Αρχική iHunt.gr Πληθυσμιακή πυκνότητα και πληθυσμιακές τάσεις της Πετροπέρδικας στη Στερεά Ελλάδα

Πληθυσμιακή πυκνότητα και πληθυσμιακές τάσεις της Πετροπέρδικας στη Στερεά Ελλάδα

από iHunt Team
graeca

Η πετροπέρδικα είναι ένα εμβληματικό είδος της ελληνικής πτηνοπανίδας και ένα από τα πιο σημαντικά θηρεύσιμα είδη της χώρας. Στην παρούσα μελέτη, η οποία συνδύασε μακροπρόθεσμες επιτόπιες (in—situ) καταμετρήσεις με τη χρήση της εξ’ αποστάσεως δειγματοληψίας με γραμμικές διαδρομές στην Κεντρική Ελλάδα (line transect distance sampling), απέδειξε ότι ο πληθυσμός του είδους στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στο σύνολο της γεωγραφικής κατανομής του στην Ευρώπη, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες αντιλήψεις.
 
Οι πληθυσμιακές τάσεις μεταξύ ετών υποδεικνύουν ένα σταθερό πληθυσμό πετροπέρδικας τόσο εντός κυνηγετικών περιοχών όσο και εντός καταφυγίων, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το είδος παρουσίασε στατιστικά σημαντικά υψηλότερες πυκνότητες σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1.000m, το πιο πιθανό εξ’ αιτίας της επίδρασης της αρπακτικότητας στις χαμηλότερες περιοχές. Η ομοιότητα της πληθυσμιακής δομής  της πετροπέρδικας μεταξύ καταφυγίων άγριας ζωής και κυνηγετικών περιοχών σε συνδυασμό με τη σταθερή πληθυσμιακή της τάση αποδεικνύουν ότι η κάρπωση του είδους στην Ελλάδα είναι αειφορική.
 
Η εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Biodiversity and Conservation 35.2 (2012): 371-380 και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα