Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 37 – 41 cm Άνοιγμα φτερών: 60 – 63 cm Βάρος αρσενικού: 250 – 600 gr. Βάρος θηλυκού: 250 – 550 gr.
Γνωρίσματα
Αρσενικό: Έχει καφέ κεφάλι με μια λευκή λωρίδα πάνω και πίσω από το μάτι, καφέ στήθος και γκριζόλευκα φτερά των ώμων που πέφτουν προς τα κάτω. Κατά τη διάρκεια της πτήσης αναγνωρίζεται από το ανοιχτό γκρι χρώμα του μπροστινού μέρους των φτερών που έρχεται σε αντίθεση με το καφέ στήθος και την λευκή κοιλιά.
Θηλυκό: Έχει καστανοκιτρινωπό χρώμα στη ράχη και πολύ πιο ανοιχτόχρωμο στην κοιλιά ενώ στα πλάγια του σώματος το σκοτεινό κάτοπτρο δεν είναι ευδιάκριτο.
Γεωγραφική εξάπλωση
Αναπαράγεται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και στην κεντρική Ασία. Διαχειμάζει στη βόρεια και δυτική Αφρική, ενώ λίγα πουλιά παραμένουν στη λεκάνη της Μεσογείου.
Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή
Αναπαράγεται σε ρηχούς βάλτους με γλυκό νερό και σε λίμνες που διαθέτουν αρκετή βλάστηση για κάλυψη. Οι φωλιές κατασκευάζονται στο έδαφος πάντα σχεδόν κοντά στο νερό μέσα σε πυκνή βλάστηση. Η φωλιά κατασκευάζεται από το θηλυκό και αποτελείται από μια κοιλότητα στο έδαφος στρωμένη με βλάστηση και πούπουλα. Γεννά μια φορά το χρόνο 7 – 9 αβγά χρώματος ελαφρού κιτρινοπράσινου, τα οποία επωάζει , μόνο το θηλυκό, για 21 – 23 μέρες. Η εκκόλαψη είναι σύγχρονη και οι νεοσσοί που φροντίζονται μόνο από το θηλυκό είναι ικανοί να πετάξουν σε 35 – 40 μέρες, οπότε και ανεξαρτητοποιούνται. Είδος μεταναστευτικό, μετακινείται μετά το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου νοτιότερα για να ξεχειμωνιάσει. Την άνοιξη παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις πουλιών που μετακινούνται προς τους τόπους αναπαραγωγής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν ρηχά νερά με λάσπη σε βάθος μερικών εκατοστών. Αντίθετα, κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση συναντούμε λίγα πουλιά.
Τροφή
Τρέφεται με έντομα, ασπόνδυλα και φυτικά μέρη, τα οποία συλλαμβάνει έχοντας το κεφάλι βυθισμένο ενώ κολυμπάει.
Κυνήγι
Από τότε που απαγορεύτηκε το κυνήγι κατά τον μήνα Μάρτιο οι ευκαιρίες να συναντήσουμε σαρσέλες δεν είναι πολλές. Τέλος Φεβρουαρίου περιμένουμε στο καρτέρι, πρωί και απόγευμα, κοντά στο νερό. Στον κάμπο την αναζητούμε σε μικρά ποτάμια με αρκετή βλάστηση καθώς και στις όχθες μικρών λιμνών. Χρησιμοποιούμε φυσίγγια με σκάγια Νο 7.