Αρχική iHunt.gr Στα ντοπιαρικα του Δελτα του Εβρου

Στα ντοπιαρικα του Δελτα του Εβρου

από iHunt Team
prasina

Ενας από τους εναπομείναντες υγροβιότοπους όπου επιτρέπεται το κυνήγι των υδρόβιων, το Δέλτα του Εβρου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς τη γεωγραφική του θέση.
 
Τη χρονιά που μας πέρασε το Δέλτα του Εβρου βρέθηκε στην επικαιρότητα μετά την απόφαση του εισαγγελέα για κατεδάφιση των καλυβών που διατηρούν οι κυνηγοί και οι ψαράδες.
 
Τελικά δόθηκε μια παράταση δύο ετών στην εκτέλεση της απόφασης που όμως δεν δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Αυτοί που έχουν κυνηγήσει στο Δέλτα θεωρούν ότι πρόκειται για φανταστική εμπειρία και αυτοί που δεν έχουν κυνηγήσει, ανεξάρτητα εάν τους αρέσει το κυνήγι των υδρόβιων, επιθυμούν να αποκτήσουν μια τέτοια εμπειρία.
 
Στη Μέκκα
 
Η πρώτη μου κυνηγετική εξόρμηση στο Δέλτα έγινε πριν από έναν μήνα περίπου με δύο εξαιρετικούς κυνηγούς. Τον Γιάννη Ρεφειάδη και τον Πέτρο Μουτσίδη. Ο Πέτρος την προηγούμενη εβδομάδα είχε βρει αρκετά πουλιά και η πρόσκληση ήταν για μένα η εκπλήρωση μιας επιθυμίας που είχα από τότε που ξεκίνησα να κυνηγάω. Το ραντεβού δόθηκε με τον Γιάννη Ρεφειάδη στην Κομοτηνή και από κει ξεκινήσαμε για να συναντήσουμε τον Πέτρο λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη.
 
Φθάνοντας στη Μέκκα του βαλτοκυνηγιού έβλεπα όλα αυτά που μόνο από περιγραφές άλλων κυνηγών είχα ακούσει. Τα διάφορα είδη υδρόβιων σε συνδυασμό με τα απίστευτα χρώματα του φθινοπώρου είχαν δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό σκηνικό και αυτό το σκηνικό προσπάθησα να το αποτυπώσω με τον φωτογραφικό μου φακό. Τα πρασινοκέφαλα πολλά μέσα στο καταφύγιο, έδιναν κάποιες ευκαιρίες για φωτογραφίες.
 
Οι γέννες πήγαν εξαιρετικά και από ό,τι μας είπε ο Πέτρος ο μεγάλος αριθμός των πρασινοκέφαλων που υπήρχε στο τέλος Σεπτεμβρίου οφείλεται στο γεγονός ότι βρήκαν ιδανικές συνθήκες και για δεύτερη γέννα. Εκτός από τα θηρεύσιμα είδη υπήρχαν και τα μη θηρεύσιμα όπως οι βαρβάρες που μάλιστα είναι τόσο μεγάλοι οι πληθυσμοί που σε κάνουν να αναρωτιέσαι για ποιο λόγο απαγορεύεται το κυνήγι τους.
 
Ενδυση & υπόδηση
 
Ο Γιάννης Ρεφειάδης ετοιμάζεται για το βαλτοκυνήγι.
 
Μετά αρκετές στάσεις για τις φωτογραφίες φτάσαμε στο σημείο όπου θα κυνηγούσαμε. Ο εξοπλισμός του κυνηγού υδρόβιων ξεκινώντας από την ένδυση και την υπόδηση είναι αυτός που είναι περισσότερο εξειδικευμένος από κάθε είδος κυνηγιού, γιατί είναι αυτός που έχει να αντιμετωπίσει έναν παράγοντα που δεν υπάρχει σε κανένα άλλον τόπο, και αυτός είναι το νερό. Φορέσαμε λοιπόν μπότες που φτάνουν μέχρι το στήθος, πήραμε μαζί μας μόνο τα απαραίτητα για να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος και ξεκινήσαμε.
 
Μάλιστα, ο Πέτρος είχε μαζί του και ένα σπαστό πριόνι για να ανοίγει δρόμο μέσα στα αρμυρίκια. Οση ώρα περπατούσαμε πάνω στο μονοπάτι όλα ήταν καλά, όμως κάποια στιγμή έπρεπε να μπούμε στον βάλτο (ή μπατάκι όπως το λένε) για να φθάσουμε στα καρτέρια. Διανύσαμε μια απόσταση 100 περίπου μέτρων μέσα στον βάλτο. Ο βάλτος είναι ένας τόπος που κρύβει πάρα πολλούς και μάλιστα πολλές φορές θανάσιμους κινδύνους.
 
Εντυπωσιακή η απογείωση των φαλαρίδων.
 
Το έδαφος από μόνο του μπορεί να μην είναι εκεί όπου φαίνεται, έτσι όταν βλέπουμε π.χ. ότι το νερό έχει ένα βάθος γύρω στο μισό μέτρο, μπορεί αυτό να είναι βούρκος και να βρεθούμε ξαφνικά χωμένοι μέχρι τη μέση στον βούρκο και με το ένα πόδι να αιωρείται.
 
Προσοχή λοιπόν γιατί υπάρχουν παγίδες και το σενάριο που σας περιέγραψα είναι ένα από τα πιο αισιόδοξα σε τέτοιες περιπτώσεις. Καλό είναι λοιπόν όταν επισκεπτόμαστε έναν τόπο τον οποίο δεν τον γνωρίζουμε, να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας και να δοκιμάζουμε πάντα πριν πατήσουμε με όλο το βάρος μας ή να έχουμε κάποιον που γνωρίζει καλά το μέρος.
 
Μια τουρλίδα μαζί με ένα μπεκατσίνι σε αναζήτηση τροφής.
 
Φτάσαμε στα καρτέρια μας τα οποία ήταν μέσα στον βάλτο. Δυστυχώς τα παπιά δεν μας έκαναν τη χάρη και μόνο δυο-τρεις ευκαιρίες μας έδωσαν για τουφεκιές τις οποίες δεν εκμεταλλευτήκαμε. Πάντως είναι δυσκολότερο πλέον το κυνήγι των υδρόβιων εξαιτίας της χρήσης των ατσάλινων σκαγιών. Νομίζω θα μας πάρει λίγο καιρό ακόμη να συνηθίσουμε να τουφεκάμε με τα ατσάλινα…
 
Κωνσταντίνος Λουρής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Λουρής
 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα