Αρχική » Grid with Sidebar » ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ : Αυξάνονται οι επιθέσεις των λύκων σε κυνηγόσκυλα

ΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ : Αυξάνονται οι επιθέσεις των λύκων σε κυνηγόσκυλα

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Στην πολιτεία του Wisconsin των Η.Π.Α, η κυνηγετική σεζόν για την αρκούδα έκλεισε την Τρίτη 18/10/16 με τουλάχιστον 40 επιβεβαιωμένους θανάτους κυνηγετικών σκύλων από λύκους, ένα νούμερο που υπερβαίνει κατά πολύ το προηγούμενο, περσινό ρεκόρ των 23 σκυλιών. 
 
Ο αυξανόμενος πληθυσμός λύκων της πολιτείας ή πιθανώς η αυξημένη κυνηγετική δραστηριότητα θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των σκύλων που σκοτώθηκαν, δήλωσε ο Dave MacFarland του τμήματος Φυσικών Πόρων ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα μεγάλων σαρκοφάγων.
 
“Δεν έχουμε πολλά για να συνεχίσουμε εκτός από υποθέσεις “, δήλωσε ο MacFarland. “Ξέρουμε πλέον ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, όπου υπάρχουν πολλοί λύκοι και σκυλιά.”
 
Πολλοί κυνηγοί κατηγορούν τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας για την απαγόρευση του ελεγχόμενου κυνηγιού λύκων, η οποία είχε ως φυσικό επακόλουθο την ταχεία αύξηση του πληθυσμού των λύκων.
 
 
Οι “φιλόζωοι” – αντικυνηγοί  λένε ότι οι αριθμοί των λύκων πρέπει να αυξηθούν ακόμα περισσότερο ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της πιθανότητας εξαφάνισης του ζώου από την πολιτεία,κάτι που είχε συμβεί στο παρελθόν και ότι οι κυνηγοί αρκούδας θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα σκυλιά τους εάν απόφευγαν να κυνηγούν στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από την πολιτεία ως περιοχές υψηλής επικινδυνότητας λόγω της αυξημένης παρουσίας λύκων.
 
Ο MacFarland είπε ότι θα χρειαστεί επιστημονική μελέτη για να καθοριστεί τι προκάλεσε το υψηλότερο αριθμό των νεκρών κυνηγόσκυλων.
“Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ελπίζουμε να μην δούμε μια επανάληψη του τι είδαμε φέτος”, δήλωσε ο MacFarland.
 
Παρόλο που το κυνήγι αρκούδας τελείωσε Τρίτη, περισσότεροι θάνατοι κυνηγετικών σκύλων από λύκους, πιθανότατα να αναφερθούν στην υπηρεσία και τις επόμενες μέρες.
 
Ο Pat Quaintance, πρόεδρος της κυνηγετικής ομοσπονδίας του Wisconsin, δήλωσε ότι οι λύκοι είναι τόσο μεγάλοι και χοντροί από τις ζημιές που προκαλούν σε οικόσιτα και κτηνοτροφικά ζώα, ζημιές τόσες πολλές ιδίως στο βορειότερο τμήμα της πολιτείας, που ο ίδιος πιστεύει ότι οι κάτοικοι θα αρχίσουν την λαθροθηρία απέναντι στα “απειλούμενα” είδη.
 
“Θα πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Θα κηρύξουν ολοκληρωτικό πόλεμο στους λύκους”, δήλωσε ο Quaintance.
 
Μετά την σχεδόν εξαφάνιση του από την πολιτεία παλιότερα, ο λύκος μπήκε σε ειδικό καθεστώς προστασίας,και ο πληθυσμός του αυξήθηκε στο Wisconsin, οπότε προτάθηκε ξανά η απομάκρυνσή του από τη λίστα απειλούμενων ειδών με εξαφάνιση το 2012.
 
Τρία κυνήγια πραγματοποιήθηκαν – με τους επικριτές να προειδοποιούν ότι μια άλλη κατάρρευση του πληθυσμού ήταν επικείμενη – προτού ένας   δικαστής βρει κάποιο διαχειριστικό σφάλμα και να ξαναβάλει τον λύκο  στον κατάλογο των ειδών υπό προστασία το 2014.
 
Ο εκτιμώμενος χειμερινός πληθυσμός των λύκων αυξήθηκε κατά 16 τοις εκατό και σε περίπου 900 ζώα αυτό το έτος, και οι αξιώσεις για οικονομική αποζημίωση από κτηνοτρόφους για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο και από πληγέντες ιδιοκτήτες κυνηγόσκυλων βρίσκονται επίσης σε άνοδο.
 
Η Melissa Smith, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, των Friends of the Wisconsin Wolf ( φίλοι του λύκου του Ουισκόνσιν ), δήλωσε ότι η ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο που προκαλείται από τους λύκους δεν είναι μεγάλη, και θα μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί εάν περισσότεροι αγρότες  χρησιμοποιούσαν μέτρα όπως περίφραξη και συσκευές θορύβου που τρομάζουν τους λύκους.
 
Τα περίπου 200.000 $ που το κράτος καταβάλλει στους κτηνοτρόφους, κυνηγούς και άλλους για την αντιστάθμιση ζημιών από λύκους θα πρέπει να δαπανηθούν στην προσπάθεια αποτροπής λύκων, αρκούδων και άλλων άγριων ζώων από την καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου και των καλλιεργειών, είπε η Smith.
 
Με τον ρυθμό των 2500 $  που το κράτος πληρώνει τους ιδιοκτήτες των κυνηγετικών σκύλων που σκοτώθηκαν από τους λύκους, ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους κατά πάσα πιθανότητα θα φτάσει τα 100.000 $  φέτος.
 
Η Σμιθ είπε ότι πολύ λιγότερα σκυλιά θα θανατώνονταν, αν οι κυνηγοί δεν κυνηγούσαν με τα σκυλιά τους στις λυκόπληκτες περιοχές που έχει επισημάνει και χαρτογραφήσει η υπηρεσία του τμήματος Φυσικών Πόρων (DNR) επειδή οι λύκοι προστατεύουν τα μικρά τους ή ήδη έχουν αποκτήσει την συνήθεια να θανατώνουν σκυλιά.
 
“Δεν νομίζω ότι νοιάζονται για τα σκυλιά τους πάρα πολύ,” είπε η Smith.
 Ο Pat Quaintance, πρόεδρος της κυνηγετικής ομοσπονδίας του Wisconsin,είπε ότι οι κυνηγοί αγαπάνε πάρα πολύ τα σκυλιά τους, και επίσης νοιάζονται και για τους λύκους, αφού τους θεωρούν αναπόσπαστο μέρος της βιοποικιλότητας αλλά πλέον υπάρχουν παντού πάρα πολλά από αυτά τα άγρια ​​αρπακτικά.
 
Ο Quaintance συνέχισε λέγοντας ότι την φετινή σεζόν,απαρνήθηκε μια από τις αγαπημένες του περιοχές για κυνήγι, σε ένα μέρος του Bayfield County αφού είδε φρέσκα ίχνη λύκων.
 
Εκείνος δεν έχασε κανένα από τα σκυλιά του αυτή την σεζόν, αλλά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι κυνηγοί αρκούδας έχουν χάσει χιλιάδες στρέμματα γης εξαιτίας του φόβου των λύκων.
 
«Δεν υπάρχει καμία περιοχή τώρα που ένας κυνηγός μπορεί να λύσει ένα σκυλί άφοβα, χωρίς το σκυλί του να δεχτεί επίθεση από έναν λύκο”, δήλωσε ο Quaintance.
 
Ένας χάρτης του Τμήματος Φυσικών Πόρων (DNR) των αναφερθέντων συγκρούσεων λύκων-σκυλιών παρουσιάζει αρκετές εκτάσεις όπου δεν    σκοτώθηκαν σκυλιά φέτος, αλλά ο Quaintance είπε ότι ήταν περιοχές πολύ χαμηλής θηρευτικής αξίας,με ελάχιστη δημόσια γη ή είχαν άλλες ελλείψεις.
 
Οι χάρτες του τμήματος Φυσικών Πόρων δείχνουν περιοχές από τις  κομητείες του Bayfield, Ashland, Sawyer, Λίνκολν, Burnett, Ντάγκλας, Iron, Clark όπου και αυτή την σεζόν τα σκυλιά δέχθηκαν επίθεση από λύκους όπως και στα προηγούμενα χρόνια, επιθέσεις που είχαν υποχρεώσει την Υπηρεσία να δημοσιεύσει τους συγκεκριμένους χάρτες στο διαδίκτυο.
 
Ο MacFarland του Τμήματος Φυσικών Πόρων (DNR) ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα μεγάλων σαρκοφάγων, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές για ποιο λόγο, αλλά όταν μια αγέλη λύκων επιτεθεί σε σκύλο, το πιο πιθανό να το πράξει ξανά, με την πρώτη ευκαιρία.
 
Ο George Meyer, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Άγριας Ζωής του Wisconsin είπε ότι ο λύκος ξεσηκώνει δυνατά συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, αλλά έπειτα από την αύξηση του πληθυσμού του, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να τον αφαιρέσει από τη λίστα των απειλούμενων ειδών με εξαφάνιση, έτσι ώστε με το κυνήγι σαν διαχειριστικό εργαλείο και με τους επιστήμονες στον καθορισμό των ποσοστώσεων θήρευσης, ο πληθυσμός του λύκου να επανέλθει σε μια βιώσιμη κατάσταση .
 
Απόδοση στα Ελληνικά, Αλέξανδρος Παλαιολόγος – http://journaltimes.com/

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ