Αρχική iHunt.gr Πως να επιλεξετε μια ποιοτικη ξηρα τροφη

Πως να επιλεξετε μια ποιοτικη ξηρα τροφη

από iHunt Team
trofi

demobanner

 Γνωρίζουμε όλοι τη σημασία της ποιότητας της τροφής για σκύλους. Έχουμε δει τα αποτελέσματα της κακής διατροφής. “Παίρνετε ότι πληρώνετε” λέει μία σοφή ρήση, αλλά τι είναι αυτό που πληρώνουμε τελικά όταν αγοράζουμε τροφή σκύλων; Την επωνυμία, το πακέτο, ή τα συστατικά; Τι πρέπει να περιλαμβάνει μια δίαιτα για να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των σκληρά εργαζόμενων σκυλιών μας; Τι συνιστά την ποιότητα της τροφής των σκυλιών; Ήθελα μια οριστική απάντηση, και τη βρήκα. Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας μερικά από τα γεγονότα της έρευνάς μου. Για να αξιοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες, θα ήθελα να πω ότι δεν έχω προσληφθεί από καμία εταιρεία παραγωγής τροφής σκύλων , είμαι απλά ένας κυνηγός που ταίζει τους σκύλους του με ξηρά τροφή.

ΟΙ κυνηγοί αγοράζουμε ξηρά τροφή για δύο ή τρεις λόγους. Κατ ‘αρχάς, για να εφοδιάσουμε τους σκύλους μας με την ενέργεια που χρειάζονται για να εκτελέσουν τα καθήκοντα που τους αναθέτουμε.  Δεύτερον, για να τους προμηθεύσουμε  με τις διατροφικές απαιτήσεις ώστε να είναι υγιείς. Τρίτον, για την ευκολία μας (εμπιστοσύνη, άνεση, κόστος, κ.λπ.)

Ενέργεια. Οι σκύλοι αποβάλλουν πολλή από αυτή. Η ενέργεια είναι η ρίζα όλων των τροφίμων. Η ενέργεια στις τροφές σκύλων μετράται σε χιλιοθερμίδες (kcal) σε τρία διαφορετικά στάδια. Η μικτή ενέργεια μετριέται πριν ο σκύλος την καταναλώσει.  Η εύπεπτη ενέργεια (DE) είναι η μικτή ενέργεια μείον την απώλεια της ενέργειας στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η πιο σημαντική είναι η μέτρηση της μεταβολισμένης ενέργειας (ΜΕ), η ποσότητα, δηλαδή, της ενέργειας που παραμένει διαθέσιμη στο σώμα και είναι η εύπεπτη ενέργεια μείον την απώλεια ούρων. Ένας σκύλος που ζυγίζει 20 κιλά χρειάζεται περίπου 1200 kcal ανά ημέρα για την καθημερινή συντήρηση, ένας των 30 κιλά χρειάζεται 1600 kcal και ένας των  40 κιλών 2000 kcal. Θυμηθείτε ότι ένας σκύλος εργασίας χρειάζεται 2-3 φορές περισσότερη ενέργεια από ό, τι ένας κατοικίδιος σκύλος. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές από τις τρέχουσες ετικέτες τροφών σκύλων που να περιέχουν  αυτές τις (ME) πληροφορίες. Η λύση είναι να καλέσετε στο τηλέφωνο την εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας παραγωγής  και να ζητήσετε να σας πληροφορήσουν για τις ME kcal ανά κιλό,καθώς και πόσες λίβρες ανά φλιτζάνι. Οι ψηλής ποιότητας τροφές σκύλων θα πρέπει να περιέχουν περίπου 1000 kcal / κιλό.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου, ανακάλυψα μερικά πράγματα που είναι σημαντικά. Για τους σκύλους εργασίας, όπως τα κυνηγόσκυλα που κυνηγούν όλη μέρα, η τροφή θα πρέπει να περιέχει 30% πρωτεΐνες και 20% λίπος. Το λίπος σε μια δίαιτα θα πρέπει να είναι σε κλίμακα 90% εύπεπτο , ενώ η πρωτεΐνη θα πρέπει να είναι σε κλίμακα 80% εύπεπτη. Μία τροφή για σκύλους βασιζόμενη στο κρέας, όπου το κρέας καταγράφεται ως το πρώτο συστατικό, είναι πιθανό να αποτελεί μια καλύτερη διατροφή και να είναι περισσότερο εύπεπτη για τους δικούς μας κυνόδοντες. Ο κατάλογος που ακολουθεί προσφέρει μερικούς γενικούς ορισμούς παραφρασμένους από την επίσημη δημοσίευση της Αμερικανικής Ένωσης Ειδικών Ελέγχου Τροφίμων :Κρέας: μύες, γλώσσα, διάφραγμα, καρδιά, και οισοφάγος. Εάν δηλώνει ένα όνομα ζώου πρέπει να περιέχει μόνο αυτό το είδος του κρέατος.

Κρέας-υποπροϊόντα: πνεύμονας, σπλήνα, νεφρό, εγκέφαλος, ήπαρ, στομάχι και έντερο καθαρά περιεχομένων. Δεν επιτρέπονται  δέρμα, κέρατα, δόντια, οπλές, ή κόκαλα.

Κρέας και οστεάλευρα: ξηρό προϊόν που προέρχεται από τον ιστό των ζώων μη συμπεριλαμβανομένων μαλλιών, οπλών, κεράτων, υπολειμμάτων δέρματος ή κοπριάς και περιεχομένων στομάχου.

Πουλερικά- υποπροϊόντα: τα καθαρά αμετάλλακτα τμήματα των σφαγμένων πουλερικών όπως το κεφάλι, τα πόδια και τα εντόσθια καθαρά από κόπρανα, φτερά, και ξένα σώματα.

Ιχθυάλευρο: τους καθαρούς, ξηρούς ιστούς  από μη αλλοιωμένα ολόκληρα ψάρια ή μέρη ψαριών.Ζωικά λίπη: το λίπος που εξάγεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των σφαγμένων πουλερικών ή θηλαστικών Περιέχει 90% λιπαρά οξέα.

Φυτικό λίπος (έλαιο): το υλικό που λαμβάνεται με εκχύλιση του ελαίου από σπόρους και φρούτα που περιέχει όχι λιγότερο από 90% λιπαρά οξέα.

Το λίπος: το ζωικό λίπος με σημείο τήξης πάνω από 104 βαθμούς φαρενάιτ

Αλεσμένο καλαμπόκι: ολόκληρος ο πυρήνας αλεσμένος σε μικρότερο μέγεθος.

Γεύμα με γλουτένη καλαμποκιού: το υλικό που περισσεύει όταν το αλεύρι καλαμποκιού πλένεται για να απομακρυνθεί το άμυλο καλαμποκιού.

Ζυθοποιημένο ρύζι: μικρά κομμάτια ρυζιού που διαχωρίζονται από τους μεγαλύτερους ολόκληρους πυρήνες.

Σιτάρι μέτριο: ένα υπο-προϊόν της άλεσης σταριού, μπορεί να περιέχει διαφορετικά επίπεδα και μεγέθη φύτρων, πιτύρων και ενδοσπερμίου..Σογιάλευρο: το υπο-προϊόν της διαδικασίας εξόρυξης λαδιού που γειώνεται.

Ξηρά μαγιά μπύρας: η ξηρή, μη-ζυμωμένη, μη-εκχυλισμένη ζύμη που προκύπτει από τη ζυθοποιία της μπύρας.

Οι διατροφικές απαιτήσεις του κάθε σκύλου είναι διαφορετικές, αλλά στο γενικό πληθυσμό σκύλων, οι διαφορές δεν είναι και τόσο μεγάλες. Δεν ξέρω τίποτα για το πόση βιοτίνη, χλώριο, ή σελήνιο χρειάζεται ένα σκυλί, ούτε καν ξέρω τι είναι αυτά. Ούτε και πρέπει. Η Αμερικανική Ένωση  Ειδικών Ελέγχου Τροφίμων (AAFCO ) και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (NRC) όμως γνωρίζουν και έχουν καθορίσει  μέσω εργαστηριακών αναλύσεων τις απαιτήσεις για τα σκυλιά μας. Επομένως ελέγξτε ότι οι διατροφικές απαιτήσεις των τροφών του σκύλου σας ανταποκρίνονται στα  πρότυπα της AAFCO. Ενώ αυτά τα πρότυπα είναι καλά για εσάς και εμένα, κάθε ένα από τα σκυλιά μας έχει διαφορετικά ποσοστά θρεπτικής χρήσης. Ένα από τα σκυλιά μου φαίνεται να χρειάζεται περισσότερο ψευδάργυρο από του εκτροφείου συντρόφου της για να έχει καλό τρίχωμα. Ιδια φυλή, στενά συνδεδεμένα, διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις. Καμία τροφή σκύλων δεν πληροί  τις διατροφικές απαιτήσεις, ή τη θρεπτική πηγή που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από όλους τους σκύλους.

Λοιπόν, πώς μπορώ να επιλέξω τροφή για σκύλους,  αφού έχω μάθει τι ψάχνω; Πήρα όλα τα φυλλάδια τροφών σκύλων που μπόρεσα να βρω στο τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων και τα οποία βασίζουν την τροφή τους στο κρέας στο 30/20 ποσοστό που πληροί τα πρότυπα της AAFCO. Σημείωσα την τιμή ανά σάκο και τα κιλά ανά σάκο. Τηλεφώνησα τους κατασκευαστές για να πάρω τη μεταβολισμένη ενέργεια ανά κιλό. Απέκλεισα εκείνες που δεν ήταν κοντά στις 2000 kcal/ κιλό. Στη συνέχεια υπολόγισα το κόστος της ενέργειας. Η τελική επιλογή έγινε από ένα σύνολο συμβιβασμών. Με πέντε σκυλιά πήρα την τροφή σκύλων που ήταν η λιγότερο ακριβή ανά kcal, και προσέγγιζε στενά τα ποιοτικά πρότυπα. Θα μπορούσατε να επιλέξετε τη δική σας τροφή με βάση το γνωστό όνομα της εταιρείας ή οτιδήποτε άλλο, αλλά τώρα τουλάχιστον ξέρετε τι αγοράζετε: διατροφή, ενέργεια και ευκολία του καταναλωτή.

P. J. Andersen – Απόδοση στα Ελληνικά iHunt.grPrint Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα