Αρχική iHunt.gr Σκοποβολή: Ταφόπλακα της σκοποβολής, οι υπερβολικές απαιτήσεις του Ταμείου Εθνικής Άμυνας του ΓΕΣ

Σκοποβολή: Ταφόπλακα της σκοποβολής, οι υπερβολικές απαιτήσεις του Ταμείου Εθνικής Άμυνας του ΓΕΣ

από iHunt Team

Οι Σκοπευτικοί Σύλλογοι στην επικράτεια εκτός από τα προβλήματα που επέφεραν τα μέτρα για τον covid19, βρίσκονται αντιμέτωποι με την “ταφόπλακα της σκοποβολής” όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, με τις νέες τιμολογήσεις από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας του ΓΕΣ, στους Συλλόγους που χρησιμοποιούν στρατιωτικά πεδία βολής

«Οι Σκοπευτικοί Σύλλογοι πλήττονται και μπαίνει ταφόπλακα στην αθλητική σκοποβολή, με τις νέες δαπάνες να βαρύνουν την τσέπη των αθλητών – σκοπευτών», τονίζουν οι Διοικήσεις των Σκοπευτικών Σωματείων, με την δημοσίευση (17/12) της απόφασης του Ταμείου Εθνικής Άμυνας του ΓΕΣ με την οποία τα ενοίκια για τη χρήση των στρατιωτικών πεδίων βολής, αυξάνονται με τα Σωματεία να μην μπορούν να καλύψουν τα υπέρογκα κόστη.

Η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5543/17/12/2020 (εδώ) , τροποποιεί την Φ.351/103/310959/7-8-2012 (εδώ) απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων λειτουργίας πεδίων βολής του Στρατού Ξηράς και διάθεσης αυτών για περιοδική χρήση σε τρίτους» και περιλαμβάνει αποζημιώσεις αγώνων και ωριαία ενοίκια για τη χρήση των πεδίων βολής, σε πλαίσιο 12ημέρου, ποσά τα οποία δεν μπορούν να καταβληθούν.

Ο τιμοκατάλογος του Ταμείου Εθνικής Άμυνας του ΓΕΣ

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική απόφαση του ΥΕΘΑ, «2. Για τη διάθεση πεδίων βολής και σκοπευτηρίων απαιτείται έγκριση του ΤΕΘΑ μετά από γνώμη του ΓΕΠΣ – ΔΙΔΟΕ/ΔΙΔΕΚΠ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΓΕΣ (Υποδομής – Περιβάλλοντος και Πληροφοριών – Ασφαλείας). Το ύψος του μισθώματος, ορίζεται ως εξής:

20€ ανά ώρα, για διάθεση σε Ομοσπονδία
10€ ανά ώρα, για σύλλογο κάτω των 200 αθλητών
12 ανά ώρα, για σύλλογο άνω των 200 αθλητών
1.500€ για τη διοργάνωση πανελλήνιων και διασυλλογικών αγώνων μέχρι 50 συμμετεχόντων, προσαυξημένο κατά 150 για κάθε 15 επιπλέον αθλητές (στο ποσό αυτό προστίθεται και το ποσό χρήσης – διάθεσης του πεδίου βολής)
2.000€ για τη διοργάνωση διεθνή αγώνων συμμετοχής έως 5 χωρών μέχρι 50 συμμετεχόντων, προσαυξημένο κατά 200 για κάθε 15 επιπλέον αθλητές (στο ποσό αυτό προστίθεται και το ποσό χρήσης – διάθεσης του πεδίου βολής)
3.500€ για τη διοργάνωση διεθνή αγώνων συμμετοχής 6 έως 10 χωρών μέχρι 60 συμμετεχόντων, προσαυξημένο κατά 250 για κάθε 15 επιπλέον αθλητές (στο ποσό αυτό προστίθεται και το ποσό χρήσης – διάθεσης του πεδίου βολής)
5.000€ για τη διοργάνωση διεθνή αγώνων συμμετοχής άνω των 10 χωρών μέχρι 70 συμμετεχόντων, προσαυξημένο κατά 300 για κάθε 15 επιπλέον αθλητές (στο ποσό αυτό προστίθεται και το ποσό χρήσης – διάθεσης του πεδίου βολής)
Για τη διοργάνωση αγώνων σε κλειστό σκοπευτήριο ισχύει 100 % προσαύξηση στα άνωθεν ποσά».
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο χώρος της σκοποβολής στην Ελλάδα, βρίσκεται υπό “διωγμό”, όπως σημειώνουν όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με το άθλημα της σκοποβολής.

Μέχρι και πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, η Εκκλησία της Ελλάδος στην περιουσία της οποία περιλαμβανόταν το Εθνικό Σκοπευτήριο του Βύρωνα, προχώρησε στην αναστολή της λειτουργία του, για την ανέγερση Συνεδριακού Κέντρο. Ο χώρος λειτούργησε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ως το επίσημη προπονητήριο για τους αθλητές Σκοποβολής και τη θέση του κατέλαβε επταώροφο ξενοδοχείο !

Το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο, στοίχησε για την κατασκευή του, €50.000.000. Μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, ΣΚΟΕ και ΕΛΑΣ διεκδίκησαν το χώρο. Η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος πρότεινε μελέτη αυτοχρηματοδοτούμενης λειτουργίας, για τα αγωνίσματα της σκοποβολής, με μηδενική Δημόσια δαπάνη, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε επιπλέον €40.000.000 για να το προσαρμόσει στις ανάγκες της. Το 2008 το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο, παραχωρήθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. !

Και μέσα στο 2020, μετά την πρώτη περίοδο των περιορισμών λόγω Covid19, κατά την οποία απαγορεύτηκαν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, ακολούθησε η απόφαση με περιορισμούς στην παρουσία σκοπευτών και εκπαιδευτών στα πεδία βολής και τώρα η απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας του ΓΕΣ, έρχεται να αποτελειώσει το χώρο της αθλητικής σκοποβολής.

Οι προπονήσεις των αθλητών – σκοπευτών στην Αττική διεξάγονται στο πρώην ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου, σε ώρες που ο στρατός δεν κάνει χρήση των πεδίων βολής . Πρόκειται για χέρσες άνυδρες εκτάσεις χωρίς υποδομές με τον κάθε Σύλλογο με ίδιες δαπάνες, να έχουν εγκαταστήσει κοντέινερς σε κάλυψη των γραφειοκρατικών αναγκών για τη λειτουργία τους, και επιπρόσθετα κόστη για την τοποθέτηση σκιάστρων, διαγραμμίσεων, στοχοθέτες κλπ. τα οποία βαρύνουν επιπλέον τους Σκοπευτικούς Συλλόγους.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα απόφαση, για ένα Σαββατοκύριακο χρήσης σε πεδίο βολής, ένας Σκοπευτικός Σύλλογος κάτω των 200αθλητών, καλείται να καταβάλλει ημερήσιο ενοίκιο από €60 και επιπλέον αποζημίωση €1.500, για κάθε αγώνα. Σε αυτή την εκδοχή το παράβολο συμμετοχής του αθλητή – σκοπευτή για την κάλυψη των απαιτήσεων του ΓΕΣ υπολογίζεται περίπου στα €80- €100 χωρίς να περιλαμβάνονται τα έξοδα αναλωσίμων, όπως τα φυσίγγια, οι στόχοι κλπ. Αν συνυπολογιστεί το κόστος της ετήσιας συνδρομής, η δαπάνη για τις υγειονομικές εξετάσεις, και τα έξοδα ανά τριετία στην ανανέωση του φακέλου και τη βεβαίωση αγώνων από τη ΣΚΟΕ, το άθλημα της σκοποβολής μετατρέπεται σε έναν απαγορευμένο άθλημα στην ελληνική επικράτεια.

Όπως υποστηρίζουν οι Διοικήσεις των Σκοπευτικών Σωματείων , ο χώρος της σκοποβολής αριθμεί περίπου 50.000 μέλη, επιπλέον των επαγγελματιών του αθλητών. Αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα σε ποσοστό άνω του 80% των μελών τους, να αδυνατούν να συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες σκοποβολής καθώς οι μόνοι χώροι που διατίθενται, είναι τα πεδία βολής του στρατού.

Πηγή : https://www.nantiareport.gr/

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

8 σχόλια

stelios72 23 Δεκεμβρίου, 2020 - 00:04

ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕ ΞΑΦΝΙΑΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΟΥΝ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ = ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΗΠΙΑ ΕΩΣ ΚΑΘΟΛΟΥ >> ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΙ>> ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ >>> ΜΕΓΕΙΑ ΜΑΣ

Δημήτρης 1975 23 Δεκεμβρίου, 2020 - 09:37

Σκοποβολή μια ακόμα πονεμένη ιστορία, Ο χώρος αυτός έχει ανθρώπους που μόνο το προσωπικό τους συμφέρον κοιτάνε και ασχολούνται με την σκοποβολή για ίδιον ωφελος. είτε να κατέχουν νόμιμα ένα πιστόλι επειδη δεν μπορούν να βγάλουν άδεια για προσωπική ασφάλεια είτε για διάφορους άλλους λόγους, Συνέπεια όλου αυτού είναι να έχει δημιουργηθεί μια στρεβλη εικόνα και η Πολιτεία να βλέπει με καχυποψία κάθε δραστηριότητα, επίσης ελάχιστοι είναι οι σύλλογοι θαρρω που έχουν δικά τους σκοπευτηρια, Ξέρω θα μου πει κάποιος η νομοθεσία είναι αυστηρη αλλά για πείτε μου τι έχουν κάνει συλλογικά αυτοί οι «Σύλλογοι»; ΤΊΠΟΤΑ δεν υπάρχει συλλογικό συμφέρον μόνο ατομικό.

Παγανιάς φωτιος Πάτρα 23 Δεκεμβρίου, 2020 - 17:35

Δημήτρη θα μου επιτρεψης να εχω άλλη γνωμη κανένας δεν εμπόδισε κανέναν να αθληθεί στην σκοποβολή και ευτυχώς η Κορακακι έσωσε την σκοποβολή στην Ελλάδα των ιδεοληψίων!οι σκοπευτικόι σύλλογοι είναι πολλοι αξίζει να ενημερωθείς σε κάποιον! Και μην ξεχνάς ότι μιλάμε για ολυμπιακά αθλήματα μια σκοπευτικη ταυτότητα θες. Και αγάπη για τα 25 αθλήματα που υπάρχουν. Μόνο από μέσα μπορείς να έχεις άποψη

Παναγιώτης Παντελακης 24 Δεκεμβρίου, 2020 - 00:59

Παιδιά εδώ στο Unanistan οι πολιτικοί μας δεν θέλουν όχι απλα να οπλοφορεί ο Έλληνας, δε θέλουν να ξέρουμε καν τι χρώμα έχει το όπλο.Περα από τους συλλόγους στους οποίους σίγουρα κάποιοι θα παράγουν έργο, η ουσία του πράγματος είναι ότι στην πατρίδα της φαίδρας πορτοκαλεας αν τα μακαρόνια του παστιτσιου (αυτά με την τρύπα βρε) είχανε ραβδώσεις εσωτερικά, θα χρειαζόμασταν άδεια από την ασφάλεια για να τα αγοράσουμε.Πραγματα που στην Ε.Ε (στην οποία είμαστε μέλη,έτσι;) είναι λυμένα εδώ και δεκαετίες,άλλου αυστηρότερα και αλλού πιο χαλαρά,εδώ αντιμετωπίζονται σαν το Άγιο Δισκοπότηρο και οι πολιτικοί μας φοβούνται μη ξυπνήσουμε απο το λήθαργο και κάνουμε καμιά επανασταση.Τι έχεις Γιάννη;Τι ειχα πάντα…

Παναγιώτης Παντελακης 24 Δεκεμβρίου, 2020 - 01:14

Κατά τα άλλα στα των κυνηγών, αφού η ΣΚΟΕ με μηδενική αντίδραση,όπως και ΚΣΕ ουσιαστικά αποδεχτηκαν τον αποκλεισμό στους κυνηγους της ελεύθερης πρόσβασης στα σκοπευτήρια με την υποχρέωση πλέον να εκδίδουν δελτίο σκοπευτή σε σκοπευτικο σύλλογο (αλήθεια πόσο βόλεψε οικονομικά τους σκοπευτικός συλλόγους αυτή η απόφαση).Τώρα όμως που όλα γυρνάνε μπούμερανγκ γιατί λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο πονάει.Ας καταλάβουν επιτέλους όλοι οι “παίχτες” του χώρου (ΚΣΕ,ΠΕΒΕΚΕ,ΣΚΟΕ,ΟΚΑΔΕ κλπ):
1)Τόσα χρόνια προσπαθείτε να γα@@@τε λάθος κ@@@ο.
2)Όσο σκύβεις και προτάσεις τον πισινό σου, τόσο πιο κοντά έρχεται η πιθανότητα να σε γα@@@ει και ο κάθε πικραμένος.
3)Διάλεξαν πλευρά,παίξανε και χάσανε.
Είναι πια αργά για δάκρυα κύριοι…
Στην υγεία σας!

Παγανιάς φωτιος Πάτρα 24 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:59

Φίλε Παναγιώτη όπως τα λες έχεις δίκιο το παραδέχομαι!

Παναγιώτης Παντελακης 24 Δεκεμβρίου, 2020 - 11:12

Φίλε Φώτη εύχομαι κάθε μέρα μέρα να μην έχω δίκιο, αλλά η ελληνική πραγματικότητα με διαψεύδει.Οσο για το κυνήγι για να καταλάβεις και εσύ και άλλοι φίλοι γιατί είμαι τόσο παρμένος με την ΚΣΕ και τους λοιπούς που ξαφνικά ανακάλυψαν την Αμερικη, παραθέτω τα παρακάτω για να λέτε και στους συναδέλφους:Απαριθμω τα παρακάτω για να μη νομίζουν στην ΚΣΕ,τις ΚΟ κλπ ότι του κυνηγού η μνήμη είναι κοντη.Κυνηγαω με άδεια από το 1995 και σαν παιδί, συνοδεία στον πατέρα μου στα πρώτα κυνηγετικά βήματα από τότε που έχει ο άνθρωπος αναμνήσεις δηλ περίπου από το 1983.Σε όλα αυτά τα χρόνια η ΚΣΕ και η λοιπή παρέα τι έχουν καταφέρει;
1.Χαθηκε το Απριλιατικο.
2.Χαθηκε το δεκαήμερο Μαρτίου.
3. Χάθηκε το τελευταίο τμήμα για τα κοτσύφια του Φεβρουαρίου.
4.Μειωθηκε ο αριθμός των θηρευσιμων τρυγονιων.
5.Χαθηκαν αμαχητί σχεδόν όλοι οι υδροβιότοποι.
6.Μειωθηκε η περίοδος θηρευσης των υδάτιων κ παρυδατιων
7.Επωμιστηκε την ευθύνη της κοστοβορας θηροφυλαξης η οποία είναι κρατική ευθυνη και πλέον βυθίζεται οικονομικα (κοινώς αυτοκτόνησε οικονομικά)
8.Αφησε μέχρι την περίοδο της κρίσης να χαθούν 100000 κυνηγοί (από 350000 σε 250000)
9.Αφησε στην περίοδο της κρίσης να χαθούν άλλοι 100000 κυνηγοί (από 250000 σε 150000)
10.Δεν δαπανά σεντ για να μελετήσει πως θα προσελκύσει νέους ανθρώπους στον τρόπο ζωής που λέγεται κυνήγι.
11.Δεν έχει πετύχει την βελτίωση του ενδημικού θηράματος (πέρδικα, καμποπερδικα,φασιανός) πέραν του αγριόχοιρου και του λαγού που προφανώς βαρέθηκαν να περιμένουν την ΚΣΕ και αποφάσισαν να αυξηθούν από μόνα τους.
12.Πιαστηκε στον ύπνο (?) στο θέμα της ελεύθερης πρόσβασης των κυνηγών στα σκοπευτήρια (η έτσι βόλευε τον ΣΚΟΕ και τους λοιπούς παρατρεχαμενους?)
13.Πιαστηκε στον ύπνο (?) προσφατα με το νέο εμμέσο χαράτσι για το χαρτί ψυχολόγου στις ΑΚΚΟ.
14.Πιαστηκε στον ύπνο (?) μαζί με την ΠΕΒΕΚΕ στο θέμα της αλλαγής των μέτρων ασφαλείας στα καταστήματα κυνηγετικών που θα οδηγησει σε επιπλέον κλείσιμο επιχειρήσεων και στη δημιουργία μονοπωλίων (δηλαδή κάποιοι από αυτό θα κερδίσουν?!?)
15.Επεβαλε τη διαδικασία επανεξέτασης για κυνηγούς που δεν έχουν ανανεώσει άδεια την τελευταία εξαετία χωρίς κανένα κριτήριο εξαιρεσης.
16.Το επιστέγασμα της σεζόν 20-21.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλα που τα έχω ξεχάσει μέσα στην παραπάνω λαίλαπα,γιατί αν κάνετε έναν πρόχειρο υπολογισμό:1983 με 2020=37 έτη.Με 16 (τουλάχιστον) ήττες σε 37 έτη=> Μια δυσμενή εξελιξη ανά 2.3 έτη, χονδρικά.
Οποίος επιμένει μετα απο τα παραπάνω ότι είναι χρήσιμο να παραμείνουμε αγκιστρωμενοι στις οργανώσεις και να μη πιέσουμε για άμεση αλλαγή,δραση και αποτελέσματα, ας μας εξηγήσει το σκεπτικό του.

Παγανιάς φωτιος Πάτρα 24 Δεκεμβρίου, 2020 - 15:30

Φίλε Παναγιώτη καλέ τα λες και με σωστή σύνταξη ως προς την ουσία του θέματος σε βρίσκω πολύ συγκροτημενο και θαρραλέο στο λόγο έτσι για να μην νομίζουν κάποιοι πως έχουν να κάνουν με (Ουγκανα).ΕΥΓΕ!!!!!!!! Εγκρίνω και επαυξάνω!

Τα σχόλια είναι κλειστά

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα