Αρχική iHunt.gr Περισυλλογη δειγματων αγριοκουνελων στη Λημνο

Περισυλλογη δειγματων αγριοκουνελων στη Λημνο

από iHunt Team
agriokounela_0_0

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Στα πλαίσια έρευνας που διεξάγεται από το εργαστήριο Παρασιτολογίας και Παρασιτικ. Νοσημάτων Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ζητείται από τα μέλη του ΚΣ Λήμνου να βοηθήσουν στη συγκέντρωση δειγμάτων, αγριοκούνελου.
 
Η λήψη των δειγμάτων μπορεί να γίνει εύκολα, τη στιγμή που εκσπλαχνίζετε το θήραμα : τοποθετείτε σε ένα καθαρό σακουλάκι το σπλήνα και μαζεύετε σε ένα σωληνάκι που θα σας προμηθεύσει ο κτηνίατρος σας, λίγο αίμα από αυτό που θα τρέξει έτσι κι αλλιώς κατά τη διαδικασία. Το σακουλάκι με το σπλήνα και το αίμα του κάθε κουνελιού ξεχωριστά , μπαίνουν σε ένα μεγαλύτερο σακουλάκι και παραδίδονται στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Λήμνου ή στους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες. Προαιρετικά θα μπορούσατε να αναφέρεται την περιοχή θήρευσης του ατόμου.
 
Η μελέτη αυτή γίνεται με σκοπό να διερευνηθεί αν και κατά πόσο το παράσιτο Leishmania infantum μπορεί να βρεθεί σε άλλα ζώα εκτός από το σκύλο, στην Ελλάδα. Εκτός των αγριοκούνελων, στη μελέτη περιλαμβάνονται και άλλα είδη ζώων. Είναι γνωστό ότι τα ζώα αυτά δεν νοσούν από το παράσιτο (γιʼαυτό άλλωστε και η λεϊσμανίωση δεν περιλαμβάνεται στα γνωστά νοσήματα αυτών των ζώων).
 
Επιπλέον, για την αποφυγή οποιασδήποτε παρεξηγήσεως, σας ενημερώνουμε ότι μέχρι στιγμής το εργαστήριο Παρασιτολογίας και κατ’ επέκταση η ερευνητική ομάδα, βρίσκεται στη φάση της περισυλλογής των δειγμάτων και δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην εξέτασή τους.
 
 
(photo @limniakifoni.gr)
 

Εξάλλου ο Κυνηγετικός Συλλογος Λήμνου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση :

SVESTONOF

Σε συνεχεία του προηγούμενου έγγραφου με αριθμό πρωτοκόλλου 112 ζητηθήκαν επιπλέον διευκρινήσεις από την ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σχετικά με το θέμα της εξέτασης του παράσιτου της λεϊσμανίασης. Κατόπιν τούτου σας κοινοποιούμε την απάντηση του κυρίου Ιωάννη Τσακμακίδη DVM, MSc, Υπ. Διδάκτορας Εργ. Παρασιτολογίας και Παρασιτικ. Νοσημάτων Κτηνιατρικής ΑΠΘ .

Αγαπητοί φίλοι,

Σε συνέχεια της προηγούμενης επικοινωνίας μας με τον κυνηγετικό σύλλογο Λήμνου (τηλεφωνικά και μέσω e-mail) με την οποία ζήτησα τη βοήθεια των μελών του για την προμήθεια δειγμάτων από αγριοκούνελα, θα ήθελα να σας διευκρινίσω προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, ότι η μελέτη μας γίνεται με σκοπό να διερευνήσουμε αν και κατά πόσο το παράσιτο Leishmania infantum μπορεί να βρεθεί σε άλλα ζώα εκτός από το σκύλο, στην Ελλάδα. Εκτός των αγριοκούνελων, στη μελέτη μας περιλαμβάνουμε και άλλα ήδη ζώων.

Είναι γνωστό ότι τα ζώα αυτά δεν νοσούν από το παράσιτο (γιʼαυτό άλλωστε και η λεϊσμανίωση δεν περιλαμβάνεται στα γνωστά νοσήματα αυτών των ζώων). Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι μέχρι στιγμής βρισκόμαστε στη φάση της περισυλλογής των δειγμάτων και δεν έχουμε προχωρήσει στην εξέτασή τους.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα για άλλη μία φορά να σας ευχαριστήσω θερμά για τη γρήγορη ανταπόκρισή σας και προσδοκώ στη βοήθειά σας, η οποία μας είναι πολύτιμη!

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνισησεων

Τσακμακίδης Γιάννης,
DVM, MSc, Υπ. Διδάκτορας Εργ. Παρασιτολογίας και Παρασιτικ. Νοσημάτων Κτηνιατρικής ΑΠΘ

Θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι ο Κ.Σ. Λήμνου προέβει στην ανακοίνωση με αριθμό πρωτοκόλλου 112 με σκοπό να βοηθήσει στη συλλογή δειγμάτων αγριοκούνελου για την έρευνα του πανεπιστημίου.

 


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα