Αρχική iHunt.gr Πρέσπες: Αρκούδα παγιδεύτηκε σε θηλειά για αγριογούρουνα

Πρέσπες: Αρκούδα παγιδεύτηκε σε θηλειά για αγριογούρουνα

από iHunt Team
img_5490

Αρσενική αρκούδα ηλικίας περίπου 3-4 ετών απελευθερώθηκε από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM, από παράνομη θηλειά για αγριογούρουνα στην παραλίμνια ζώνη κοντά στον οικισμό Λευκώνα Πρεσπών. Το ζώο εντοπίστηκε από αγρότη της περιοχής ο οποίος νόμιζε ότι η αρκούδα ξεκουραζόταν κοντά στο χωράφι του, αλλά μετά το πέρασμα τεσσάρων ημερών, ο αγρότης συνειδητοποίησε ότι η αρκούδα μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα και έτσι ενημέρωσε το Δασαρχείο Φλώρινας.Εργαζόμενοι του Δασαρχείου και της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών ενημέρωσαν την Καλλιστώ και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών (ΦΔΕΠΠ) οι οποίοι ενεργοποίησαν την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM.
 
H Ομάδα έφτασε επιτόπου το μεσημέρι του Σαββάτου 28ης Δεκεμβρίου μαζί με κτηνίατρο από την Καστοριά και κατάφερε μετά από πολύωρη επιχείρηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-10οC) να απελευθερώσει το ζώο.
 
Η αρκούδα αναισθητοποιήθηκε κι ακολούθησε ο απεγκλωβισμός από την θηλιά και η κτηνιατρική φροντίδα. Το άτυχο ζώο χρειαζόταν επειγόντως ράμματα, καθώς βρισκόταν για 4 ημέρες παγιδευμένο και η θηλιά του είχε επιφέρει τραύμα μήκους 25 εκατοστών και βάθους 5 εκατοστών στην κοιλιακή χώρα. Το πρώτο βράδυ οι άνθρωποι της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών παρακολουθούσαν συνεχώς το ζώο το οποίο, αν και είχε ανακτήσει τις αισθήσεις του, δεν είχε μετακινηθεί.
 
Την επόμενη μέρα η αρκούδα μετακινήθηκε και η ιχνηλασία στο χιόνι έδειξε ότι είχε μετακινηθεί κατά μήκος περίπου 500 μέτρων προς δασική περιοχή ενώ τα ίχνη έδειχναν ότι η αρκούδα δεν είχε συμπτώματα παράλυσης των πίσω ακρών από το βαθύ τραύμα στην κοιλιακή χώρα.
 
Πηγή : ERT.GR

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα