Αρχική iHunt.gr Στα καρτέρια του….”Αλή Φασσά”

Στα καρτέρια του….”Αλή Φασσά”

από iHunt Team
ali_fassas

demobanner

Λίγο πριν από το ξημέρωμα της 18ης Ιανουαρίου ξεκίνησα για το πρώτο κυνηγετικό ταξίδι του νέου χρόνου -για πού αλλού-, για την αγαπημένη μου Δράμα.
 
Σε όλο το ταξίδι στριφογυρνούσαν στο μυαλό μου οι στιγμές που έζησα με τους φίλους μου και τα σκυλιά στις προηγούμενες εξορμήσεις και η καρδιά μου χτύπαγε σαν του μικρού παιδιού που περιμένει το δώρο από τον Αγιο Βασίλη.
 
Και ενώ ονειρευόμουν φέρμες και μπεκάτσες, το τηλέφωνο που δέχθηκα από τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας Γιάννη Γεωργιάδη άλλαξε τελείως τα όνειρά μου.
 
«Σήμερα έχει φάσσες. Ντύσου καλά, πάρε κάμερα, όπλο και το μεσημέρι αναχωρούμε για Νευροκόπι», μου είπε. Παρά τις ερωτήσεις μου δεν μου είπε τίποτα άλλο, αφήνοντας ένα μυστήριο να πλανιέται.
 
Ο Γιάννης είναι ένας έμπειρος φασσοκυνηγός και το ψευδώνυμο «Αλή Φασσάς» που τον συνοδεύει μόνο τυχαίο δεν είναι.
 
Εφτασα στη Δράμα νωρίς το μεσημέρι και κατά τις δύο ξεκινήσαμε για τον κυνηγότοπο. «Χθες (την Κυριακή 17 Ιανουαρίου) είδαμε αρκετές φάσσες σε μια κούρνια. Εκεί θα πάμε», μου είπε ο Γιάννης και συνέχισε με το «σχέδιο δράσης».
 
«Εχω κυνηγήσει ξανά σε αυτήν την κούρνια. Θα πάμε να ρίξουμε μια ματιά και μετά να αποφασίσουμε πού θα καθίσουμε για καρτέρι».
 
Σε δέντρα…
 
 
Πριν φτάσουμε στον κυνηγότοπο είδαμε μέσα σε ένα καταφύγιο πολλές φάσσες καθισμένες σε δέντρα γύρω από θερισμένες καλαμποκιές και αυτό μας ανέβασε την ψυχολογία.
 
Μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω τα πεύκα που είδαμε σε μια πλαγιά ήταν το σημείο όπου θα περιμέναμε τις φάσσες. Γρήγορα καταλάβαμε ότι δεν ήμασταν οι μόνοι που γνωρίζαμε για τις φάσσες και τα καλά καρτέρια ήταν πιασμένα από νωρίς.
 
Αφήσαμε το αυτοκίνητο και περπατώντας ψάχναμε να βρούμε πού θα καθίσουμε καρτέρι. «Πάμε γρήγορα.
 
Αν έχει φάσσες θα εμφανιστούν νωρίς. Ερχονται κάνουν κύκλους γύρω από τα πεύκα μέχρι να αποφασίσουν πού θα κάτσουν» μου εξηγεί ο Γιάννης.
 
Πράγματι, σύντομα είδαμε το πρώτο κοπαδάκι να αρχίζει να κάνει κύκλους στα πεύκα ψάχνοντας το ιδανικό μέρος για να κουρνιάσει.
 
Λίγο αργότερα και άλλα κοπάδια φάσσες φαίνονται στον ορίζοντα και τα καλά καρτέρια έχουν πάρει φωτιά.
 
Αποφασίζουμε να αλλάξουμε καρτέρι. Ενα μεγάλο άνοιγμα μέσα στις βελανιδιές και στα πεύκα φάνηκε το ιδανικό σημείο.
 
Το γεράκι…
 
 
Σύντομα μια φάσσα εμφανίζεται πίσω από τα πεύκα και ο Γιάννης με μια ωραία τουφεκιά καταφέρνει να τη ρίξει. Η φάσσα έπεσε με δύναμη στο έδαφος σε ένα σχετικά πυκνό σημείο με βελανιδιές.
 
Πήγα να την πάρω και αυτό που είδα δεν το πίστευα. Ενα γεράκι που εμφανίστηκε από το πουθενά ορμάει με εντυπωσιακή ταχύτητα πάνω στη νεκρή φάσσα. Μέχρι να φτάσω στο σημείο έχει ήδη κόψει το κεφάλι της και αντιλαμβανόμενο την παρουσία μου φεύγει αφήνοντας τη φάσσα στο έδαφος.
 
Το κυνήγι σε όλο του το μεγαλείο. Ο θηρευτής καλά κρυμμένος αναζητούσε μια ευκαιρία και όταν αυτή του δόθηκε η αντίδρασή του ήταν αστραπιαία.
 
Η επίθεσή του έγινε τόσο γρήγορα που μόνο την τελευταία στιγμή έγινε αντιληπτό. Παρακολούθηση και αιφνιδιασμός.
 
Ενα γεράκι έχει ήδη κόψει το κεφάλι της και αντιλαμβανόμενο την παρουσία μου φεύγει αφήνοντας τη φάσσα στο έδαφος. Το κυνήγι σε όλο του το μεγαλείο
 
Δυστυχώς, δεν πέρασαν άλλες φάσσες και μετά από λίγο καθισμένοι στο τζάκι του καφενείου κάναμε μαζί με τους υπόλοιπους κυνηγούς έναν μικρό απολογισμό όπου βέβαια τα πειράγματα έπεφταν βροχή…
 
Κωνσταντίνος Λουρής
 Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα