Αρχική » Grid with Sidebar » Σε ετοιμότητα οι Κ.Σ. Δράμας,Ξάνθης και Σταυρούπολης για την απαγόρευση θήρας

Σε ετοιμότητα οι Κ.Σ. Δράμας,Ξάνθης και Σταυρούπολης για την απαγόρευση θήρας

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε σήμερα την Ξάνθη όπου συναντήθηκε με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Δράμας, Ξάνθης και Σταυρούπολης καθώς και με τις δασικές υπηρεσίες. Στη συνάντηση  συμμετείχαν επίσης και οι αρχηγοί των ομάδων του νομού Ξάνθης που κυνηγούν αγριόχοιρους κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Εκεί ενημερώθηκαν για τα μέτρα που θα πάρει το κράτος σε μια περιοχή που η έκταση της πλησιάζει τα 180.000 στρέμματα. Μέσα στα μέτρα είναι και η απαγόρευση θήρας όλων των θηραμάτων εκτός του αγριόχοιρου. 

SVESTONOF

Επίσης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των κυνηγών και κυνηγετικών οργανώσεων αφού οι κυνηγοί θα συμβάλλουν σημαντικά ώστε να μην επεκταθεί η πανώλη στη χώρα μας. 

Σκοπός είναι να γίνει μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου στην περιοχή και να παρθούν αρκετά δείγματα θηρευμένων αγριόχοιρων για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί από τον ίο της πανώλης.

Τα μέτρα είναι αυτά που είχαμε γράψει πριν μερικές ημέρες και είναι αυτά :

1. Δημιουργία δύο ζωνών επιτήρησης, μια περίπου 10.000 στρεμμάτων και μια περίπου 180.000 στρεμμάτων στις περιφερειακές ενότητες Δράμας και Ξάνθης.
 
2. Στις δυο αυτές ζώνες απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα μεταξύ αυτών και η θήρα όλων των θηραμάτων εκτός της θήρας του αγριόχοιρου.. Η θήρα του αγριόχοιρου θα επιτρέπεται όλες τις  ημέρες της εβδομάδας και χωρίς περιορισμούς στην κάρπωση, με σκοπό την μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου. Τη θήρα θα ασκούν συνεργεία δίωξης αγριόχοιρων και κυνηγετικών ομάδων, που έχουν ορισθεί από τις δασικές υπηρεσίες των δασαρχείων Δράμας, Σταυρούπολης και Ξάνθης. Οι κυνηγοί θα δραστηριοποιούνται εκτός των καταφυγίων άγριας ζωής, ενώ τα συνεργεία δίωξης θα δραστηριοποιούνται εντός και εκτός των καταφυγίων άγριας ζωής.
 
3. Στην δεύτερη ζώνη επιτήρησης (των 180.000 στρεμμάτων) κατά περίπτωση μπορεί να επιτραπούν κάποιες δραστηριότητες μεταξύ αυτών και η θήρα  μόνο αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλεια και δεν υπάρχει ένδειξη εξάπλωσης της νόσου.
 
4. Επίσης θα ληφθούν μέτρα και για τους οικόσιτους χοίρους και τους χοίρους εκτροφής που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή
 
Τα μέτρα στην πρώτη ζώνη θα έχουν διάρκεια 40 ημέρες ενώ στη δεύτερη ζώνη ένα χρόνο, όμως αν δεν παρουσιαστούν μολυσμένα δείγματα τα μέτρα θα ξανασυζητηθούν.
 
Βέβαια δεν θα επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο η κυνηγετική δραστηριότητα γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό της απαγόρευσης ανήκει σε μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής..
 
Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται η υπογραφή της απόφασης. Οι προετοιμασίες όμως έχουν αρχίσει με το κέντρο επιχειρήσεων να στήνεται στα Διπόταμα του νομού Δράμας.

Είναι σημαντικός ο ρόλος των κυνηγών και των κυνηγετικών οργανώσεων στη δύσκολη αυτή προσπάθεια και πρέπει κάποια στιγμή αυτή η προσπάθεια να αναγνωρισθεί  και να επιβραβευτεί. Πρέπει το κυνήγι να πάρει το ρόλο που του αρμόζει μέσα στην κοινωνία.

Κώστας Λουρής για το iHunt.gr

ΥΣ. Καλό θα είναι να μη βιάζονται κάποιοι να βγάζουν συμπεράσματα και να προτρέχουν. Το iHunt ειναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΣΟ που μίλησε για τα μέτρα αυτά. Εγκυρα και έγκαιρα. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ