Αρχική iHunt.gr Ο Κ.Σ. Δοξατου

Ο Κ.Σ. Δοξατου

από iHunt Team
doxato_main

demobanner 

Το Δοξάτο είναι κωμόπολη του νομού Δράμας και βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας.

Το  μαρτυρικό Δοξάτο Δράμας, είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, που γνώρισε τρεις φορές το  ολοκαύτωμα μέσα σε τριάντα χρόνια, από τον ίδιο εισβολέα, τους Βούλγαρους Η πρώτη το 1913,  τέσσερα χρόνια μετά, το 1917, η δεύτερη, και το 1941 η τρίτη.

Το κυνήγι στο Δοξάτο βρίσκεται πολύ ψηλά στην εκτίμηση των κατοίκων όχι μόνο της πόλης αλλά και όλων των χωριών που ανήκουν στο χώρο ευθύνης του Κυνηγετικού Συλλόγου Δοξάτου.Το Δ.Σ του συλλόγου αποτελείται από ανθρώπους που λατρεύουν το κυνήγι αλλά είναι και “πρωτοπαλίκαρα” στην προστασία της φύσης. 

Το iHunt.gr επισκέφτηκε το Δοξάτο και μίλησε με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου κ. Ιπποκράτη Χατζηπροδρόμου και με τον Γεν.Γραμματέα κ. Ηλία Μουλιστάνο 

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Ηλίας ΜουλιστάνοςΤο ραντεβού δόθηκε λίγο έξω από το Δοξάτο, πάνω στο δρόμο που ενώνει τη Δράμα με την Καβάλα. Ο κ. Μουλιστάνος μας περίμενε, μόλις είχε γυρίσει από κυνήγι μπεκάτσας, και κατευθυνθήκαμε προς τις εγκαταστάσεις, εκεί που βρίσκεται και το εκτροφείο θηραμάτων,  του Συλλόγου λίγο έξω από το Δοξάτο.

Εκεί μας περίμενε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χατζηπροδρόμου και αμέσως άρχισε η ξενάγηση στους χώρους στων εγκαταστάσεων. 

Τα γραφεία του συλλόγου είναι στο κέντρο της πόλης, σε ένα μικρό σχετικά χώρο ο οποίος δεν καλύπτει τις ανάγκες του συλλόγου. Τώρα όμως, ο Δήμος Δοξάτου παραχώρησε στο σύλλογο ένα οικόπεδο περίπου 3,5 στρέμματα σε πολύ κεντρικό σημείο το οποίο καλύπτει με το παραπάνω τις ανάγκες του Συλλόγου. Αφού ξεπεράστηκαν τα τεράστια εμπόδια της γραφειοκρατίας, ο σύλλογος απέκτησε ένα λυόμενο 65 τμ το οποίο θα τοποθετεί στο νέο οικόπεδο. Ο χώρος θα περιφραχτεί και το νέο σπίτι του κυνηγετικού συλλόγου Δοξάτου θα είναι σύντομα έτοιμο.  

Ο σύλλογος έχει 500 μέλη και η κρίση έκανε αισθητή την παρουσία της αφού οι άδειες τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μειωθεί περίπου 22%. Ενθαρρυντικό στοιχείο οι εκατό περίπου νέοι κυνηγοί που έβγαλαν για πρώτη φορά άδεια.

Ο σύλλογος μπορεί να μην έχει θηροφύλακα όμως είναι τεράστια η συμμετοχή του στον έλεγχο της λαθροθηρίας. Ο Κ.Σ. Δοξάτου βοηθάει με τα καύσιμα τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες και έχει άριστη συνεργασία με όλους τους κυνηγετικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής. 

Τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται. Οι έλεγχοι στην περιοχή από τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες έχουν εντατικοποιηθεί και οι συλλήψεις έχουν μειωθεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι την εποχή των περασμάτων των ορτυκιών ο σύλλογος οργανώνει ομάδες περιφρούρησης. Βγαίνουν δηλαδή το βράδυ περιπολίες για να εντοπίσουν ηχομιμητικές συσκευές μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο τη χρήση των ηχομιμητικών συσκευών στην περιοχή. 

Εντύπωση μας έκανε η συμμετοχή των μελών συλλόγου στα κοινά. Περίπου το 25% των μελών συμμετείχαν στις συνελεύσεις του συλλόγου δείχνοντας το δρόμο σε άλλους συλλόγους σε όλη την Ελλάδα που το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπερνάει το 5%. 

Ο σύλλογος το καλοκαίρι, οργανώνει ομάδες πυρασφάλειας οι οποίες περιπολούν στους χώρους ευθύνης του συλλόγου για να αποτρέψουν ή να ενημερώσουν έγκαιρα για τυχόν πυρκαγιές.

Ένα σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει με την ορεινή πέρδικα, όχι μόνο στην περιοχή ευθύνης του συλλόγου αλλά σε όλο το νομό Δράμας. Με την απαγόρευση του κυνηγιού της ορεινής πέρδικας στο όρος Φαλακρό, η πίεση στα υπόλοιπα βουνά που φιλοξενεί πληθυσμούς ορεινής πέρδικας έχει αυξηθεί σημαντικά και είναι θέμα χρόνου η ορεινή πέρδικα να μπει σε περιπέτειες στο Νομό Δράμας. Ο πρόεδρος του συλλόγου μας εξέφρασε τους φόβους του ότι η απαγόρευση στο Φαλακρό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που κάποιοι προσδοκούσαν.Ο σύλλογος πέρα από την ενημέρωση των μελών του για τον ιό της λύσσας, έχει λάβει τον απαραίτητο εξοπλισμό γάντια, στολή και σακούλες και είναι έτοιμος να αρχίσει τη συλλογή δειγμάτων για τον έλεγχο της λύσσας, ο οποίος γίνεται σε συνεργασία με τον Δασαρχείο και την υγειονομική υπηρεσία. 

Ο σύλλογος έχει δικό του εκτροφείο θηραμάτων και έτσι δεν χρειάζεται να προβαίνει σε πολυέξοδες αγορές θηραμάτων αμφιβόλου ποιότητας. Παίρνουν αυγά από φασιανούς και πεδινές πέρδικες και τα βάζουν σε κλώσες  ώστε να προσαρμοστούν πιο εύκολα σε σχέση με αυτά βγαίνουν από τις μηχανές. Μόλις τα μικρά γίνουν δύο μηνών αποχωρίζονται τις θετές τους μητέρες και πηγαίνουν στους κλωβούς που είναι και τα υπόλοιπα πουλιά. Την φετινή χρονιά ο Σύλλογος θα προχωρήσει στην απελευθέρωση περίπου 30 φασιανών και αρκετές πεδινές πέρδικες. Στα πλάνα του συλλόγου είναι ο εμπλουτισμός του εκτροφείου με μερικές ακόμη άγριες πεδινές πέρδικες. Μεγάλη είναι η βοήθεια που παρέχει στον σύλλογο, με τις επιστημονικές του γνώσεις, ο Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος κ. Θεοφάνης Καραμπάτζακης. 

Ένα μεγάλο έργο του συλλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η δημιουργία υδροβιότοπου στο Ντερίτσεσμε. Θα αποτελεί τον μοναδικό στο νομό και θα εκτείνεται σε ένα χώρο 37 στρεμμάτων που έχει ήδη παραχωρηθεί στο σύλλογο. Το έργο έχει εγκριθεί από όλους τους φορείς αλλά παραμένουν οι τελικές υπογραφές από τον αρμόδιο υπουργό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι που έκανε τρομερή εντύπωση. Όταν ρωτήσαμε τον πρόεδρο ποιό θα ήταν το καλύτερο δώρο για το σύλλογο, μας απάντησε αφοπλιστικά. ΕΝΑΣ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΑΣ!!!!! Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα