Αρχική » Grid with Sidebar » Ο στρατηγός…των λαγών

Ο στρατηγός…των λαγών

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Ενας παθιασμένος λαγοκυνηγός που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση που θέλει να κυνηγάνε λαγό εδώ και τρεις γενιές.
 
Ο πατέρας του «Στρατηγού», ογδόντα χρονών πλέον (πρώην πρόεδρος του ΚΣ Δράμας), μετέφερε τις γνώσεις του στον Γιώργο και ο Γιώργος με τη σειρά του στον γιο του τον Δημήτρη.
 
Δεν τον πειράζει να πάει ακόμη και μόνος του για κυνήγι ξέροντας ότι οι πιθανότητες να θηρεύσει έναν λαγό δεν είναι με το μέρος του.
 
Ομως έχει συνηθίσει αφού η παρέα του, που αποτελείται από καλούς φίλους, δεν έχουν το «μικρόβιο» του λαγοκυνηγιού τόσο βαθιά μέσα τους.
 
Ο Παναγιώτης Κυριακίδης, εξαιρετικός κυνηγός, εκτός από λαγό του αρέσει να πηγαίνει και για αγριογούρουνα, ο δε Στέφανος Ψωμιάδης μόλις εμφανιστούν οι μπεκάτσες «κουνάει το μαντίλι» στην παρέα.
 
Ξεκινήσαμε ένα Σάββατο πρωί, λίγο μετά το τέλος της κυνηγετικής περιόδου με τον «Στρατηγό», τον Παναγιώτη Κυριακίδη και τον Στέφανο Ψωμιάδη για ένα εκπαιδευτικό σε μια ζώνη εκπαίδευσης, στην κοιλάδα του Νευροκοπίου.
 
Δεξιά ο Παναγιώτης Κυριακίδης και αριστερά ο Γιώργος Ελευθεριάδης
 
Στη μία ώρα που διήρκεσε το ταξίδι μας από τη Δράμα έως τον κυνηγότοπο ο «Στρατηγός» προσπαθούσε να μου εξηγήσει γιατί είναι τόσο δύσκολο το λαγοκυνήγι.
 
Εμπειροι λαγοκυνηγοί
 
Το κυνήγι του λαγού είναι ένα είδος κυνηγιού που έχει πολλά μυστικά και μόνο ως τέχνη μπορεί κάποιος να το παρομοιάσει.
 
Η επιτυχημένη έκβαση μιας κυνηγετικής εξόρμησης κρίνεται στις λεπτομέρειες αλλά κυρίως στις ικανότητες των ιχνηλατών.
 
Ακόμη και οι πιο έμπειροι λαγοκυνηγοί μένουν πολλές φορές έκπληκτοι με τον τρόπο που καταφέρνει κάποιος πονηρός λαγός να ξεγελάσει ακόμη και τα καλύτερα σκυλιά τους.
 
Η δυνατότητα και ο τρόπος που ο λαγός ξεφεύγει από τους διώκτες του, είναι αυτά που συντηρούν εδώ και χιλιάδες χρόνια τον μύθο και τον μετατρέπουν στο πλέον απολαυστικό κυνήγι.
 
Το μεγάλο στοίχημα για τον λαγοκυνηγό είναι να «φτιάξει» καλά λαγόσκυλα. Κάτι που απαιτεί χρόνο, επιμονή και υπομονή.
 
«Εννιά σκυλιά έχω από τα οποία τα εφτά είναι έμπειρα και δουλεύουν καλά παρέα ενώ τα άλλα δύο είναι μικρά και τώρα έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο νόημα» μας λέει ο «Στρατηγός» και συνεχίζει:
 
«Οι τακτικές που χρησιμοποιεί ο λαγός για να ξεφεύγει από τους διώκτες του είναι αυτή που έχει δημιουργήσει τον μύθο για το κυνήγι αυτό.
 
Δεξιά ο Στέφανος Ψωμιάδης με τον «Στρατηγό», από περσινή εξόρμηση
 
Αν δεν είχε αυτές τις δυνατότητες να ξεφεύγει από τους διώκτες του, σήμερα δεν θα είχαμε τη δυνατότητα και την ευχαρίστηση να ασχολούμαστε εμείς και τα σκυλιά μας με το κυνήγι του. Οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός λαγοκυνηγιού.
 
Μια βροχή παραδείγματος χάρη το πρωί, αφού ο λαγός έχει πιάσει το γιατάκι του, ίσως είναι καταστροφική όπως και ο δυνατός ξηρός αέρας δυσκολεύει τις προσπάθειες των λαγόσκυλων».
 
 
Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε στον κυνηγότοπο και λύσαμε τα σκυλιά. Ηταν μια ξερή μέρα με πολύ δυνατό αέρα και αμέσως θυμήθηκα αυτά που έλεγε ο«Στρατηγός».
 
Λαγός μάστορας!
 
Παρ’ όλα αυτά τα δύο μικρότερα λαγόσκυλα βρίσκουν έναν ντορό, όμως ο λαγός ήταν μάστορας. Τα άπειρα σκυλιά έχασαν τον χρόνο τους στο σημείο που χάνονται τα ίχνη και έδωσαν την ευκαιρία στον λαγό να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη και να μπερδέψει τα ίχνη του.
 
Λίγο αργότερα όμως τα έμπειρα σκυλιά καταφέρνουν να τον ανακαλύψουν και όλα μαζί αρχίζουν μια τρελή καταδίωξη η οποία κράτησε αρκετή ώρα.
 
Οι φωνές των σκύλων αντιλαλούσαν στο βουνό και η αδρεναλίνη, ασχέτως αν ήμασταν χωρίς όπλο, είχε φτάσει στα ύψη.
 
Ομως στο τέλος τις περισσότερες φορές κερδίζει ο λαγός. Ετσι κάποια στιγμή ο «αυτιάς» κατάφερε να ξαναμπερδέψει τα ίχνη του και οι σκύλοι τον έχασαν.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον λαγό είναι η λαθροθηρία. Μόνο το λαθροκυνήγι με τα φώτα μπορεί να μειώσει δραστικά τον πληθυσμό των λαγών. Ευτυχώς στη Δράμα οι θηροφύλακες κάνουν κάνει καλή δουλειά και έχει ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο αυτό», μας εξηγεί ο «Στρατηγός».
 
Κάθε που ξημερώνει, θα ήθελα να ήμουν στο βουνό…
 
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ