Αρχική iHunt.gr Προστιμο σε κυνηγο στην Ελλασονα για σκυλοκουτο

Προστιμο σε κυνηγο στην Ελλασονα για σκυλοκουτο

από iHunt Team
DSC00293

 

Το περιστατικό με τους δύο κυνηγούς που έγινε στη Θεσσαλονίκη δεν είναι το πρώτο και φαντάζομαι δεν είναι το τελευταίο. Ένα παρόμοιο περιστατικό είχε ο κ. Μπατάλας από την Ελλασόνα, με τον οποίο επικοινώνησε το ihunt.gr.

Την περασμένη Τετάρτη 23 Οκτωβρίου ο κ. Μπατάλας Αχιλλέας ξεκίνησε να πάει για κυνήγι λαγού σε μια περιοχή έξω από την Ελλασόνα, όμως η ημέρα του δεν ξεκίνησε και με το καλύτρο τρόπο. Λίγο έξω από την Ελλασόνα τον σταμάτησε η τροχαία και μετά τον συνηθισμένο έλεγχο της άδειας κυκλοφορίας, της ασφάλειας του αυτοκινήτου και του διπλώματος το αστυνομικό όργανο άρχισε να γράφει μια κλήση. 

Η κλήση αφούσε το σκυλόκουτο που είχε τοποθετήσει πίσω από αυτοκίνητο ο κ. Μπατάλας για τη μεταφορά των σκύλων. “Απαγορεύεται να έχετε τέτοιου είδος κουτί στο αυτοκίνητο” είπε ο αστυνομικός και έκοψε μια κλήση 80 ΕΥΡΩ. Η κλήση δεν αφορούσε  την καλή ευζωία των σκύλων αλλά το γεγονός ότι υπήρχε σκυλόκουτο στο αυτοκίνητο και έγραφε “εφαρμογή μεταλλικού κουτιού στο πίσω μέρος του οχήματος”. Αξίζει να σημειωσουμε ότι το εν λόγω κουτί έιχε επάνω την πινακίδα του αυτοκίνητου, φώτα και τρίγωνα.

Ο κ. Μπατάλας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας κ. Ευάγγελο Μπαλατσό ο οποίος ενδιαφέρθηκε για το περιστατικό και μάλιστα πήγε μαζί με τον νομικό σύμβουλο της ομοσπονδίας στην τροχαία Ελλασόνας όπου και παραπονέθηκε για το άδικο πρόστιμο στον κ. Μπατάλα. 

Εξάλλου είναι γνωστή η θέση του κ. Γιώργου Πετράκη, δικηγόρου και σύμβουλου του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγάλεω που διαφωτίζει πλήρως το θέμα  με τα κουτιά μεταφοράς των κυνηγετικών σκύλων. Καταρχήν η εγκύκλιος δεν είναι νόμος αλλά ερμηνεία του νόμου από την Δημόσια Διοίκηση. Συνεπώς σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει διάταξη νόμου που ν’ απαγορεύει την μεταφορά κυνηγόσκυλών με εξωτερικά κουτιά.

Η επίμαχη εγκύκλιος ( 1969/100521/14.8.2013 ) φυσικά και δεν αναφέρει ότι απαγορεύονται τα κουτιά μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων , γιατί κάτι τέτοιο θα οριζόταν στο νόμο 4039/2012 , που σκοπό του έχει να προστατέψει τους σκύλους και τα ζώα γενικά. 
 
Η μη ασφαλής μεταφορά κυνηγετικών σκύλων είναι ένα ειδικότερο ζήτημα που προβλέπεται στο νόμο 4039/2012 και ερευνάται κατά περίπτωση και όχι γενικά. Δηλαδή το να ισχυρίζεται κάποιος ότι γενικά απαγορεύονται τα κουτιά μεταφοράς και μάλιστα μόνο τα εξωτερικά είναι λάθος γιατί κάτι τετοιο δεν προβλέπεται στο νόμο. Να θυμίσουμε ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που σκοπό του έχει να προστατέψει την οδική , δημόσια και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων , των οδηγών και των χρηστών των οδοστρωμάτων έχει εφαρμογή και στην περίπτωση των εξεχόντων κουτιών μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων.
 
Σε περίπτωση παράνομων προδιαγραφών ( διαστάσεων , απόκρυψη αριθμού κυκλοφορίας , έκθεση σε κίνδυνο λόγω κατασκευής , μόνιμη τοποθέτηση κλπ ) υπάρχουν ποινικές και διοικητικές συνέπειες. 
 
Συμπερασματικά δεν υπάρχει διάταξη νόμου που ν’ απαγορεύει την χρήση εξωτερικών σκυλόκουτων και τα αντίθετα υποστηριζόμενα είναι πομφόλυγες ( φούσκες ) που κινούνται στα όρια της υπερβολής , της εμπάθειας και της αμάθειας.Σκυλόκουτα όχι τέλος λοιπόν αλλά με προσοχή , ασφάλεια και καλογουστιά…
 
Κώστας Λουρής για το ihunt.gr

Print Friendly, PDF & Email

5 Σχόλια

Avatar
Γιάννης 1 Νοεμβρίου, 2013 - 5:59 μμ

Εμένα κάποτε με σταμάτησαν

Εμένα κάποτε με σταμάτησαν για το κουτί πισω, κάπου στην αρκαδία και μου ζήταγαν άδεια ρυμούλκησης, ότι να’ ναι !!!!

Πάντως καλό είναι οι φίλοι κηνυγοί να φέρουν μαζί φωτοτυπία του νόμου, ο οποίος δεν αναφέρει πουθενά ότι απαγορεύονται κουτιά πίσω, αλλά μπορείς να προσαρμόζεις κατασκευές οι οποίες να είναι μέσα στα όρια των διατάξεων !!!

 

Απάντηση
Avatar
Παναγιώτυης 2 Νοεμβρίου, 2013 - 8:22 πμ

Νομίζω ότι το θέμα πρέπει να

Νομίζω ότι το θέμα πρέπει να ερευνηθεί. Το αυτοκίνητο στην άδεια του γράφει ένα συγκεκριμένο μήκος. Αυτό το μήκος αλλάζει με την προσθήκη κουτιού, και αυτό είναι παράνομο, όπως ακριβώς είναι παράνομος και ο κοτσαδώρος (όταν δεν ρυμουλκεί) ακριβώς γιατί μετατρέπει το μήκος του οχήματος.

Από την άλλη να ξέρετε ότι τα καυσαέρια του αυτοκινήτου εισέρχονται με΄σα στο σκυλόκουτο λόγω της δύνης του αέρα που δημιουργεί το αυτοκίνητο και τα ζώα διαρκώς αναπνέουν καυσαέρια. Αν θέλετε να το διαπιστώσετε, αφήστε για λίγο ανοική την πόρτα αποσκευών του αυτοκινή τουσας, και θα δείτε ότι δεν θα μπορείτε να αναπνεύσετε και τα μάτια σας θα δακρίζουν.

Γενικά τα σκυλόκουτα δεν είναι ότι καλύτερο για τα σκυλιά μας. Μάλλον το τρείλερ είναι προτιμότερο.
Άποψή μου.

Απάντηση
Avatar
Αντωνιος 3 Νοεμβρίου, 2013 - 6:53 πμ

Δεν θέλω να υποστηρίξω την

Δεν θέλω να υποστηρίξω την όλη φάση άλλα ο νόμος λέει πώς κάθε παραποίηση τού οχήματος είναι παράνομο. αυτός ο νόμος είναι από παλιά, δεν τον έγραψε άδικα.

Απάντηση
Avatar
alex 11 Νοεμβρίου, 2013 - 5:12 μμ

ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ 

ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ  ΤΟ ΕΧΕΙ  ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ ΤΟΥ  ΕΙΝΑΙ  ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ  ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ  .

Απάντηση
Avatar
Ιωάννης Μακρυγιάννης 5 Σεπτεμβρίου, 2020 - 11:31 πμ

Δηλαδή Παναγιώτη η ρυμούλκα δεν έχει καυσαέρια ???????

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτό το έντυπο συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα