Αρχική iHunt.gr Παρεμβαση στο Ευρωκοινοβουλιο για τον Αωο

Παρεμβαση στο Ευρωκοινοβουλιο για τον Αωο

από iHunt Team
aoos

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση της παράνομης εκτροπής του ποταμού Αώου ενημέρωσε τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

 

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ζήτησε από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος που ήταν παρών, να εξετάσει με προσοχή τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί την ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό για τη νομιμοποίηση του παράνομου αυτού έργου μέσω της αναφοράς του στο σχέδιο διαχείρισης υδάτων που απαιτεί η Οδηγία.

 

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Κρίτωνα Αρσένη:

“Επιχειρείται μέσω της διαστρέβλωσης της ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό η νομιμοποίηση της παράνομης, παράλογης και καταστροφικής εκτροπής του ποταμού Αώου. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο διαχείρισης της περιοχής λεκάνης απορροής ποταμού του υδατικού διαμερίσματος Ηπείρου, η κυβέρνηση προβλέπει την εκτροπή του Αώου, προσπαθώντας να αποφύγει την απόρριψη του έργου από την Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Ενημέρωσα τον Επίτροπο Ποτότσνικ και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εκτροπή της λογικής, καθώς ευρωπαϊκά εργαλεία που σχεδιάστηκαν για να εγγυηθούν την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση του νερού στην Ευρώπη, χρησιμοποιούνται από τη σημερινή κυβέρνηση για την επιβολή παράλογων και καταστρεπτικών σχεδίων.

 

Η εκτροπή που πάση θυσία η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει και υλοποιήσει είναι ένα έργο που ούτε η ίδια μπορεί να δικαιολογήσει. Για να παράξουν μέσω υδροηλεκτρικών φραγμάτων 13MW, όσο ρεύμα παράγουν πέντε ανεμογεννήτριες, θέλουν να κατασκευάσουν σήραγγες μεταφοράς νερού από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου στο Μέτσοβο και από εκεί στα Γιάννενα.

 

Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο που θα οδηγήσει στην καταστροφή μοναδικών τοπίων του Εθνικού Πάρκου, θα υποβαθμίσει το παρόχθιο δάσος και το προστατευόμενο οικοσύστημα σε μία ορεινή περιοχή που αποκλειστική δραστηριότητα έχει τον οικοτουρισμό και την υλοτομία.

 

Η εκτροπή θα λειτουργήσει συσσωρευτικά με την προγενέστερη δέσμευση του 50% των υδάτων του ποταμού στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου από το φράγμα των πηγών του Αώου. Για τους λόγους αυτούς είχε απορριφθεί από το ΥΠΕΚΑ το 2009. Κατανοώντας την αναντιστοιχία περιβαλλοντικού και οικονομικού κόστους και ωφέλειας, προσπαθούν τώρα να εφεύρουν άλλες δικαιολογίες.

 

Το τελευταίο εύρημα ήταν ο ισχυρισμός ότι το έργο θα ωφελήσει περιβαλλοντικά την λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων. Όμως τα προβλήματα της λίμνης δεν είναι η έλλειψη διαθέσιμου νερού, αλλά οι καταπατήσεις, τα παράνομα έργα, η υφαρπαγή του υδροφόρου ορίζοντα και η κατάχωση πηγών και ρεμάτων που τροφοδοτούν φυσικά τη λίμνη.

 

Για χάρη ποιου συμφέροντος θέλουν να εκτρέψουν τον Αώο; Ποιοι ωφελούνται τόσο που παρά την αντίδραση των κάτοικων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του φορέα διαχείρισης, η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει και να επιβάλει την παράλογη εκτροπή;”


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα