Αρχική » Grid with Sidebar » Πέταξε για 12.200 χλμ. από την Αλάσκα στη Νέα Ζηλανδία, χωρίς καθόλου ενδιάμεσες στάσεις

Πέταξε για 12.200 χλμ. από την Αλάσκα στη Νέα Ζηλανδία, χωρίς καθόλου ενδιάμεσες στάσεις

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Παγκόσμιο ρεκόρ πτήσης πραγματοποίησε ένα μεταναστευτικό πουλί, πετώντας αδιάκοπα για περισσότερα από 12.200 χλμ. από την Αλάσκα στη Νέα Ζηλανδία, χωρίς καθόλου ενδιάμεσες στάσεις.

SVESTONOF

Την πτήση κατέγραψε η περιβαλλοντική οργάνωση Global Flyway Network, που μελετά τα θαλασσοπούλια που πραγματοποιούν μεταναστεύσεις μεγάλων αποστάσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εν λόγω πουλί -μια λιμόζα (godwit) όπως ονομάζεται- ανήκει σε είδος πουλιών με αεροδυναμική κατασκευή που συναγωνίζεται τα μαχητικά τζετ.

Ο μικρός πρωταθλητής απογειώθηκε από τις βορειοδυτικές ΗΠΑ στις 16 Σεπτέμβρη κι έφτασε 11 μέρες αργότερα στην Ωκεανία, φτάνοντας ταχύτητες πτήσεις έως και 88 χλμ./ώρα.

Το αρσενικό θαλασσοπούλι διέθετε δορυφορικό πομπό, οπότε το ταξίδι του μπορούσε να καταγραφεί, μαζί με ακόμα τέσσερα πουλιά που επίσης έφυγαν από την Αλάσκα, όπου είχαν παραμείνει επί δύο μήνες και τρέφονταν με στρείδια και σκουλήκια.

Με βάρος μεταξύ 190 και 400 γραμμαρίων οι λιμόζες έχουν καταπληκτικά αποδοτικό ρυθμό μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

Αυτό όμως που εντυπωσιάζει τους επιστήμονες είναι η ικανότητά τους να μειώνουν τον όγκο των εσωτερικών τους οργάνων, κάτι που τα βοηθάει σημαντικά κατά τη διάρκεια των μακρινών τους πτήσεων. Ενώ επίσης εντυπωσιακό είναι ότι δεν κοιμούνται ποτέ κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού τους ταξιδιού.

Πηγή : https://sputniknews.gr/


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ