Αρχική iHunt.gr Πλιατσικο αρκουδων σε στανες

Πλιατσικο αρκουδων σε στανες

από iHunt Team
Brown-bear-001

demobanner

 Στόχος αρκούδων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στάνες κτηνοτρόφων σε περιοχές του Εμπορίου, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, καθώς και του ορεινού οικισμού των Ναμάτων στο δήμο Βοΐου. 
Επίθεση αρκούδας δέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης το κοπάδι ενός κτηνοτρόφου στο Εμπόριο, που έχει τη στάνη του στο γήπεδο του οικισμού, στο Καστανόδασος. Η αρκούδα, η οποία τριγυρίζει εδώ και ένα μήνα περίπου το χωριό, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «Π» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Εμπορίου Αθανάσιος Μπόζιας, κατέβασε τον φράχτη της στάνης κι επιτέθηκε στο κοπάδι σκοτώνοντας έναν τράγο. 

Ο κ. Μπόζιας σημείωσε μάλιστα ότι κάτοικοι του οικισμού βλέπουν τον τελευταίο μήνα την αρκούδα να περιφέρεται γύρω από τον οικισμό, ακόμα και μέσα στο Εμπόριο, αφού ένα βράδυ πριν την επίθεση στη στάνη θεάθηκε από κατοίκους (γυναίκες) που καθόντουσαν γύρω στις 10.30 το βράδυ στο μπαλκόνι.

Ο πρόεδρος του Εμπορίου επικοινώνησε με το δασαρχείο από όπου πήρε την απάντηση ότι το δασαρχείο είναι αναρμόδιο, καθώς και με την μη κυβερνητική οργάνωση «Αρκτούρος» προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια της οργάνωσης, αλλά παρά το γεγονός ότι του υποσχέθηκαν ότι θα επικοινωνήσει μαζί του κάποιος υπεύθυνος ακόμα περιμένει στο ακουστικό του.

Στο μεταξύ αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ένας κτηνοτρόφος από τα Νάματα που έχει εγκατεστημένη τη στάνη του σε κοντινή πλαγιά του Σινιάτσικου, καθώς το κοπάδι του δέχεται επίθεση κάθε βράδυ σχεδόν από αρκούδα. Πριν μερικές μέρες η αρκούδα που επισκέφθηκε τη στάνη του σκότωσε 6 γίδια και ένα ακόμα μια άλλη βραδιά που επέστρεψε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η αρκούδα έχει γίνει μόνιμος επισκέπτης αφού κάνει την εμφάνισή της κάθε βράδυ και έχει τρομοκρατήσει το κοπάδι που σκορπά έντρομο μέσα στη νύχτα στο βουνό και δεν μπορούν οι βοσκοί να το μαζέψουν.

Ο κτηνοτρόφος των Ναμάτων επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ αλλά του κάκου, καθώς ενώ υποτίθεται ότι αποζημιώνονται οι ζημιές που προκαλεί η αρκούδα στο ζωικό κεφάλαιο από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων 

Περισσότερα στο e-ptolemeos.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα