Αρχική iHunt.gr Παρανομη η παγιδευση ειδων αγριας πανιδας της Κυπρου

Παρανομη η παγιδευση ειδων αγριας πανιδας της Κυπρου

από iHunt Team
agrino

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Την παράνομη τοποθέτηση δικτύων για παγίδευση ειδών της άγριας πανίδας της Κύπρου, καταγγέλλει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.
 
Με ανακοίνωσή του, ενημερώνει το κοινό ότι έχει παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου να τοποθετούνται δίκτυα στα οποία παγιδεύονται και θανατώνονται είδη της άγριας πανίδας της Κύπρου, όπως ερπετά, θηλαστικά και πουλιά.
 
Παρόμοιο περιστατικό, όπως αναφέρεται καταγράφηκε πρόσφατα σε τεμάχιο στην περιοχή του Πρωταρά, όπου σε δίκτυ ψαρέματος εγκλωβίστηκαν και θανατώθηκαν διάφορα είδη άγριας πανίδας, όπως μαύρα φίδια του είδους Dolichophisjucularis, διάφορα είδη σαυρών κ.ά., και λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος, προέβηκαν σε κατάσχεση των δικτύων.
 
Το Τμήμα Περιβάλλοντος, με βάση τα πιο πάνω, προτρέπει τους πολίτες όπως προβούν στην άμεση απομάκρυνση των διαφόρων ειδών δικτύων που χρησιμοποιούν έτσι ώστε να μην παγιδεύονται και θανατώνονται είδη της άγριας πανίδας.
 
Ορισμένα από τα είδη φιδιών που απαντούν στο νησί μας, προστατεύονται μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους Οικοτόπους. Η συγκεκριμένη οδηγία έχει εναρμονιστεί με το Νόμο 153(Ι)/2003, ο οποίος προνοεί για την Προστασία και Διατήρηση της Φύσης και της Άγριας Ζωής. Σύμφωνα με το Άρθρο 21 του εν λόγω Νόμου, απαγορεύεται στην περιοχή φυσικής κατανομής τους, κάθε μορφής εκ προθέσεως σύλληψη, θανάτωση ή παρενόχληση των ειδών πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος. 
 
Οδηγίες για προφύλαξη απο το δάγκωμα τις φίνας
 
Για προφύλαξη από το δάγκωμα της φίνας, το Τμήμα Περιβάλλοντος, προτρέπει το κοινό  να διατηρεί τους χώρους του καθαρούς, να μην προσπαθεί ποτέ να συλλάβει ή να σκοτώσει φίδια, να μην πηγαίνει σε χώρους όπου υπάρχουν πολύ πυκνά και ψηλά χόρτα, ενώ εάν βρεθεί σε τέτοιες περιοχές να φέρει στιβαρά και ψηλά παπούτσια και να μην βάζει ποτέ τα χέρια ακάλυπτα μέσα σε θάμνους, κάτω από πέτρες και κορμούς. 
 
Τα φίδια του τόπου μας, σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, αποτελούν γενικά φιλήσυχες υπάρξεις και δεν επιτίθενται στον άνθρωπο παρά μόνο όταν ενοχληθούν ή και αισθανθούν ότι απειλούνται.
 
Από τα οκτώ φίδια που συναντάμε στην Κύπρο, τα τρία είναι δηλητηριώδη, αλλά μόνο ένα είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, η φίνα.  Χαρακτηριστικά εξωτερικά γνωρίσματα της είναι το τριγωνικό κεφάλι, το χοντρό σώμα και η κοντή ουρά της.
 
22 είδη ερπετών στην Κύπρο
 
Σημειώνεται ότι τα ερπετά αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της ζωής και της εξέλιξης αφού, εδώ και περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των διαφόρων οικοσυστημάτων. 
 
Στην Κύπρο συναντάμε 22 είδη ερπετών στα οποία περιλαμβάνονται οκτώ είδη φιδιών, εκ των οποίων ένα ενδημικό είδος και ένα ενδημικό υποείδος.
 
Αποτελεί γεγονός ότι η ισορροπία στη φύση εξαρτάται από την διατήρηση των ειδών αυτών, όπως φυσικά και όλων των ειδών πανίδας και χλωρίδας. Η εξαφάνιση των ειδών δεν έχει μόνο ηθική σημασία, αλλά και ουσιαστική στη διατήρηση της ισορροπίας της φύσης. 
 
Η αξία των φιδιών στο περιβάλλον είναι μεγάλη, αφού ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, και τους αριθμούς των τρωκτικών που υπάρχουν σ΄ ένα οικοσύστημα, χωρίς να χρειαστεί να τοποθετούνται δηλητήρια, με τα οποία σκοτώνονται και άλλα ζώα, εκτός από ποντικούς και αρουραίους. 
 
Κάθε είδος πανίδας είναι προσαρμοσμένο να ζει στο φυσικό του βιότοπο και οι αλληλοεπιδράσεις του με άλλα είδη τον βοηθά να επιβιώνει στο οικοσύστημα που ζει.  Πολλά από αυτά τα είδη είναι σπάνια και απειλούνται με εξαφάνιση.
 
Το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει ότι  πρέπει να είναι η συμβολή όλων μας για την επιβίωση και διατήρηση των ειδών στα διάφορα οικοσυστήματα, αλλά ταυτόχρονα και η προστασία τους από τον άνθρωπο.  “Εάν δεν υπάρχει η συμβολή όλων μας, δεν επιτυχάνεται η προστασία της άγριας κυπριακής πανίδας”.
 
Τέλος, τονίζεται ότι οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται πάντα στη διάθεση του κάθε πολίτη για όποια βοήθεια χρειαστεί.
 
Πηγή : SIGMA LIVE


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα