Αρχική Σουβλόπαπια (Anas acuta)

Σουβλόπαπια (Anas acuta)

από iHunt Team

 

Διαστάσεις

 

Μήκος σώματος: 51 – 66 cm
Άνοιγμα φτερών:  80 – 95 cm
Βάρος αρσενικού:  550 – 1300 gr.
Βάρος θηλυκού:  450 – 1050 gr.

Γνωρίσματα

 

Αρσενικό: Καφέ κεφάλι, λευκή λωρίδα στα πλάγια του λαιμού, λευκό στήθος, μυτερή  ουρά.

Θηλυκό: Καστανωπή με ελαφρά  σταχτύ μακρύ ράμφος και μυτερή ουρά.

Γεωγραφική εξάπλωση

Αναπαράγεται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και στη βόρεια Ασία. Διαχειμάζει στη νότια Ευρώπη, βόρεια Αφρική, κεντρική και νότια Ασία.

Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή

Αναπαράγεται σε ρηχές λίμνες με γλυκό νερό με καλά αναπτυγμένη βλάστηση και σε βάλτους. Το θηλυκό χτίζει τη φωλιά στο έδαφος, συνήθως κοντά στο νερό και τη στρώνει με φύλλα, ξερά χόρτα και πούπουλα που βγάζει από το σώμα του. Γεννάει μια φορά το χρόνο 7 – 9 αβγά, χρώματος ανοιχτού κιτρινοπράσινου, τα οποία επωάζει (μόνο το θηλυκό) για 22 -24 μέρες.  Τα αβγά εκκολάπτονται όλα συγχρόνως. Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν μετά από 40 – 45 ημέρες.  Το αρσενικό εγκαταλείπει  το θηλυκό αμέσως μετά τη γέννηση των αβγών. Είδος μεταναστευτικό. Διαχειμάζει κυρίως σε  υγροτόπους κοντά στη θάλασσα.

Τροφή

Τρέφεται με μεγάλη ποικιλία φυτικών ειδών και ασπονδύλων που αναζητά στη λάσπη στα ρηχά, βυθίζοντας το κεφάλι της κάτω από την επιφάνεια του νερού. Τη νύχτα βγαίνει στα υγρολίβαδα και στις καλλιέργειες για αναζήτηση σπόρων.

Κυνήγι

Η ψαλίδα είναι από τις νοστιμότερες πάπιες. Τα πουλιά εγκαταλείπουν τη θάλασσα και τους παράκτιους υγροτόπους για να βοσκήσουν στις καλλιέργειες, το σούρουπο και επιστρέφουν νωρίς το πρωί. Μόνο τις μέρες με άσχημο καιρό (αέρα και χιονόνερο) κινούνται όλη τη μέρα. Αυτές τις μέρες  περιμένουμε στα καρτέρια,  συνήθως κοντά στα «γλυκά» νερά. Χρειάζεται καλή κάλυψη, ζεστά ρούχα και μεγάλη υπομονή. Συνιστώνται όπλα τσοκαρισμένα, ενώ τα φυσίγγια που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι βαριάς γόμωσης με σκάγια Νο 4 – 5.

Πηγή: ΣΤ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα