύγουν κυνηγούς και όπλα. Η ιδέα του στηρίζεται στο να αντικαθιστά τους γονείς τους και να κάνει τα νεαρά πουλιά να εξοικειώνονται με αυτόν και το σκάφος του, από την ημέρα που εκκολάπτονται.

«Είμαι ο θετός πατέρας αυτών των πουλιών, Εάν θέλω να τα κάνω να με ακολουθήσουν, πρέπει να τα εκπαιδεύσω από την αρχή. Τα έχω στο σπίτι μου. Κοιμάμαι μαζί τους από την πρώτη μέρα. Είναι πολύ ισχυρός ο δεσμός ανάμεσά μας. Στη συνέχεια μπορούμε να κάνουμε μεγάλα ταξίδια», επισημαίνει ο ορνιθολόγος.

Ο πρώτος που έκανε κάτι τέτοιο, ήταν ο Καναδός Μπιλ Λάισμαν που οδήγησε για πρώτη φορά ένα κοπάδι αποδημητικά πουλιά το 1986. Η προσπάθειά του αυτή αποτυπώθηκε κινηματογραφικά στην ταινία «Τα φτερουγίσματα». Το 1990, ο Κριστιάν Μουλέκ ολοκλήρωσε ένα ταξίδι 2.000 χλμ από τη Σουηδία στη Γερμανία, με παρέα 30 χήνες:

«Το πρώτο εκείνο ταξίδι απέδειξε ότι η τεχνική ήταν αποτελεσματική. Τα πουλιά απομνημόνευσαν τη διαδρομή που είχαμε κάνει τότε και τώρα τη διδάσκουν στα παιδιά τους. Κάναμε αυτό το ταξίδι με 30 πουλιά, αλλά πρέπει πλέον να μπορέσουμε να το κάνουμε με 500 πουλιά. Ελπίζουμε να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις ασφαλέστερες οδούς».Είναι πολύ δύσκολο όμως να βρεθούν πόροι ή άλλου είδους χρηματοδότηση για τέτοια προγράμματα. Έτσι, για να συγκεντρώσει χρήματα, ο Κριστιάν έχει ιδρύσει μια εταιρία που οργανώνει ταξίδια με το αεροπλανάκι του, όπου ο κόσμος μπορεί να παρακολουθήσει τα αποδημητικά πτηνά, από κοντά.

 
Δείτο ΕΔΩ το video.
 
euronews

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα