Αρχική iHunt.gr Σκωτία : Εισβολή από χήνες οδηγεί σε κυνηγετική διαχείριση

Σκωτία : Εισβολή από χήνες οδηγεί σε κυνηγετική διαχείριση

από iHunt Team
xines

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Η εισβολή των άγριων πτηνών στο Ορκνεϊ πλήττει τις καλλιέργειες, έτσι η κυβέρνηση έδωσε εντολή στους πολίτες για μαζικές εξοντώσεις και καλό… μαγείρεμα P

SVESTONOF

Ενώ πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση, κάποια άλλα αυξάνονται και πληθύνονται, απειλώντας σοβαρά τις καλλιέργειες. Στο Ορκνεϊ της Σκωτίας οι χήνες έχουν κάνει επιδρομή και ο πληθυσμός τους είναι τόσο μεγάλος, που έχει δοθεί εντολή για «επίθεση» με «όπλα, μαχαίρια και… πιρούνια», όπως γράφει το BBC. Και όχι απλώς επίθεση, αλλά κατά μέτωπον, ανηλεή και πέραν της κυνηγετικής σεζόν. Η κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού των χηνών δεν αφήνει κανένα περιθώριο.

Το 2002 υπήρχαν 300 ζευγάρια χηνών στην πόλη. Εξι μήνες αργότερα ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στις 10.000! Σήμερα, υπολογίζονται σε 64.000 ράμφη και κοφτερά νύχια που καταστρέφουν τα σπαρτά. Πρόκειται για εξαιρετικά επιθετικά ζώα, τα οποία δεν τρομάζουν με τίποτα και δεν διστάζουν να επιτεθούν σε ανθρώπους και ζώα. 

«Η ζημιά που κάνουν δεν είναι μόνο μεγάλης έκτασης, συμβαίνει και με ταχύτητα.

Μέσα σε λίγες ώρες μπορούν να έχουν καταστρέψει πολλά στρέμματα με σπαρτά» λέει στο BBC ο κυνηγός  Στιβ Ρότζερς. «Και το κυνήγι τους δεν είναι πλέον σπορ, αλλά κάτι αναγκαίο». Στο Ορκνεϊ οι κάτοικοι επιχειρούν να μειώσουν σε συγκεκριμένο αριθμό τον πληθυσμό των πουλιών από το 2012, κάτι που σημαίνει «ελεγχόμενο κυνήγι». Ομως ο οικονομικός και περιβαλλοντικός αντίκτυπος που έχει στην περιοχή η εισβολή από τις χήνες απειλεί πλέον την Εθνική Κληρονομιά της Σκωτίας.

Ετσι, η αρμόδια υπηρεσία όχι απλώς άναψε από το καλοκαίρι το «πράσινο φως» στους ντόπιους κυνηγούς για μείωση του πληθυσμού των πουλιών, αλλά προσέλαβε και εθελοντές για να βοηθήσουν στο έργο εξόντωσής τους.. Οι κυνηγοί με τα σκυλιά τους σκοτώνουν τις χήνες, τις ξεπουπουλιάζουν και τις διαθέτουν στα τοπικά εστιατόρια ή σε αγορές για κατανάλωση. Η επιχείρηση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, οπότε οι υπεύθυνοι θα κάνουν εκ νέου εκτίμηση της κατάστασης.

Πηγή: Protagon.gr


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα