Αρχική iHunt.gr Ο Βαλτομπουφος επεστρεψε σπιτι του

Ο Βαλτομπουφος επεστρεψε σπιτι του

από iHunt Team
valtompoufos

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Τραυματισμένη βρέθηκε μία σπάνια κουκουβάγια από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας – Ισμαρίδας. Τα μέλη του Φορέα κατάφεραν να τη γιατρέψουν και να την οδηγήσουν ξανά, πριν από λίγες μέρες, στο φυσικό της περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα νεαρό θηλυκό βαλτόμπουφο (Asio flammeus) που όταν περνούσε πάνω από την πόλη της Καβάλας, κατά την μετανάστευσή του προς την περιοχή διαχείμασής του, μάλλον δέχθηκε επίθεση από καρακάξες και κουρούνες και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση.

Ένας κάτοικος της Καβάλας βρήκε το πουλί και ειδοποίησε το σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή» και τον Φορέα Διαχείρισης προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Όπως διαπιστώθηκε, ο νεαρός βαλτόμπουφος ήταν ελαφρώς αδύνατος, στρεσαρισμένος και με διάσειση αλλά έπειτα από μερικές μέρες νοσηλείας, ήταν πλέον σε θέση να απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον, αφού πρώτα δακτυλιώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Φορέα Διαχείρισης, ο βαλτόμπουφος είναι μια μεσαίου μεγέθους κουκουβάγια που δραστηριοποιείται τόσο τη νύχτα όσο και την ημέρα. Όπως το λέει και το όνομά του, ο βιότοπός του είναι οι βάλτοι και οι περιοχές γύρω από τις λιμνοθάλασσες. Φωλιάζει στο έδαφος σε βορειότερες περιοχές. Ένας μικρός πληθυσμός ξεχειμωνιάζει κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, σε αλμυρόβαλτους και λίμνες. Συχνά 2-3 αλλά και μέχρι και 40 πουλιά έχουν καταγραφεί να κουρνιάζουν μαζί στο ίδιο μέρος (Αξιός ποταμός). Τρέφεται με μικρά θηλαστικά κυρίως τρωκτικά και με πουλιά.

Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί φώλιασμα μια φορά στον Έβρο (1971) και μια στο Νέστο (2000) στην περιοχή του αεροδρομίου, ενώ άλλες δυο φορές υπήρξε υποψία φωλιάσματος στην Ισμαρίδα και την Κάρλα (1962).

Φωτογραφία από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας – Ισμαρίδας.

Πηγή : newsbeast.gr


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα