Αρχική iHunt.gr Σοκαριστικό video από επίθεση λύκου στην Ήπειρο….VIDEO

Σοκαριστικό video από επίθεση λύκου στην Ήπειρο….VIDEO

από iHunt Team
agelada

Το παρακάτω κυριολεκτικά ανατριχιαστικό περιστατικό, βγαλμένο λες από κάποια φρικιαστική ταινία τρόμου συνέβη την Τρίτη 23/5/17 στο βουνό του Πολύγυρου Ιωαννίνων στις 16.15 το μεσημέρι, αποκαλύπτοντας μια ιδιαίτερα σκοτεινή πλευρά των λύκων, μια πλευρά που ο πολύς κόσμος αγνοεί μιας και οι “λυκο-ειδικοί” χρόνια τώρα εντέχνως φροντίζουν να αποκρύπτουν !
 
Ο ‎Ιωάννης Ράιδος διατηρεί μονάδα εκτροφής βοοειδών ελευθέρας βοσκής στον κάμπο του Πολύγυρου Ιωαννίνων, τον χειμώνα έχει τα ζώα του χαμηλά στον κάμπο και από τον Μάρτιο, μόλις μπει η άνοιξη δηλαδή τα ανεβάζει στο βουνό.
 
Προχτές την Τρίτη λοιπόν ήταν στο βουνό με το κοπάδι του, όταν κατά τις 16.15 το μεσημέρι άκουσε αρκετά παραπάνω από το σημείο που βρισκόταν τα σπαρακτικά μουγκανίσματα ενός μοσχαριού. Έντρομος άρχισε να τρέχει ανηφορίζοντας το βουνό, του πήρε περίπου 15′ να φτάσει εκεί λόγω του δύσβατου της περιοχής για να εντοπίσει τελικά το άτυχο νεαρό ζώο κυριολεκτικά μισοφαγωμένο και μέσα στα αίματα, ωστόσο ολοζώντανο και όρθιο στα πόδια του, με ορθάνοιχτα τα πελώρια πανέμορφα μάτια του να τον πλησιάζει τρομοκρατημένο ζητώντας του σωτηρία, ενώ την ίδια στιγμή έκπληκτος με την άκρη της ματιάς του εντόπισε τον δράστη να απομακρύνεται με το πάσο του μέσα στην πυκνή βλάστηση ! Ήταν ένας ιδιαίτερα καλοθρεμμένος και μεγαλόσωμος λύκος γκρίζου χρώματος τον οποίο και πρόλαβε να φωτογραφίσει με το κινητό του όπως θα δείτε παρακάτω !!!
 
Χρόνια τώρα οι  “λυκο-ειδικοί”, “επιμορφώνουν” το ευρύ κοινό σχετικά με την αστραπιαία θανάτωση των θηραμάτων του λύκου, την περίφημη θανάτωση με δάγκωμα στην περιοχή του λαιμού, αποκόπτοντας νευρώνες και την καρωτιδική αρτηρία οπότε το θήραμα πεθαίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό.
 
Ωστόσο αυτή είναι η μισή αλήθεια που αποσκοπεί προφανώς να μην αμαυρωθεί το image του ανώτερου θηρευτή, να μην χαλάσει η εικόνα του αρπακτικού που σκοτώνει ακαριαία, προξενώντας όσο το δυνατόν λιγότερο πόνο στο θύμα του, να μην μάθει ο κόσμος πως η παραπάνω γρήγορη τακτική εφαρμόζεται μόνο σε μικρού και μεσαίου μεγέθους ζώα, ενώ σε μεγαλύτερα ζώα όπως είναι μια αγελάδα ή ένα ξεπεταγμένο μοσχάρι οι λύκοι συνήθως στοχεύουν στα μαλακά τμήματα της περιοχής του περινέου, προκαλώντας μαζική απώλεια αίματος. Τέτοια δαγκώματα μπορεί να προκαλέσουν πληγές 10-15 εκατοστών σε μήκος και, τρία από αυτά είναι συνήθως αρκετά για να ρίξουν κάτω ένα υγιές μεγάλο ελάφι, πόσο μάλλον ένα οικόσιτο μοσχάρι από το οποίο έλειπαν γύρω στα 3 κιλά κρέας από το μπούτι του, τα οποία είχε καταβροχθίσει ο λύκος ενώ το θύμα του ήταν ακόμα ολοζώντανο !!!
 
Στην ερώτηση γιατί δεν έχει τσοπανόσκυλα να φυλάνε το κοπάδι του ο Γιάννης μας είπε ” Το βουνό έχει υψόμετρο 1.080 και είναι πάνω από το χωριό, πρόκειται για δημόσια δασική έκταση στην οποία επιτρέπεται το κυνήγι. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορώ να έχω τσοπανόσκυλα διότι στην περίοδο του λαγού, ανεβαίνουν οι λαγοκυνηγοί για κυνήγι και το καλοκαίρι για εκπαίδευση τον σκυλιών τους. Τα τσοπανόσκυλα επιτίθενται στα κυνηγόσκυλα και αν τα καταφέρουν τα πνίγουν. Πάρα πολλοί συνάδελφοι κτηνοτρόφοι έχουν πληρώσει τα πνιγμένα κυνηγόσκυλα χρυσάφι στα δικαστήρια !!!”  Και ο Γιάννης συνέχισε λέγοντας ” Θα ήταν λύση να απαγορευτεί το κυνήγι ; Να απαγορευτεί μια πανάρχαια ανθρώπινη δραστηριότητα που μάλιστα προηγείται της κτηνοτροφίας ; Σαφώς και όχι, το ιδανικό θα ήταν να συνεχιστεί και στην λίστα θηραμάτων να προστεθεί επιτέλους και ο λύκος, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου !!! Εγώ δεν μπορώ να έχω όπλο μαζί μου για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε ( ο λύκος είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος και πας μέσα αν τον σκοτώσεις). Δεν μπορώ να φτιάξω στέγαστρο διότι η έκδοση άδειας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη με απίστευτη γραφειοκρατεία χώρια το οικονομικό πρόβλημα αφού απαιτούνται πάνω από 16.000 ευρώ για εγκαταστάσεις στο βουνό που θα χωράνε όλα τα γελάδια !!! Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπεται στο βίντεο !!! Ο λύκος να μας τρώει τα μοσχάρια ζωντανά !!! “
 
 
Στην ερώτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις ο Γιάννης είπε : ” Σε ότι αφορά τον ΕΛΓΑ θεωρώ ότι είναι ένας οργανισμός που υπάρχει μόνο και μόνο για να παιδεύει τον Έλληνα γεωργό και  κτηνοτρόφο !!  Ο τρόπος με τον οποίο αποζημιώνουν είναι απαράδεκτος!! Πριν 2 χρόνια όταν είχα πάλι ζημιά από τον λύκο, ήρθε ο υπάλληλος του Ελγά να δει το σκοτωμένο μοσχάρι και η απάντηση που πήρα ήταν ως εξής. Για να πάρω αποζημίωση έπρεπε ο λύκος να μου φάει 2 μοσχάρια μαζί και όχι ένα μόνο !!!  Εάν το κράτος δεν πάρει ριζικές αποφάσεις και να ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο μπορούμε να συνυπάρχουμε στον ίδιο χώρο (βουνό) κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, λύκοι και προστάτες των λύκων η ορεινή κτηνοτροφία θα σβήσει !!!
 
Αυτά τα άσχημα συμβαίνουν παντού σε όλη την επαρχία, πολύ μακριά ωστόσο από το κέντρο αποφάσεων των Αθηνών ώστε να ακουστούν οι κραυγές απόγνωσης των βασικών χρηστών της υπαίθρου, των κτηνοτρόφων και των κυνηγών που καλούνται να επωμιστούν ολομόναχοι το δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο μιας παράλογης δήθεν περιβαλλοντικής πολιτικής στο όνομα της οποίας η πολιτεία απαιτεί και επιβάλλει το παλιό γνωμικό ” και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο” που στην περίπτωση μας μεταφράζεται σε τζάμπα οικολογική φιγούρα. Δηλαδή από την μια θεωρούμε τον λύκο “σπάνιο” και “υπό εξαφάνιση είδος” ( και ας μην υπάρχουν έγκυρες,αντικειμενικές και αξιόπιστες κρατικές μελέτες που να το αποδεικνύουν ), οπότε τον εντάσσουμε στα απολύτως προστατευόμενα είδη και παραμένει εκεί εις τον αιώνα των αιώνων και από την άλλη δεν πληρώνουμε μια για τις ζημιές που προκαλεί ο υποτιθέμενος σπάνιος προστατευόμενος μας .
 
Ελλάς το μεγαλείο σου !!!
 

 
 
του Αλέξανδρου Παλαιολόγου για το iHunt.gr
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα