Αρχική iHunt.gr Παρατηρητήριο άγριας ζωής στη λίμνη Καλαμακίου

Παρατηρητήριο άγριας ζωής στη λίμνη Καλαμακίου

από iHunt Team
0e2a749e47f88ca44d84b735ce4b464b_xl

Σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του παρατηρητηρίου άγριας ζωής στον ταμιευτήρα Καλαμακίου από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λάρισας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Μανώλης αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους αναφέρθηκε στη χρηστικότητα του ταμιευτήρα, τονίζοντας τα εξής: Ο ταμιευτήρας του Καλαμακίου είναι ένας σημαντικός βιότοπος ετήσιας διαβίωσης και φωλεοποίησης πολλών σπάνιων υδρόβιων πουλιών.
 
Επίσης, αποτελεί τον χειμώνα καταφύγιο ενός μεγάλου αριθμού σπάνιων απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών, που επισκέπτονται και διαχειμάζουν στη χώρα μας. Στον συγκεκριμένο ταμιευτήρα και στη γύρω περιοχή του απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι. Έτσι τα πουλιά ανενόχλητα διαβιούν και πολλαπλασιάζονται με θετικά αποτελέσματα για τον εμπλουτισμό της ορνιθοπανίδας. Για τους παραπάνω λόγους ο ταμιευτήρας αποτελεί ιδανικό τόπο παρατήρησης των πουλιών. Σε πολλούς υδροβιότοπους της χώρας μας υπάρχουν και λειτουργούν παρατηρητήρια.
 
 Έτσι και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λάρισας υλοποιώντας την ιδέα του προϊστάμενου θήρας Κώστα Τσουλούφη στο πλαίσιο των φιλοθηραματικών δραστηριοτήτων και δείχνοντας για ακόμη μια φορά την ευαισθητοποίησή του στην προστασία του περιβάλλοντος αποφάσισε την κατασκευή ενός σύγχρονου παρατηρητηρίου πουλιών. Η κατασκευή περιλαμβάνει έναν πύργο ύψους 3μ. που στην κορυφή του βρίσκεται ο οικίσκος ο οποίος διαθέτει απεριόριστη θέα. Στον οικίσκο είναι τοποθετημένα τραπέζι και καρέκλες για τις ανάγκες των επισκεπτών. Ο στεγασμένος χώρος δίνει τη δυνατότητα να παραμένει κάποιος αθέατος από τα πουλιά. Έτσι μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να τα παρατηρεί με κιάλια να φωτογραφίζει ή να βιντεοσκοπεί. Το παρατηρητήριο είναι κατασκευασμένο με τέτοιον τρόπο και σε τέτοιο σημείο ώστε η πρόσβαση και η παραμονή σε αυτό να μην τα ενοχλεί. Θα μπορούν να το επισκέπτονται μεμονωμένοι επισκέπτες αλλά και επιστήμονες για να παρακολουθούν και να καταγράφουν τον αριθμό και τα είδη των πουλιών καθώς επίσης και την εξέλιξη του πληθυσμού τους. Τέλος θα είναι ανοιχτό για σχολεία, πανεπιστήμια αλλά και για ομάδες τουριστών. Έτσι η χρήση του θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του οικοτουρισμού στην περιοχή, θα συμβάλει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και ειδικότερα των νέων.
 
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Λάρισας κ. Μανώλης αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρέδωσαν αυτό το σημαντικό έργο στον Δήμο Κιλελέρ, ευχόμενοι να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και του δήμου γενικότερα. Ακόμη ο κ. Μανώλης ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο του ΤΟΕΒ Γιώργο Λαδόπουλο καθώς και τον νυν Μιλτιάδη Αραμπατζή για την ενθάρρυνση και την ευγενική παραχώρηση του σημείου, ώστε να στηθεί το παρατηρητήριο. Επίσης τον μηχανολόγο μηχανικό κ. Βασ. Καλτσά για τη δωρεά της μελέτης στατικότητας του εδάφους, τη διοίκηση της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας που είναι πάντα στο πλευρό τους, τη Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο Λάρισας, τον Δήμο Κιλελέρ και τον δήμαρχο Αθαν. Νασιακόπουλο, όπως και τους αντιδημάρχους της περιοχής και όλους όσοι βοήθησαν για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.
 
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ζ’ Κυνηγητικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Βαγγ. Μπαλατσός (απηύθυνε χαιρετισμό), ο γραμματέας αυτής Σιαφαρίκας Αθανάσιος, ο υπεύθυνος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής Συρταδιώτης Στέργιος, ο προϊστάμενος του γραφείου θήρας Τσουλούφης Κων/νος, και η Μπουζάνα Ελένη του γραφείου θήρας, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Παιδής (απηύθυνε χαιρετισμό), οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κιλελέρ κ.κ. Βισβίκης Βάιος (απηύθυνε χαιρετισμό), Μπακαλόπουλος Ιωάννης, o π. αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και νυν πρόεδρος Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Νίκος Καλτσάς (απηύθυνε χαιρετισμό), οι θηραματοπόνοι μελετητές Χριστοδούλου Γεώργιος και Σπάρτης Δημήτριος, από την ορνιθολογική εταιρία οι εθελοντές Πολύμερος Σταύρος δασολόγος, Βλαχόπουλος Κων/νος περιβαλλοντολόγος, καθώς και οι θηροφύλακες του νομού.
 
http://www.eleftheria.gr/

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα