Αρχική Ορτύκι (Coturnix coturnix)

Ορτύκι (Coturnix coturnix)

από iHunt Team

 

CQ

Κοινή ονομασία των ορνιθόμορφων πτηνών του είδους Coturnix coturnix, της οικογενίας των φασιανιδών. Πρόκειται για μικρό, αποδηματικό πουλί, το οποίο συναντάται στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική. Είναι χερσόβιο, βαδιστικό πουλί που φωλιάζει μέσα στα χόρτα.

Περιγραφή

Το σώμα του φτάνει σε μήκος ως 20 εκ. και είναι συμπιεσμένο στα πλάγια. Έχει μικρή ουρά και πολύ κοντό λαιμό με ράμφος επίσης κοντό και λίγο κεκαμένο. Η ράχη του έχει χρώμα καφέ με κάθετες και οριζόντιες κιτρινοκόκκινες ραβδώσεις. Είναι πολύ ευκίνητο και περπατά γρήγορα κουνώντας το κεφάλι σε κάθε βήμα και μαζεύοντας την ουρά φαίνεται σαν σφαίρα. Τα ορτύκια είναι πολυγαμικά πτηνά. Τα αρσενικά, την άνοιξη που ζευγαρώνουν, μαλώνουν μεταξύ τους και πολλές φορές μάχονται ως την τελική εξόντωση.


Μεταναστεύσεις

Κατά τις αρχές του φθινοπώρου μεταναστεύουν από τις περιοχές αναπαραγωγής τους προς θερμότερες περιοχές- στην νότια Ευρώπη-, στην βόρεια Αφρική ή στην νότια Ασία, ανάλογα με την περιοχή εξάπλωσης τους- όπου παραμένουν μέχρι του τέλους της άνοιξης. Εκτός από την περίοδο της αποδημίας πετάει σπάνια. Μετακινείται στο έδαφος τρέχοντας ταχύτατα και κρύβεται ανάμεσα στη βλάστηση, γι΄αυτό διακρίνεται δύσκολα. Η τροφή του αποτελείται κυρίως από σπόρους και έντομα, ενώ τρέφεται επίσης με σκουλήκια και άλλα μικρά ασπόνδυλα.
Εκτροφή

Το παρόμοιο είδος Coturnix japonicus ή Όρτυξ η ιαπωνική (που θεωρείται υποείδος του πρώτου από ορισμένους επιστήμονες) εκτρέφεται σε πολλές περιοχές του κόσμου για την παραγωγή αβγών και κρέατος.

 

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα