
Οι Αρχές του Πακιστάν σκέφτονται σοβαρά να σταματήσουν να απαγορεύσουν το κυνήγι του χλαμυδόγαλου (σ.σ: houbara bustard, η επιστημονική του ονομασία), ενός σπάνιου και επ’ απειλούμενου πτηνού.
Πακιστανοί ακτιβιστές από οργανώσεις για τη προστασία των ζώων καταγγέλλουν την κυβέρνηση που επιτρέπει κυρίως σε Άραβες σεΐχηδες να μπουν στο Πακιστάν και να εκτονωθούν επιδιδόμενοι στο αγαπημένο τους σπορ, που είναι το κυνήγι του χλαμυδόγαλου, ο οποίος κάθε χειμώνα αποδημεί από την Κεντρική Ασία προς θερμότερα κλίματα, όπως το Πακιστάν. Οι Άραβες κυνηγούν μετά μανίας το πτηνό αυτό επειδή θεωρούν πως το κρέας τους διαθέτει εξαιρετικές αφροδισιακές ιδιότητες.

Μόνο μέσα στο 2014 το Πακιστάν έχει δώσει την σχετική άδεια σε 33 άτομα, συμπεριλαμβανομένων του εμίρη του Κατάρ, του εμίρη του Κουβέιτ, του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας και του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να σκοτώσουν μέχρι 100 πουλιά έκαστος. Ορισμένες τοπικές κοινότητες των επαρχιών όπου διεξάγεται το κυνήγι του χλαμυδόγαλου υποστηρίζουν πως οι υψηλοί αυτοί προσκεκλημένοι προσφέρουν σε αντάλλαγμα κονδύλια για δρόμους, σχολεία και τεμένη.
Ωστόσο, οι ακτιβιστές έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία προστασίας του σπάνιου πτηνού, με τις Αρχές πλέον να σκέφτονται σοβαρά να κόψουν τις άδειες στους Σαουδάραβες και άλλους Κροίσους κυνηγούς.
Ο πληθυσμός του χλαμυδόγαλου έχει συρρικνωθεί κατά 60% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Πρόσφατα, ερευνητές από το Κεντρικό Ερευνητικό Εργαστήριο Κτηνιατρικής του Ντουμπάι υποστήριξαν ότι πραγματοποίησαν με επιτυχία την επώαση ενός χλαμυδόγαλου σε αβγό κότας. Ο γονιμοποιημένος κρόκος ενός χλαμυδόγαλου τοποθετήθηκε σε αβγό μιας «παρένθετης» κότας.
Το έμβρυο του χλαμυδόγαλου συνέχισε να αναπτύσσεται και να εκκολάπτεται κανονικά, παρότι τοποθετήθηκε σε διαφορετικό περιβάλλον. Η ανακάλυψη χαροποίησε τους επιστήμονες, που πλέον ευελπιστούν ότι με τη μέθοδο αυτή πτηνά υπό εξαφάνιση, όπως ο χλαμυδόγαλος, θα έχουν μια νέα ευκαιρία να επιβιώσουν.
Πηγή : zougla.gr