1,2K

Στην πόλη της Μακεδονίας με το υγρό στοιχείο (ποτάμια και καταρράκτες), αφού ακόμα και το όνομα της πόλης έχει φρυγική προέλευση και σημαίνει «πύργος – πόλη μες στο νερό».
Η Εδεσσα (παλαιότερα ονομοζόταν παράλληλα και Βοδενά) βρίσκεται σε υψόμετρο 320 μέτρων, είναι πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 28.814 κατοίκους (απογραφή 2011). Η πόλη κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και μέχρι την ανακάλυψη των τάφων της Βεργίνας (1977) ταυτιζόταν με τις αρχαίες Αιγές, πρώτη πρωτεύουσα του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου. Η σημερινή πόλη είναι κτισμένη στη θέση της ακρόπολης της αρχαίας πόλης.
Οι απελευθερώσεις που κάνουμε είναι λίγες και πάντα μετά από μελέτη που συντάσσει ο επιστημονικός συνεργάτης της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, Αλέξανδρος Γκάσιος.
Οι περιορισμένες, προς το παρόν, ανασκαφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει το αρχαίο τείχος και τμήμα της αγοράς. Από την πόλη έφερε αποίκους ο Μέγας Αλέξανδρος και επανίδρυσε την παλαιότερη Ορχόη της βορειοδυτικής Μεσοποταμίας με το όνομα Εδεσσα.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Εδεσσας ιδρύθηκε το 1976 και την κυνηγετική χρονιά που μας πέρασε θεώρησε περίπου 850 άδειες, αν και πριν από την κρίση ήταν πολύ περισσότερες. Πρόεδρος στον Κυνηγετικό Σύλλογο της Εδεσσας είναι ο Χρήστος Πισλίνας, ένας νέος σε ηλικία πρόεδρος με όρεξη και αγάπη για το κυνήγι. Το «Εθνος – Κυνήγι» βρέθηκε στην Εδεσσα και μίλησε με τον Χρήστο Πισλίνα για τον Κυνηγετικό Σύλλογο της Εδεσσας.
Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου;
«Ο Σύλλογος είναι αρκετά δραστήριος. Μερικές μόνο από τις δράσεις μας είναι:
Λίγες και επιλεγμένες απελευθερώσεις. Πιστεύουμε ότι οι απελευθερώσεις με τον τρόπο που γίνονται δεν μπορούν να προφέρουν πολλά, γι’ αυτό και έχουμε παροπλίσει τον πυρήνα προσαρμογής θηραμάτων που έχουμε, αφού η συντήρησή του απαιτούσε αρκετά χρήματα.
Οι απελευθερώσεις που κάνουμε είναι λίγες και πάντα μετά από μελέτη που συντάσσει ο επιστημονικός συνεργάτης της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, Αλέξανδρος Γκάσιος. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αυξήσουμε τον πληθυσμό της πεδινής πέρδικας και στο μέλλον θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στοχευμένες απελευθερώσεις.
Ρίψη τροφής για τα ενδημικά θηράματα, ιδιαίτερα την εποχή που η τροφή λιγοστεύει στα βουνά μας.
Βελτίωση βιοτόπων για τα ενδημικά αλλά και για ορισμένα αποδημητικά. Προγραμματίζουμε σπορές και δενδροφυτεύσεις, προσπαθώντας να βοηθήσουμε τα ενδημικά θηράματα να βρουν τροφή και τα αποδημητικά (κυρίως τρυγόνια) να τα κρατήσουμε στην περιοχή μας.
Από πρόσφατο αγώνα στο σκοπευτήριο της Σκύδρας.
Φτιάχνουμε ποτίστρες για τα θηράματα και τους κυνηγούς που επισκέπτονται τους κυνηγότοπους αλλά και για τα κοπάδια των κτηνοτρόφων. Το ΔΣ επιθυμεί να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους κτηνοτρόφους του νομού.
Η Πέλλα είχε αρκετά κρούσματα λύσσας σε κόκκινη αλεπού, για αυτόν τον λόγο κάναμε κάποιες ενημερωτικές ημερίδες για τα μέλη μας και όχι μόνο.
Αλλά δυστυχώς δεν είχαμε από τον κόσμο την ανταπόκριση που θέλαμε. Πρέπει να δουλέψουμε αρκετά στο κομμάτι αυτό, στο να φέρουμε δηλαδή τα μέλη μας κοντά στον σύλλογο.
Επίσης σε συνεργασία με κτηνίατρο της περιοχής μπορέσαμε να επιτύχουμε πολύ χαμηλή τιμή για τον εμβολιασμό και την τοποθέτηση microchip στους σκύλους των μελών μας.
Διοργανώνουμε σκοπευτικούς αγώνες. Αν και δεν έχουμε δικό μας σκοπευτήριο, διοργανώνουμε με μεγάλη επιτυχία σκοπευτικούς αγώνες στο σκοπευτήριο της Σκύδρας.
Σε συνεργασία με κτηνιάτρους της περιοχής, τα μέλη του συλλόγου βοηθούν σε έρευνες για ασθένειες των ενδημικών θηραμάτων δίνοντας δείγματα από θηράματα.
Μέχρι και το 2013 συμμετείχαμε ενεργά στην επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων του Δήμου Εδεσσας.
Συμμετέχουμε σε ομάδα συλλογής δειγμάτων κόκκινων αλεπούδων στο πλαίσιο προγράμματος διαχείρισης της λύσσας αποδεικνύοντας τη συμμετοχή των κυνηγετικών οργανώσεων και μόνο αυτών στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της λύσσας».
Πόσους θηροφύλακες έχετε;
«Εκτός από τον ομοσπονδιακό θηροφύλακα έχουμε και έναν εποχικό θηροφύλακα. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να περιορίσουμε τη μάστιγα που λέγεται λαθροθηρία».
Το έχετε καταφέρει;
Ρίψη τροφής για τα ενδημικά θηράματα.
«Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι το έχουμε καταφέρει. Εχουμε πολλή δουλειά ακόμη, αλλά χρειαζόμαστε και τη βοήθεια των κυνηγών. Οι περισσότεροι φοβούνται να καταγγείλουν κρούσματα λαθροθηρίας, γιατί φοβούνται τα αντίποινα».
Πώς είναι οι σχέσεις σας με τη Δασική Υπηρεσία;
«Καλή. Εχουμε καλή συνεργασία και αν μειωθούν οι φοβίες που έχουν ορισμένες φορές, τότε σίγουρα είναι καλύτερα».
Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι πληθυσμοί των ενδημικών θηραμάτων;
Ο πρόεδρος του ΚΣ Εδεσσας Χρήστος Πισλίνας.
«Οι γέννες απ’ ό,τι φαίνεται πήγαν καλά και για τους λαγούς και για τις πέρδικες. Στο τέλος της χρονιάς μετά τη συλλογή των στοιχείων που διενεργεί ο Κυνηγετικός Σύλλογος Εδεσσας θα έχουμε ολοκληρωμένη άποψη για τους πληθυσμούς.
Ο σύλλογος προτρέπει τους κυνηγούς να συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο «ΑΡΤΕΜΙΣ». Ο αγριόχοιρος αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς αλλά μεγαλώνει ταυτόχρονα και το πρόβλημα του υβριδισμού.
Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα με την ανεξέλεγκτη ελεύθερη βόσκηση ημιάγριων χοίρων στα βουνά μας. Οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να εφαρμόζουν τον νόμο».
Είπατε ότι δεν έχετε μεγάλη συμμετοχή από τα μέλη στις δράσεις. Για να έχετε συμμετοχή, πρέπει να ενημερώνετε τα μέλη. Πώς ενημερώνετε τα μέλη σας για τις δράσεις;
«Ο σύλλογος προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να ενημερώνει τα μέλη του. Γι’ αυτόν τον λόγο στέλνουμε SMS σε όλους τους κυνηγούς που μας έχουν δώσει τα κινητά τους τηλέφωνα, κάνουμε δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο, έχουμε σελίδα στo Facebook και έχουμε και ιστοσελίδα».
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κυνηγοί του συλλόγου σας;
«Είναι σίγουρα τα φαινόμενα λαθροθηρίας. Αυτός είναι και ο λόγος που προσλάβαμε και εποχικό θηροφύλακα.
Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι κυνηγοί της Εδεσσας είναι ότι το ΔΣ του συλλόγου δεν θα κάνει τα στραβά μάτια σε κανέναν που λαθροθηρεύει».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
Πηγή : ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ
Στην κεντρική φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά, ο αντιπρόεδρος του ΚΣ Εδεσσας Θεόδωρος Τσιαρτσιανίδης, η γραμματέας Εφη Τζικοπούλου, ο πρόεδρος Χρήστος Πισλίνας και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Ταραπούσκας.