Αρχική iHunt.gr Παραπληροφορηση των κυνηγων

Παραπληροφορηση των κυνηγων

από iHunt Team
hunting

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Σε συνεχεία της  κριτικής  επιστολής μου για το έργο της  κυνηγετικής συνομοσπονδίας και των  κατά τόπους ομοσπονδιών, το οποίο εκδόθηκε στον Έθνος – κυνήγι, και το έστειλα σε όλες της ομοσπονδίες και Συλλόγους της περιφέρειας της  ομοσπονδίας  Βορειοανατολικού Αιγαίου, συνεχίζω, καταθέτοντας τις  προσωπικές μου απόψεις, μιας  και δεν μου αρέσει να υποβιβάζεται η νοημοσύνη  πολλών κυνηγών της  μερίμνης της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ.                                  

Με αφορμή  το ενημερωτικό φυλλάδιο που διανεμηθεί μαζί με την κυνηγετική άδεια σε περίπου 9000 μέλη της Β.Κ.Ο.Α.  με τίτλο ΑΓΚΑΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ EINAI  Η ΑΜΑΘΕΙΑ !! έχω να επισημάνω και να ρωτήσω  τα εξής, στον Πρόεδρο και το Διοικητικό / Συμβούλιο.

Στον Κυνηγετικό Σύλλογο  Μυτιλήνης  υπήρχε μια ανακοίνωση η οποία έλεγε ότι λόγω κρίσης δεν διανέμονται  χάρτες με τις ρυθμίσεις , τη νέας ρυθμιστικής : επισημαίνω,ότι για το φυλλάδιο βρέθηκαν χορηγοί, για τους χάρτες  οι οποίοι θα γλίτωναν πολλούς κυνηγούς  από λάθη, δεν μπόρεσαν να βρεθούν; ή μήπως προέχει η προσωπικήπροβολή κάποιων, και η γνωστή μέθοδος αποπροσανατολισμού από τα κύρια προβλήματα που απασχολούν την περιφέρεια;

Αξιότιμε κ πρόεδρε, με αφορμή το άρθρο σας στο φυλλάδιο, έχω να σας ξανά υπενθυμίσω    την κατάντια μας να είμαστε πάντα πίσω από τις Μ.Κ.Ο., ( οι οποίες αντλούσαν  εκατομμύρια € από τις κυβερνήσεις ή τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, και παρήγαγαν μαϊμούδες μελέτες και δυστυχώς κατάφερναν να σας  βάζουν στο περιθώριο),  με αποτέλεσμα να τρέχουμε να σώσουμε ό,τι προλάβουμε . Για αυτή την κατάσταση εσείς έχετε  την  αποκλειστική  ευθύνη, χωρίς  να θέλω να απαξιώσω τις πολλές θετικές προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν.  Αναφέρεσθε στο φυλλάδιο για στη σκληρή  δουλειά που πρέπει να γίνεται , στη συλλογικότητα των οργάνων ( Mελών Συλλόγων – Ομοσπονδιών – συνομοσπονδίας ) και αποφάσεις που δεν πρέπει να λαμβάνονται εν θερμώ. Εδώ, θα συμφωνήσω μαζί σας αρκεί να μας απαντήσετε ορισμένα εύλογα ερωτήματα, που προκύπτουν από τα πεπραγμένα σας εδώ και πολλά χρόνια.

1. Ως προς την υπευθυνότητα και τη σκληρή δουλειά και ως προς το αποτέλεσμα της, σας ζητώ να εκτυπώσετε στον τύπο ένα χάρτη της περιφέρειας Β. Αιγαίου πριν 20 χρόνια, με τις τότε απαγορεύσεις και έναν σημερινό για να συγκρίνουμε τα πεπραγμένα γιατί τα λόγια στα καφενεία είναι εύκολα, καθώς επίσης και η προσφιλής μέθοδό σας ότι για όλα φταίνε οι άλλοι ενώ εσείς τα κάνετε όλα σωστά.

2. Για   την εγκατάσταση  ανεμογεννητριών οι οποίες πρόκειται να τοποθετηθούν στο Β Αιγαίο, είχατε ενημερωθεί από τον Φεβρουάριο , ενημερώσατε  τους  Κυνηγετικούς συλλόγους των γύρω  νησιών,(Λήμνο-Χίο) όχι όμως και της Λέσβου, εγκαίρως, ενώ πρόκειται για μία  από τις σημαντικότερες οικολογικές καταστροφές στο περιβάλλον του νησιού.Η αντίδρασή σας ήταν κατόπιν εορτής και ανατυπώσατε μια μελέτη  άλλων στον τύπο, για άφεση αμαρτιών. Αν  αυτό λέγεται  υπεύθυνη  στάση κυνηγετικού οργάνου τότε  συγνώμη είμαι λάθος. Αυτό προσωπικά με θλίβει και με οδηγεί σε πολλά εύλογα ερωτηματικά!!!!

3. Προεκλογικά  είχε γίνει  μια συγκέντρωση με όλους τους υποψήφιους  περιφερειάρχες για τις θέσεις τους για το κυνήγι και ειδικά για το θέμα των ΚΑΖ. Ο εκλεγείς περιφερειάρχης  είχε δεσμευτεί, ότι μόλις του δινόταν από το νόμο η δυνατότητα θα καταργούσε τις αποφάσεις για τα ΚΑΖ  που είχαν  παρθεί από  την προηγούμενη  αρχή, στηριζόμενες σε μελέτη η οποία εκπονήθηκε χωρίς την συμμετοχή κανενός εκπροσώπου μας , σε οκτώ  μήνες νομίζω,    σε 7 νησιά !!!!,  (Μόνο να τις περπατήσεις  χρειάζεσαι κάποια χρόνια!!!.) και θα ξανά προκήρυττε  νέα. Υπάρχει λοιπόν σε Video η δέσμευσή του αυτή. Γιατί κ. πρόεδρε και Δ/Σ δεν του την υπενθυμίζετε δημόσια στην τηλεόραση ; Επιτέλους,  ας  υλοποιήσουν οι αρχές μία δέσμευση τους προεκλογική, ή ενημερώστε  μέσο των  ΜΜΕ ότι σας σας εμπαίζουν και σε ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση υπενθυμίστε τους ψηφοφόρου. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η σιωπή  από μέρους σας είναι ανεξήγητη και αφήνει πολλά ερωτηματικά!!!!!.

4. Για την συνεργασία και τη συλλογικότητα κ. Πρόεδρε και Δ/Σ θα πρέπει να μας απαντήστε  γιατί ο Κ. Σύλλογος Πλωμαρίου, εδώ και πολλά  χρόνια  και από (προσωπική εμπειρία) βρίσκεται  απέναντι. Αν έχει  άδικο η ΚΣΕ μπορεί  εφαρμόζοντας το καταστατικό της  να τον καταργήσει, αν όχι, τότε γιατί τον σέρνεται στα δικαστήρια, για οικονομικά θέματα,  επειδή δεν   ψηφίζει σωστά….., Με τον  Κ.Σ. Μυτιλήνης  συμβαίνουν  ανεξήγητα πράγματα: δύο  παραιτήσεις προέδρων, και μελών σας δεν συμπλέουν μα τα αναγραφόμενά σας. Άλλωστε όπως γνωρίζω και προσωπικά και από άλλους   συλλόγους (Χίου – Σάμου)  η συλλογικότητα δεν είναι στο ζενίθ.  Ενημερώστε μας κ. πρόεδρε και Δ/Σ για το συλλογικό κοινό πρόγραμμα των Συλλόγων της Λέσβου,  για την αναβάθμιση των βιοτόπων και της τοπικής πανίδας, εδώ και 20 χρόνια πίσω,  για το κοινό έργο, μιας και ο ρόλος σας είναι συντονιστικός και όχι εκτελεστικός.

5. Η ομοσπονδία εισπράττει  5€ από κάθε άδεια δηλαδή περίπου 45.000 – 50.000 από τον νόμο, και εισπράττει  άλλα 35.000 € για το Εκτροφείο Θηραμάτων, το οποίο πραγματικά παράγει άριστες πέρδικες. Πρέπει όμως να πούμε την πραγματική αλήθεια στους  κυνηγούς που το συντηρούν . Με ένα πολύ απλό υπολογισμό κάθε χρόνο εδώ και τριάντα χρόνια πλην εξαιρέσεων (λόγω κακής  χρονιάς  παραγωγής ) ελευθερώνονται  5.000 πέρδικες στο νησί μας  το χρόνο  περίπου, άρα έχουμε 150.000 πέρδικες που έχουν ελευθερωθεί. Το αποτέλεσμα είναι γνωστότατο σε όλους.! Ολόκληρη η δουλειά  ,εδώ και  πάρα πολλά  χρόνια πάει χαμένη για τον τελικό σκοπό, την αύξηση τον περδικών, και γιατί ; διότι  δεν έχει γίνει καμία ΣΟΒΑΡΗ μελέτη, για το τι συμβαίνει, τι φταίει , και πώς μπορεί να λυθεί το θέμα, η απάντηση είναι απλή. Αν οι μελέτες που γίνονται ήταν πραγματικές, ουσιώδης και εφαρμοζόταν πιστεύω ακράδαντα ότι  θα είχαμε άριστα αποτελέσματα. Οι μελέτες που εμφανίζονται εδώ κατά καιρούς, οι οποίες συντάσσονται στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη , Δράμα ,γίνονται για να εξυπηρετούν τον νόμο και όχι την ουσία του θέματος. Έτσι υπάρχει μία σπατάλη τεράστια οικονομική, και χρόνου (δυο θηροφύλακες ασχολούνται στο εκτροφείο)η οποία δεν μπορώ να καταλάβω που αποσκοπεί και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. ( φέτος από λάθος πέθαναν 500 πέρδικες στην μεταφορά ). Εκτός μιας παραίτησης  εκ μέρους του συλλόγου Μυτιλήνης  το Δ/Σ της ΒΚΟΑ νίπτει τας χείρας του.Ερωτώ το Δ/Σ, ποια η διαφορά μας  από τις Μ.Κ.Ο. και απαντώ ότι τα χρήματα που παίρνουν  και κατασπαταλάνε ….αυτές, είναι κυβερνητικά εμμέσως δικά μας ή από προγράμματα της Ε.Ε,  ενώ των δικών μας μελετών είναι από την τσέπη μας.Αν υπάρχει διαφορετική άποψη σας παρακαλώ ενημερώστε μας, για μία μελέτη με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στοιχεία, η οποία έγινε – πραγματοποιήθηκε –  μετρήθηκε και τα συμπεράσματα της όποια είναι εφαρμόζονται!!. εκτός του <<ΑΡΤΕΜΙΣ και τις Φαινολογίας οι οποίες κατά βάση πραγματοποιούνται από τους κυνηγούς.

6. Δεν είναι δυνατόν μετά από 30 χρόνια εξουσίας αγαπητέ κ. Π.Λεμάνη, και  κ. Ν. Παπαδοδημα και υπολοίπων μελών να ισχυρίζεστε ότιη εν θερμώ αποφάσεις βλάπτουν.Αυτό που βλάπτει είναι η παραπληροφόρηση και ο σχεδιασμός του <<ποδαριού>>  σε θέματα Κυνηγετικά.Πως όμως ζητώ από εσάς να διαφοροποιηθείτε  στον εν γένει ελληνικό κλίμα (ουτοπία?).

7. Αξιότιμοι κύριοι τις Β Κ.Ο.Α.,  αναφέρεστε στα επιτεύγματα της θηροφυλακής  που πραγματικά σε θέματα αριθμών  είναι εντυπωσιακά. Θα  θέλαμε αναλυτικά να μας αναφέρετε επιτυχίες σε ενδημικό θήραμα (λαγούς – πέρδικες, αγριογούρουνο),και όχι σε μηνύσεις  εντυπωσιασμού …… (μπορώ να αναφέρω εκατοντάδες) που ταλαιπωρούν τους κυνηγούς  οι οποίοι την συντηρούν. Η μάστιγα με τα  (μηχανάκια) διαρκώς αυξάνει. Επιτέλους ας αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, πρώτα από τους κατασκευαστές, έπειτα στους εμπόρους και τέλος στους  χρήστες, μήπως δεν τους γνωρίζετε;.Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού είναι η παράνομη βόσκηση σε δασικές εκτάσεις, καθώς επίσης και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων , με γνωστά μαζικά καταστροφικά αποτελέσματα σε χλωρίδα και πανίδα.Δεν θα έπρεπε οι κυνηγετικές οργανώσεις να πάρουν θέση και να κινηθούν νομικά εναντίων των παρανόμων;Τα 144.000 € που κοστίζει  η ετήσια μισθοδοσία των 12 θηροφυλάκων συν άλλα 50.000 € για έξοδα  αυτοκίνητων κλπ. τις ΒΚΟΑ, ισοδυναμούν με έργο 243 παραβάσεων ; του τύπου δεν φοράς γιλέκο πορτοκαλί δεν φέρεις  το όπλο σε θήκη  η έχεις 4 αντί 3 φυσίγγια στο όπλο κατά το πλείστον, μήπως πρέπει πλέον να αναβαθμίσετε  τον ρόλο τους σε θέματα περιφρούρησης  του περιβάλλοντος, και φύλαξη του ενδημικού θηράματος.

Συνοψίζοντας  είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήστε την παραπληροφόρηση τον πρόχειρο σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα  και την ευκαιριακή  και ψηφοθηρική πολιτική που ακολουθείτε.Συνεργαστείτε,  με όποιο φορέα θέλει να συμμετάσχει σε ουσιαστικό  επανασχεδιασμό του κυνηγίου στο νησί, στο Β. Αιγαίο χωρίς παρωπίδες και τρικλοποδιές  από όλες τις πλευρές. Το πανεπιστήμιο Αιγαίου, η  Δ/δασών και φυσικά επιστημονικοί συνεργάτες από τις κυνηγετικές οργανώσεις πρέπει να λειτουργήσουν ΜΑΖΙ.Φτιάξτε μελέτες,υλοποιήσετε,  καταμετρήστε τα αποτελέσματα και βγάλτε αδιάσειστα συμπεράσματα.  

Επιτέλους σταματήστε κ. Πρόεδρε και Δ/Σ. τον κοινωνικό αποκλεισμό των Κυνηγών.  

Θρασύβουλος Συνόδης      th.synodis@gmail.com

 


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα