Αρχική iHunt.gr Πηνειός: Γιατί στέρεψε από νερό το ποτάμι

Πηνειός: Γιατί στέρεψε από νερό το ποτάμι

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Στέρεψε από νερό ο Πηνειός, που θυμίζει περισσότερο έρημο παρά ποτάμι, με εκατοντάδες στρέμματα στην κοίτη του να είναι άνυδρα. Πιο συγκεκριμένα, σε μήκος 25 χιλιομέτρων από τις πηγές έως τη γέφυρα του Διαλεχτού στα Τρίκαλα δεν υπάρχει σταγόνα νερού στον Πηνειό.

SVESTONOF

«Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν μπορεί κατ’ ανάγκη να ενταχθεί στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, γιατί έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν. Ενδεχομένως όμως είναι μια ένδειξη» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

«Υπάρχει μια εθνική τραγωδία. Εδώ και 20 χρόνια έχουν κατασκευαστεί έργα στον Αχελώο, και ο θεσσαλικός κάμπος κατέληξε να έχει τεράστιο έλλειμμα από νερό. Θα μπορούσαν λειτουργήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώο, που είναι κατασκευασμένα στο 90%. Είναι έργα φαντάσματα, χωρίς να εξυπηρετούν τίποτα. Είκοσι χρόνια εκκρεμούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, έχουν διατεθεί τεράστια κονδύλια. Η Δυτική Ελλάδα έχει περίσσευμα νερού που χύνεται στην θάλασσα χωρίς να αξιοποιείται. Νερό που προέρχεται από τον θεσσαλικό κόσμο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα συγκεκριμένα έργα κόστισαν 20 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 30 δισ ευρώ είναι η ζημιά από την μη λειτουργία των έργων. «Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της μη εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλία» τόνισε.

«Η κλιματική κρίση είναι σε εξέλιξη, την βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, κάτι δεν πάει καλά. Θα έχουμε ένταση φαινομένων, θα έχουμε νέα φαινόμενα, φαινόμενα σε περιοχές που δεν υπολογίζαμε και φαινόμενα εκτός εποχής» σημείωσε.

Με πλημμύρες κινδυνεύει η Εύβοια

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στην καμένη Εύβοια υπογραμμίζοντας ότι κινδυνεύει από πλημμύρες.

«Η Εύβοια έχει μια ιδιομορφία γιατί ουσιαστικά κάηκε όλος ο παραγωγικός ιστός, δεν υπάρχει οικονομία. Εν μέρει το ίδιο έγινε και στην Ηλεία. Η Εύβοια είναι μια ερημοποιημένη περιοχή και από το πρώτο που κινδυνεύει είναι οι πλημμύρες, που είναι προ των θυρών. Μπορεί να υπάρξουν πλημμύρες μετά από μια ικανή βροχόπτωση» τόνισε.

Το πιο σημαντικό, συνέχισε ο κ. Λέκκας, είναι η προελαύνουσα ερημοποίηση. «Φανταστείτε την βόρεια Εύβοια σαν μια περιοχή της Βόρειας Αφρικής».


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα