Αρχική iHunt.gr Πουλια που μαρτυρουν…την παρουσια μας στο κυνηγι

Πουλια που μαρτυρουν…την παρουσια μας στο κυνηγι

από iHunt Team
img_8904

demobanner

Στις καθημερινές κυνηγετικές εξόδους μας, οι λίγο περισσότερο παρατηρητικοί κυνηγοί, που το περπάτημα στο δάσος δεν έχει να κάνει μόνο με την κάρπωση του θηράματος που κυνηγάμε, παρατηρούμε ένα σωρό πουλιά τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως πουλιά «δείκτες».  
 
Κάποιοι από εμάς ίσως να έχουμε παρατηρήσει, ότι ενώ βρισκόμαστε στο καρτέρι, τα κοτσύφια, οι κίσσες και άλλα πουλιά, να ξεφωνίζουν ξαφνικά. Αυτή η ξαφνική φωνή τις περισσότερες φορές δείχνει ότι κάποιο ζώο, περνάει από κάπου κοντά, προσπαθώντας όμως να περάσει απαρατήρητο….. 
 
Ακόμη και λαγό να σηκώσει ο κυνηγός ή ο σκύλος του, αν δεν είναι λόγγος θα ακούσει τα κοτσύφια να προδίδουν τον δρόμο που έχει πάρει. Και αυτό, τα πουλιά «δείκτες» το κάνουν με περίεργα ξεφωνητά τους, που ακολουθούν από κοντά τον δράστη, από συστάδα σε συστάδα. Αν είναι αμπέλια, οι κορυδαλλοί  που ξεπετιούνται από το έδαφος, «δείχνουν» στους κυνηγούς το σημείο που πέρασε ή κρύφτηκε ο λαγός. 
 
Πολλές φορές, οι παλιοί κυνηγοί αλλά και οι σημερινοί θηροφύλακες που ήξεραν και ξέρουν τα χαρίσματα των κοτσυφιών, να προδίδουν αυτούς που προχωράνε μυστικά και με προφύλαξη, τα βλαστημούσαν. Το ίδιο βέβαια βλαστημούσαν και τις κίσσες και τις καρακάξες που είναι το ίδιο μαρτυριάρες. 
 
Η φύση έχει δημιουργήσει δικούς της κώδικες επικοινωνίας και συνεννόησης. Είναι ωραίο να έχει ο κυνηγός άφθονο χρόνο και διάθεση να παρατηρήσει και να κατανοήσει μερικά μυστικά της φύσης…..
 
 
Βέβαια σήμερα, στις δύσκολες εποχές που ζούμε και που ο χρόνος θεωρείται ως χρήμα, πολλοί ακόμα και την έξοδο στην φύση την χρονομετρούνε από φόβο μήπως χάσουν άσκοπα κανένα δευτερόλεπτο και μειώσουν το χρόνο τους από κάποια άλλη εργασία που θα τους αποφέρει οικονομικά οφέλη. Ο σωστός όμως και καλός κυνηγός δεν πρέπει να θεωρείται μόνο αυτός που ξέρει να τουφεκάει άριστα. Καλός κυνηγός είναι αυτός που μπορεί να αισθάνεται τις αλλαγές του καιρού, που βλέποντας τη βλάστηση ενός τόπου μπορεί να φανταστεί τι ζώα φιλοξενεί, που ξέρει να ακούει τους ήχους των πουλιών και να τους ερμηνεύει. Να «διαβάζει» τα πουλιά «δείκτες».
 
Ηλίας Μουλιστάνος για το ihunt.gr
Γεν. Γραμματέας Κ.Σ. Δοξάτου 
 

 Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα