Αρχική iHunt.gr Ο μύθος της αδιαφάνειας…στα οικονομικά των Κυνηγετικών Οργανώσεων

Ο μύθος της αδιαφάνειας…στα οικονομικά των Κυνηγετικών Οργανώσεων

από iHunt Team
money

Ο μύθος της αδιαφάνειας…στα οικονομικά των Κυνηγετικών Οργανώσεων είναι μια συνηθισμένη «καραμέλα» στο στόμα των αντικυνηγών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι ο έλεγχος των οικονομικών όλων των Κυνηγετικών Οργανώσεων διενεργείται από τις Δασικές Υπηρεσίες, κάτι που σημαίνει ότι ο χαρακτηρισμός «αδιαφανής έλεγχος» αποτελεί συκοφαντική δυσφήμηση των υπηρεσιών του Δημοσίου.
 
Σε όσες δε περιπτώσεις ο έλεγχος έχει διαπιστώσει οποιαδήποτε παράβαση, καλούνται οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν!
 
Πράγματι οι κρατικές υπηρεσίες ελέγχουν εξονυχιστικά κάθε έτος τους προϋπολογισμούς και απολογισμούς των Κυνηγετικών Οργανώσεων και βεβαιώνουν ότι έχει διατεθεί το προβλεπόμενο ποσό (95% Κυνηγετική Συνομοσπονδία, 50% Κυνηγετικές Ομοσπονδίες & Κυνηγετικοί Σύλλογοι) σε φιλοθηραματικές δράσεις.
 
Αναλυτικό έλεγχο υφίστανται ξεχωριστά η Κυνηγετική Συνομοσπονδία, όλες οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες, και ο κάθε Κυνηγετικός Σύλλογος. Ο έλεγχος μάλιστα είναι συνεχής, και μπορεί να υλοποιηθεί και περισσότερες φορές από την εποπτεύουσα αρχή, αν το θεωρεί σκόπιμο.
 
Ο παραπάνω έλεγχος σε συνδυασμό με την εκ του νόμου υποχρέωση ποσοστό των εσόδων να διατίθεται σε φιλοθηραματικές δαπάνες και δράσεις, κατατάσσει σήμερα τις Κυνηγετικές Οργανώσεις πρώτες όσον αφορά το μέγεθος των δράσεων για τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας (875/2003 απόφαση του ΣτΕ, οι δράσεις των Κ.Ο. πραγματοποιούνται προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος).
 
Αυτοί οι χρηματικοί πόροι προέρχονται αποκλειστικά από την τσέπη του κάθε κυνηγού στην ουσιαστική, πραγματική και χειροπιαστή προστασία του περιβάλλοντος.
 
Ετσι, το σύνολο των δαπανών και δράσεων υλοποιούνται με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες χωρίς καμία επιβάρυνση του κράτους.
 
Επίσης, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, τα τέλη από την έκδοση αδειών θήρας αποδίδονται στο ελληνικό κράτος και τοποθετούνται ούτως ή άλλως στο Πράσινο Ταμείο. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται ότι από τους κυνηγούς στο Πράσινο Ταμείο εισρέουν 4-5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
 
Από αυτά τα χρήματα μόνο οι 200.000 ευρώ περίπου, ποσοστό δηλαδή μικρότερο του 5% σε ετήσια βάση, επιστρέφουν ανταποδοτικά στη θήρα προς τις Δασικές Υπηρεσίες. Τονίζεται ότι υπό αυτό το πρίσμα λειτουργίας του Πράσινου Ταμείου, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις ετησίως συνεισφέρουν εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη του Ελληνα κυνηγού, χωρίς να έχουν πάρει ποτέ στη συνέχεια χρήματα από το Πράσινο Ταμείο για οποιαδήποτε δράση τους.
 
Ο ισχυρισμός ότι το Πράσινο Ταμείο έχει εκταμιεύσει προς Κυνηγετική Οργάνωση έως και 1 ευρώ αποτελεί τεράστιο ψέμα!
 
Συνεπώς, μέλημα του κράτους θα έπρεπε να είναι το σύνολο των χρημάτων που οι κυνηγοί πληρώνουν ως τέλη να επιστρέφει ανταποδοτικά για την άσκηση της θηραματικής πολιτικής, ενώ θα έπρεπε να απαγορεύεται η διάθεσή τους για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός του αναφερόμενου.
 
Αντώνης Μπληζιώτης
bliziotis@pegasus.gr
 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα