Αρχική iHunt.gr Πολωνία : Οι αλλαγές στο κυνηγετικό δίκαιο θανατώνουν τις κυνηγετικές παραδόσεις

Πολωνία : Οι αλλαγές στο κυνηγετικό δίκαιο θανατώνουν τις κυνηγετικές παραδόσεις

από iHunt Team
driven-boar-hunting-in-poland

 
Βρυξέλλες, 19 Μαρτίου 2018 – Η FACE ( Ευρωπαική Ομοσπονδία Κυνηγίου ) ανησυχεί πολύ για τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν και έγιναν δεκτές από την Πολωνική Γερουσία, όσον αφορά τον νόμο κυνηγιού στην Πολωνία, δεδομένου ότι αυτές οι νέες τροπολογίες θα θανατώσουν κυριολεκτικά τις μακρόβιες πολωνικές κυνηγετικές παραδόσεις, την κουλτούρα και τις διάφορες μεθόδους που γνώριζαν μέχρι σήμερα οι Πολωνοί κυνηγοί. Οι ακόλουθες αλλαγές που ψήφισε η πολωνική Γερουσία θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους κυνηγούς:
 
1. Απαγόρευση της διατάραξης των άγριων ζώων σε περίπτωση που δεν υπάρχει σκοπός κυνηγιού
Αποτέλεσμα: Η τροπολογία αποτρέπει τους κυνηγούς να εκπαιδεύουν αποτελεσματικά τα κυνηγόσκυλα τους και να διοργανώνουν Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων. Αποτρέπει επίσης του γερακάρηδες  από την εκπαίδευση των αρπακτικών τους πτηνών – μια δραστηριότητα που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως “άυλη Πολιτιστική κληρονομιά “από την UNESCO ·
 
2. Ο διορισμός του προέδρου της ένωσης κυνηγών από τον Υπουργό Περιβάλλοντος με τη δυνατότητα απόλυσης του προέδρου από τον υπουργό μετά από γνώμη της συμβουλευτικής επιτροπής
Αποτέλεσμα: Η τροπολογία εξαλείφει την αυτονομία της πολωνικής κυνηγετικής ένωσης και είναι άμεση επίθεση κατά της δημοκρατίας.
 
3. Δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής του κυνηγιού
Αποτέλεσμα: Η τροπολογία επιτρέπει στους αντιπάλους του κυνηγιού να διεξάγουν αποτελεσματικούς αποκλεισμούς και σαμποτάζ κατά την διάρκεια της θήρας χωρίς τιμωρία.
 
4. Η απαγόρευση της συμμετοχής των νέων στην κυνήγι μέχρι την ηλικία των 18 ετών
Αποτέλεσμα: Η τροπολογία εξαλείφει τη δυνατότητα μεταφοράς των πατροπαράδοτων κυνηγετικών παραδόσεων από γενιά σε γενιά.
 
Επιπλέον, η FACE ανησυχεί και για δύο άλλες προγραμματισμένες τροπολογίες, η μια αφορά την απαγόρευση χρήσης μολύβδινων σκαγιών μέχρι τις 31.12.2019 και η δεύτερη αφορά τις περιοδικές δοκιμές για κυνηγούς ανά πενταετία.
 
Η FACE βασικά αντιτίθεται στην απαγόρευση της συμμετοχής των νέων στη θήρα, η οποία είναι κοινή σε όλες τις Ευρωπαϊκές κυνηγετικές κουλτούρες. Το κυνήγι είναι ένας φυσικός και υγιεινός τρόπος παροχής άριστου βιολογικού κρέατος για το νοικοκυριό.
 
Η συμμετοχή της νεολαίας στο κυνήγι παρέχει βασικές γνώσεις σχετικά με τη φύση και μια βαθιά κατανόηση όσον αφορά την διαχείριση της άγριας ζωής και την καλή μεταχείριση των ζώων. Είναι επίσης θετικότατη για την ψυχική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών.
 
Η FACE πιστεύει ότι είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τους γονείς να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους πεποιθήσεις και έθιμα, τα οποία η εν λόγω απαγόρευση δεν τηρεί. Στο πλαίσιο αυτό, η FACE θέλει να τονίσει το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: “Το κράτος σέβεται το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν την εκπαίδευση αυτή και διδάσκοντας σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις.
 
” Ο νέος αυτός νόμος αντιφάσκει επίσης πολλές βασικές αρχές που ορίζονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη για το κυνήγι και τη βιοποικιλότητα, ο οποίος εγκρίθηκε από την Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης τον Νοέμβριο του 2007.
 
Καλούμε θερμά τον Πολωνό Πρόεδρο, κ. Andrzej Duda, να επανεξετάσει αυτές τις αλλαγές σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βέρνης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
 
FACE – Απόδοση στα Ελληνικά Αλέξανδρος Παλαιολόγος 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα