Αρχική iHunt.gr Ο πρώτος πελαργός έκανε την εμφάνιση του στις Φέρες

Ο πρώτος πελαργός έκανε την εμφάνιση του στις Φέρες

από iHunt Team
33-1488875203

demobanner

Με ανυπομονησία κάθε άνοιξη περιμένουν οι κάτοικοι των χωριών όπου φωλιάζουν οι Πελαργοί να τους δούνε ξανά κοντά στα σπίτια τους. 
 
Ο πρώτος πελαργός λοιπόν έκανε την εμφάνιση του στις Φέρες, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου, όπου τον εντόπισε και φυσικά τον φωτογράφισε!
 
Οι αφίξεις των Πελαργών στην Ελλάδα ξεκινούν στην μέση Μάρτιου και μέσα σε αυτό το διάστημα αρχίζουν να ξαναφτιάχνουν την φωλιά τους.
 
Σημαντικό είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ότι τα σκοινιά (τριχιές, σπάγκοι, κλπ) αποτελούν σημαντική πηγή κινδύνου για τους πελαργούς, καθώς τα συλλέγουν και τα χρησιμοποιούν για την κατασκευή των φωλιών τους και δεν θα πρέπει να πετώνται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον ή μέσα στους οικισμούς.
 
Δυστυχώς ο Πελαργός δεν μπορεί να ξεχωρίζει ότι μπορεί να φέρνει στη φωλιά κάτι που θα είναι πολύ επικίνδυνο για τα μικρά του και μέσα σε αυτά πρώτα από όλα είναι οι διάφοροι σπάγκοι, σακούλες, πλαστικές τσάντες των Σουπερ Μάρκετ κ.α.
 
Το μεγαλύτερο κίνδυνο για τους μικρούς Πελαργούς είναι ο κάθε σπάγκος, διότι ακόμα πριν σηκωθεί το πουλί μπουσουλάει για περίπου 20 μέρες μέσα στην φωλιά με αποτέλεσμα, όταν εκεί θα τον βρει ο σπάγκος να μπλέκεται το ένα (ακόμα και τα δυο) του πόδι, σφίγγοντας το μέχρι σημείο που το πόδι νεκρώνεται και το μόνο που περιμένει το νεαρό πουλί είναι ο θάνατος. Και αυτό, δυστυχώς ακόμα πριν καν πετάξει!
 
Στα χεριά μας είναι να το αποτρέψουμε, στα χέρια μας είναι να μαζέψουμε όποιον σπάγκο θα βρούμε στα μέρη που συχνάζουν οι Πελαργοί (και ας μην το είχαμε πετάξει εμείς τον σπάγκο). Στα χεριά μας είναι να το μεταδώσουμε σε άλλους (ιδικά στους κατοίκους που είναι οι Πελαργοί) να μαζέψουν το κάθε σπάγκο που θα δουν πεταμένο όπου τίποτε.
 
Στα χέρια μας είναι επίσης να το μεταδώσουμε στα παιδιά μας και τα παιδιά των άλλον και στους γονείς τους η όπου αλλού μπορούμε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αρκετούς φρικτούς θανάτους των πουλιών αυτών που σαν είδος ήταν προστατευόμενο ακόμα και τα αρχεία χρόνια.
 
E-EVROS – Πηγή Φωτογραφίας: Φορέας Διαχείρισης – Ελένη ΜακρυγιάννηPrint Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα