Αρχική iHunt.gr Στο έλεος λαθροθηρών το αγριόγιδο στα σύνορα με Αλβανία

Στο έλεος λαθροθηρών το αγριόγιδο στα σύνορα με Αλβανία

από iHunt Team
4b5e399f7678d84a5b2c444808dec465

demobanner

Λαθροθήρες που δρουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα στον Γράμμο αποδεκατίζουν τα σπάνια αγριόγιδα της περιοχής, σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε μέχρι την ελληνική Βουλή.
 
Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης κατέθεσε στη Βουλή επιστολή της οργάνωσης «Αγριόγιδο στα Βουνά» για τη διασυνοριακή λαθροθηρία.
 
Όπως καταγγέλλεται, τα αγριόγιδα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την περιοχή του χωριού Πληκάτι του Δήμου Κόνιτσας. 
 
Το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra), μηρυκαστικό λίγο μεγαλύτερο από κατσίκα, απαντά σε ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, της Τουρκίας και του Καύκασου. Το υποείδος που ενδημεί στην βαλκανική χερσόνησο (Rupicapra rupicapra balcanica) συγκροτείται από μικρούς, ευάλωτους και απομονωμένους πληθυσμούς, συνήθως κάτω από 100 άτομα ο καθένας. 
 
Λιγότερα από 1.000 άτομα εκτιμάται ότι απομένουν στην Ελλάδα.
 
Το αγριόγιδο είναι εύκολος στόχος καθώς διακρίνεται από μακριά να στέκεται σε απόκρημνες πλαγιές, επισημαίνει ο βιολόγος Χαρητάκης Παπαϊωάννου, πρόεδρος της οργάνωσης. 
 
Τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας και λαθροθηρίας καταγγέλλεται πως είναι πολλαπλάσια των δυνατοτήτων του Δασαρχείου Κόνιτσας, το οποίο πάσχει από έλλειψη σε προσωπικό.
 
Η οργάνωση «Αγριόγιδο στα Βουνά» καταγγέλλει μάλιστα δύο πρόσφατα περιστατικά με λαθροθήρες που φέρονται να ήρθαν από την Αλβανία.
 
Η επιστολή απευθύνεται στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Αλβανίας και στους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος.
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕPrint Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα