Αρχική iHunt.gr Πρωτη εμφανιση της «γιγαντιας» ασιατικης σφηκας που εξολοθρευει τις μελισσες

Πρωτη εμφανιση της «γιγαντιας» ασιατικης σφηκας που εξολοθρευει τις μελισσες

από iHunt Team
sfika

demobanner

Η Ένωση Μελισσοκόμων Σλοβενίας επιβεβαίωσε ότι για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε στη χώρα η παρουσία της ασιατικής σφήκας, μη αυτόχθονου είδους που τα τελευταία χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προκαλεί τεράστιες ζημιές σε μελίσσια και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επικίνδυνη και για τους ανθρώπους.
 
Την παρουσία ασιατικής σφήκας παρατήρησε και ανέφερε μελισσοκόμος από την Πίβκα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και εικάζεται ότι έφθασε από την Ιταλία, χώρα στην οποία ήταν ήδη παρούσα. Ο μελισσοκόμος παρατήρησε μεγάλη καταστροφή στα μελίσσια του και ειδικοί καλούν και τους υπόλοιπους εκτροφείς μελισσών να είναι προσεκτικοί και να ανταλλάσσουν πληροφορίες για το ενδεχόμενο κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του αρπακτικού είδους. 
 
Η ασιατική σφήκα, εναντίον της οποίας οι ευρωπαϊκές μέλισσες δεν έχουν φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς, πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Ευρώπη το 2005, στη νότια Γαλλία και από τότε εξαπλώθηκε στην Ισπανία, στη Βρετανία και στην Ιταλία.
 
 Είναι μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη ευρωπαϊκή σφήκα και μπορεί να φθάσει σε μήκος τα έξι εκατοστά. Πετά με ταχύτητα 60 χιλιομέτρων την ώρα και δεν επιτίθεται σε μέλισσες μόνο εν πτήσει, αλλά και εισβάλλει στα μελίσσια. 
Μπορεί να θανατώσει 40 μέλισσες το λεπτό, οι οποίες, σε αντίθεση με τις ασιατικές, δεν έχουν αποτελεσματικές μεθόδους προστασίας.
 
 Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους και όχι μόνο για εκείνους που είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα εντόμων. Ειδικοί προειδοποιούν ότι στη Γαλλία έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι από τσίμπημα ασιατικής σφήκας.
 
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑPrint Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα