Αρχική iHunt.gr Σουηδία : Διαχείριση του λύκου με το κυνήγι

Σουηδία : Διαχείριση του λύκου με το κυνήγι

από iHunt Team
8ff5340f1d322d74dd162813a42897be9231c477b01266868e45558f7b7a8abe

 
Στην Σουηδία και φέτος το εξουσιοδοτημένο κυνήγι λύκων ξεκίνησε την Τρίτη 02/01/18 και ήδη οκτώ λύκοι θηρεύτηκαν κατά την πρώτη ημέρα του κυνηγιού. 
 
Οι ακτιβιστές είχαν ασκήσει έφεση στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Σουηδίας λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του κυνηγιού. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα τους παραχωρήσει άδεια άσκησης προσφυγής, αλλά δήλωσε ότι δεν θα διακόψει το νόμιμο και προγραμματισμένο κυνήγι την τελευταία στιγμή.
 
Οκτώ λύκοι πυροβολήθηκαν την Τρίτη, δύο από τους οποίους βρέθηκαν να έχουν ψώρα, αναφέρει το περιοδικό κυνηγιού Svensk Jakt.
 
Είκοσι δύο λύκοι είναι ο συνολικός αριθμός ζώων που επιτρέπεται να κυνηγηθούν σε αυτό το ειδικό κυνήγι με άδεια, το οποίο λαμβάνει χώρα σε πέντε επαρχίες μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 15 Φεβρουαρίου, με όριο στον αριθμό ζώων που μπορεί να σκοτωθεί σε κάθε νομό.
 
Στο Örebro και στο Gävleborg μπορούν να σκοτωθούν μέχρι δύο λύκοι, ενώ το όριο για Dalarna, Västmanland και Värmland είναι έξι.
 
 
Η Σουηδία έχει συνολικό πληθυσμό λύκων περίπου 355 ζώων, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις και καταμετρήσεις ενώ οι αρχές έχουν ήδη πει ότι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 300 λύκους.
 
Διάφοροι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της σουηδικής εταιρείας σαρκοφάγων, ζήτησαν να σταματήσει το κυνήγι. Από την άλλη πλευρά, οι οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ένωσης Κυνηγιού, ζήτησαν να παραταθεί.
 
 
Εδώ νομίζω ότι αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αλλά απαραίτητη παρέμβαση – σύγκριση. Στην Σουηδία λοιπόν με τα απέραντα δάση και τις τεράστιες εκτάσεις που έχει έκταση 450.295 km2 οι αρμόδιες ΔΗΜΟΣΙΕΣ αρχές και υπηρεσίες έπειτα από μελέτες έκριναν ότι πρέπει να έχουν περίπου 300 λύκους, έτσι η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σουηδίας εκτιμά ότι όταν ο πληθυσμός των λύκων ανέρχεται λίγο πάνω από τα 300 ζώα, τότε συνιστά να διατηρείται σε αυτό το επίπεδο μέσω ρυθμιζόμενου κυνηγιού.
 
 
Και ας έρθουμε στα δικά μας, στο Ελλαδιστάν του 2018 με έκταση 131.957 km2 ( έκταση σχεδόν 4 φορές μικρότερης της Σουηδίας ) με τα εκατοντάδες πλέον λυκοφαγωμένα κυνηγόσκυλα και τα αμέτρητα λυκοφαγωμένα κτηνοτροφικά ζώα, με την αδιάφορη Κ.Σ.Ε και τις αδιάφορες οργανώσεις μας, με τις ανύπαρκτες δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες, με ανύπαρκτη έστω και την έννοια της λέξεως διαχείριση, οι πληθυσμοί των λύκων ανέρχονται στα 800-900 ζώα, όχι έπειτα από αξιόπιστες μελέτες κρατικών φορέων (Δασαρχεία, Πανεπιστήμια κ.τ.λ) αλλά έπειτα από μελέτες ( ???) των Μ.Κ.Ο. Μελέτες που είχαν γίνει την δεκαετία του ’90 αλλά συνεχίζουν να υφίστανται ως έγκυρες (μαζί φυσικά και με τον αριθμό των λύκων που για κάποιο αξιοπερίεργο λόγο παραμένει κολλημένος, εκεί στα 800 ζώα) ακόμα και σήμερα έπειτα από σχεδόν ολόκληρα 27 χρόνια και ας έχουν φτάσει οι “σπάνιοι” λύκοι να κόβουν βόλτες μέσα στα σπίτια στο Κρυονέρι της Αττικής και να βουτάνε σκυλιά μέσα από αυλές σπιτιών στην Θεσσαλονίκη.
 
Τα συμπεράσματα δικά σας …..
 
του Αλέξανδρου Παλαιολόγου με πληροφορίες από https://www.thelocal.se

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα