Αρχική iHunt.gr Ο Κυνηγετικος Συλλογος Δραμας

Ο Κυνηγετικος Συλλογος Δραμας

από iHunt Team
ksdramas

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας “Η ΑΡΤΕΜΙΣ” ιδρύθηκε το έτος 1922 γεγονός που τον καθιστά τον παλαιότερο σύλλογο του νομού, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και τον μεγαλύτερο με 1400 εγγεγραμμένα μέλη. Ο Κ.Σ. Δράμας, είναι αναγνωρισμένος και συνεργαζόμενος με το Υ.Π.Ε.Κ.Α και είναι υπό την εποπτεία στης ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης. Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το όποιο εκλέγεται από τα μέλη του κάθε δυο χρόνια.

Προστασία και Διαχείριση του Περιβάλλοντος

Η διαρκής προσπάθεια του συλλόγου να διεκπεραιώσει το δύσκολο καθήκον του, μεταφράζεται σε δραστηριότητες που οργανώνει και πραγματοποιεί, προσπαθώντας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα που του εμπιστεύονται οι κυνηγοί-μέλη του, πάντα με την άψογη συνεργασία της προϊσταμένης του αρχής που είναι το Δασαρχείο, με την καθοδήγηση της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, και με τις επιστημονικές γνώσεις των επιστημονικών συνεργατών του.

Οι δραστηριότητες του Κ.Σ. Δράμας συνοψίζονται σε 4 θεμελιώδεις άξονες :

  • Την Θηροφύλαξη
  • Την εκπόνηση επιστημονικών μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων
  • Τα έργα αναβάθμισης και εμπλουτισμού ενδιαιτημάτων
  • Τις δράσεις επιμόρφωσης των κυνηγών και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

Θηροφύλαξη

thirofilakiΗ θηροφύλαξη αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο των κυνηγών για τη φροντίδα της φυσικής κληρονομιάς και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Ο Κ.Σ. Δράμας απασχόλησε τον πρώτο θηροφύλακα πριν από τον πόλεμο και εδώ και 40 χρόνια συνεχίζει να απασχολεί θηροφύλακες με αποκλειστική χρηματοδότηση από τους κυνηγούς.Ο ρόλος του θηροφύλακα δεν περιορίζεται σε θέματα που έχουν σχέση με την άσκηση της θήρας, αλλά γενικότερα παρεμβαίνει σε ενέργειες που απειλούν το φυσικό περιβάλλον.

Ο πολυλειτουργικός και πολυδιάστατος ρόλος τους αφορά :

  • Την πρόληψη και καταστολή της λαθροθήρας
  • Την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που αφορούν στη βελτίωση ενδιαιτημάτων.
  • Την εθελοντική υποστήριξη προς την πολιτεία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
  • Την συμμετοχή του σε επιστημονικές έρευνες με την υλοποίηση ερευνών πεδίου

Επανειλημμένα οι θηροφύλακες του Κ.Σ. Δράμας έχουν προβεί σε περισυλλογή τραυματισμένων ζώων και στη μεταφορά τους σε κτηνιατρεία για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και η μεταφορά τους στη συνέχεια σε Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων καλύπτονται αποκλειστικά από τον Κυνηγετικό Σύλλογο.

agriogidoΣημαντική θεωρείται και η συμμετοχή των θηροφυλάκων στην καταμέτρηση του πληθυσμού του αγριόγιδου στην περιοχή του Δάσους Φρακτού. Η δράση πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί το τμήμα Δασοπονίας του ΤΕΙ Λάρισας με τη συνεργασία της ΣΤ’ΚΟΜΑΘ, του Δασαρχείου Δράμας και του Κ.Σ. Δράμας. 

Φέτος οι εργασίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Save Nature, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις βουλγαρικές κυνηγετικές οργανώσεις. Για το λόγο αυτό παρευρέθησαν και εκπρόσωποι από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Γκόλτσε Ντέλτσεφ της Βουλγαρίας. Επίσης στις καταμετρήσεις συμμετείχαν, ο Κ.Σ. Αλεξανδρούπολης, εθελοντές κυνηγοί και ορειβάτες. Ακόμη παρόντες ήταν και παρατηρητές  από τον Φορέα Διαχείρισης της Ροδόπης.

Από τις έως τώρα καταμετρήσεις διαφαίνεται ότι ο πληθυσμός του αγριόγιδου παραμένει σταθερός. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει εποικισμός του είδους και σε άλλες περιοχές, γεγονός που επιβεβαιώνει την ευρωστία του είδους. 

Ο Κ.Σ. Δράμας, ως εθελοντική οργάνωση ενταγμένη στο Εθνικό Σύστημα Εθελοντισμού της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας με τους θηροφύλακες 

συμμετέχει στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Δράμας και συνδράμει στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος όποτε ζητηθεί.

περιπολεί σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ευθύνης του Συλλόγου, για την πυρασφάλεια, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.

Εθελοντική είναι και η συνδρομή στη διεξαγωγή των ετήσιων αγώνων με την επωνυμία “Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου”.

Διατήρηση και βελτίωση ενδιαιτημάτων

iliosporaΟ Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας έχει εντάξει σε έναν ετήσιο και σταθερό προγραμματισμό ενέργειες βελτίωσης ενδιαιτημάτων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σπορές, δενδοφυτεύσεις, κατασκευές ποτιστρών και ταιστρών με στόχο τον περιορισμό και την αναστολή πιθανών απωλειών της βιοποικιλότητας. Φέτος με πρωτοβουλία των Κ.Σ. Δράμας, Δοξάτου και Καβάλας δαπανήθηκαν πόροι από το πρόγραμμα της βελτίωσης ενδιαιτημάτων της ΚΣΕ ύψους 2.000 ΕΥΡΩ για την αντιμίσθωση της βοσκής στη Βάλτα της Δράμας (Ντερίτσεσμε), ώστε να μην βοσκηθεί έκταση 7.500 στρεμμάτων για ένα χρόνο και έτσι την καλοκαιρινή περίοδο να μείνει ανέπαφη η σιτοκαλαμιά και να παρέχει θέσεις κάλυψης και φωλεοποίησης στα εδαφόβια πτηνά.taistra

Επίσης, το τελευταίο έτος ο Κ.Σ. Δράμας πήρε την πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, το Τμήμα Αλιείας Π.Ε. Δράμας και το Δασαρχείο Δράμας, ώστε να δρομολογηθεί παραγωγή γόνου της αυτόχθονης πέστροφας των ρεμάτων της Ροδόπης με την οποία θα εμπλουτισθούν τα ορεινά ρέματα της Δράμας.

Διασυνοριακή συνεργασία Κ.Σ Δράμας και Κ.Σ Γκοτσε Ντέλτσεφ

Διαβάστε εδώ για το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα.

Πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας

Ο νομός Δράμας περιλαμβάνεται στους 14 νομούς εφαρμογής του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας (το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν εμφανιστούν τα κρούσματα στη χώρα μας) αναλαμβάνοντας εξαιρετικά σημαντικό για την πρόληψη ρόλο με τη συλλογή δειγμάτων που αποστέλλονται για εξέταση.

 


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα