Αρχική Πρασινοκέφαλη (Anas platyrhynchos)

Πρασινοκέφαλη (Anas platyrhynchos)

από iHunt Team
prasina

 

prasina

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 50 – 65 cm
Άνοιγμα φτερών:  81 – 98 cm
Βάρος αρσενικού:  850 – 1572 gr.
Βάρος θηλυκού:  750 – 1320 gr.

Γνωρίσματα

Αρσενικό: Πράσινο κεφάλι, λευκό περιλαίμιο, καστανό στήθος και μαύρη ουρά.
Θηλυκό: Καστανωπή με ελαφρώς πορτοκαλοκαφέ μακρύ ράμφος και μέτωπο που δεν σηκώνεται απότομα, αλλά συνεχίζει ομαλά πίσω από το ράμφος.

Γεωγραφική εξάπλωση

Η κατανομή της είναι ευρύτατη στο μεγαλύτερο τμήμα του βορείου ημισφαιρίου. Αποφεύγει τη ζώνη της τούνδρας και την Αρκτική.

Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή

Είδος μεταναστευτικό. Υπάρχουν όμως κάποιοι πληθυσμοί που παραμένουν στη χώρα μας  όλο το χρόνο. Αναπαράγεται σχεδόν σε κάθε είδους υγρότοπο. Προτιμάει γλυκά νερά με καλά αναπτυγμένη βλάστηση για κάλυψη ενώ χρησιμοποιεί και τεχνητές λίμνες για να φωλιάσει. Το θηλυκό χτίζει τη φωλιά στο έδαφος, συνήθως κοντά στο νερό, αλλά έχουν βρεθεί φωλιές μέχρι και 2 χμ. μακριά. Μπορεί ακόμα να φωλιάσει σε κουφάλες δέντρων ή και σε τεχνητές φωλιές. Στρώνει την φωλιά με φύλλα, ξερά χόρτα και πούπουλα που βγάζει από το σώμα του. Γεννάει μια φορά το χρόνο 9 -13 αβγά, χρώματος ανοιχτού κιτρινοπράσινου, τα οποία επωάζει (μόνο το θηλυκό) για 27 -28 μέρες. Πολλά αβγά στην ίδια φωλιά δείχνουν ότι την ίδια φωλιά τη χρησιμοποιούν δύο θηλυκά.  Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν μετά από 50 – 60 ημέρες.  Το αρσενικό απομακρύνεται από το θηλυκό όταν αρχίζει η επώαση των αβγών και αναζητάει άλλο για να ξαναζευγαρώσει. Διαχειμάζει συνήθως κατά κοπάδια στη νότια Ευρώπη και βόρεια Αφρική σε ποικιλία υγροτόπων και στη θάλασσα.

Τροφή

Τρέφεται με μεγάλη ποικιλία φυτικών ειδών και ασπόνδυλων που αναζητάει στα ρηχά βυθίζοντας το κεφάλι της κάτω από την επιφάνεια του νερού ή ψάχνοντας στην επιφάνεια. Την νύχτα βγαίνει στα υγρολίβαδα και τις καλλιέργειες για αναζήτηση βλάστησης και σπόρων.

Κυνήγι

Τα πουλιά εγκαταλείπουν την ασφάλεια της θάλασσας και των μεγάλων λιμνών για να βοσκήσουν στις καλλιέργειες το σούρουπο. Επιστρέφουν νωρίς το πρωί. Μόνο τις μέρες με άσχημο καιρό (αέρα και χιονόνερο) τριγυρνάει όλη τη μέρα. Αυτές τις «δύσκολες» μέρες  περιμένουμε στα καρτέρια,  συνήθως κοντά στο νερό.  Χρειάζεται καλή κάλυψη, ζεστά ρούχα και μεγάλη υπομονή. Για το κυνήγι της συνιστώνται όπλα τσοκαρισμένα, ενώ τα φυσίγγια που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι ενισχυμένης γόμωσης με σκάγια Νο 3 – 4.

Πηγή: ΣΤ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα