Αρχική iHunt.gr Ο Βηχας του Κυνοτροφειου (Kennel Cough)…

Ο Βηχας του Κυνοτροφειου (Kennel Cough)…

από iHunt Team
kynotrofeio

demobanner

 
Ο λεγόμενος Kennel Cough δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά παρά τους εμβολιασμούς εξακολουθεί να είναι μία αρκετά συνηθισμένη ασθένεια που ταλαιπωρεί πολλούς  σκύλους και που σημειώνει ιδιαίτερη έξαρση ανά περιόδους.
Ο βήχας του κυνοτροφείου οφείλει το όνομα του στο γεγονός ότι επειδή είναι ιδιαίτερα κολλητικός συνηθίζεται σε χώρους όπου βρίσκονται πολλά σκυλιά συγκεντρωμένα (όπως είναι τα κυνοτροφεία, τα pet shops κτλ). Δυστυχώς αυτή η μεταδοτικότητα του ιού καθιστά την προστασία των σκύλων μας πολύ δύσκολη αφού αρκεί ένας άρρωστος σκύλος στο πάρκο ή σε μία έκθεση μορφολογίας για να κολλήσουν πολλά ακόμα σκυλιά!

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 5 – 10 μέρες μετά την έκθεση του σκύλου στο μικρόβιο.
Το βασικό σύμπτωμα του kennel cough είναι ο επίμονος και έντονος βήχας που πολλές φορές μοιάζει σαν να προσπαθεί να βγάλει κάτι που έχει κολλήσει στο λαιμό του. Ο βήχας ενδέχεται να εμφανίζεται σε διάφορες στιγμές της ημέρας ή μετά από άσκηση ή απλά σε στιγμές ενθουσιασμού και μπορεί να προκαλέσει επίσης τάση προς εμετό ή εμετό με άσπρο αφρό.
Μερικά σκυλιά μπορεί να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα όπως φτέρνισμα, μύξες και πυρετό.
Το Kennel Cough δεν προκαλεί συνήθως μείωση της όρεξης για φαγητό ή μειωμένη ενέργεια.

Θεραπεία

Μερικές φορές ο βήχας του κυνοκομείου θεραπεύεται από μόνος τους σε σκυλιά με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα αλλά επειδή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πνευμονία και σημαντικά προβλήματα (ιδιαίτερα σε βραχυκέφαλες φυλές) θα πρέπει με τα πρώτα συμπτώματα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για να σας δώσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που συνήθως περιλαμβάνει αντιβίωση και σιρόπι για τον βήχα.
Κατά τη διάρκεια της νόσου θα πρέπει να αφαιρείται το περιλαίμιο και να χρησιμοποιείται επιστήθιο για το λουρί του αφού η πίεση στο λαιμό χειροτερεύει το βήχα.

Πρόληψη

Αρχικά η ευθύνη των ιδιοκτητών μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ασθένειας! Αν ο σκύλος σας εμφανίσει το οποιοδήποτε σύμπτωμα αποφύγετε την επαφή του με άλλα σκυλιά ή την μεταφορά του σε χώρους με άλλα σκυλιά αφού η ασθένεια μεταδίδεται με τον αέρα (με φτέρνισμα, βήχα κτλ).
Από εκεί και πέρα υπάρχουν εμβόλια τα οποία και πρέπει να κάνετε στο σκύλο σας (με ένεση αλλά και με ενστάλαξη από τη μύτη) αλλά επειδή η ασθένεια οφείλεται σε διάφορα μικρόβια η προστασία δεν είναι απόλυτη (ιός της παραγρίπης, κοκκοβάκιλος Bordetella bronchiseptica, ερπητοϊός, μυκοπλάσματα κτλ) και γι’ αυτό αρκετά εμβολιασμένα ζώα εμφανίζουν Kennel Cough. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος πάντως αφού αρκετοί χώροι (πχ πανσιόν σκύλων, σχολές εκπαίδευσης κτλ) το απαιτούν για να δεχτούν το σκύλο σας.
 
Πηγή : dogpark.grPrint Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα