Αρχική iHunt.gr Στο υπουργείο περιβάλλοντος τα δασαρχεία

Στο υπουργείο περιβάλλοντος τα δασαρχεία

από iHunt Team

demobannerΤον περιορισμό του χρόνου ανακήρυξης των αναδασωτέων περιοχών από τις (έως) 90 στις 30 ημέρες και τη «μεταφορά» των δασικών υπηρεσιών από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Οσον αφορά την προστασία των καμένων δασών, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες θα δρομολογήσουν την άμεση απομάκρυνση των καμένων δέντρων, ιδίως από παρόδιες περιοχές, ενώ θα αυξηθούν οι έλεγχοι για την επιτήρηση των καμένων εκτάσεων (το πώς είναι βεβαίως ένα ζήτημα, με δεδομένη την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών και το γεγονός ότι οι φύλακες των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών εξακολουθούν να μην έχουν ανακριτικά καθήκοντα). Παράλληλα, το υπουργείο προωθεί τις μελέτες για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα) και αντιπλημμυρικών έργων προκειμένου να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα. Τέλος, θα εκδοθούν «δασικές αστυνομικές διατάξεις» για την απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (όπως η θήρα ή η βόσκηση ανά περιοχή και περίοδο).

Η πιο ενδιαφέρουσα από τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού αφορούσε την υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών των αποκεντρωμένων διοικήσεων (και των δασαρχείων που υπάγονται σε αυτές) στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι διευθύνσεις Δασών ανήκαν μέχρι το 1997 στο υπουργείο Γεωργίας, οπότε με το πρόγραμμα «Καποδίστριας» μεταφέρθηκαν αρχικά στις περιφέρειες και στη συνέχεια, το 2010, στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Ενα έτος νωρίτερα, το 2009, η αρμοδιότητα για τα δάση (τότε γενική γραμματεία Δασών) μεταφέρθηκε από το υπουργείο Γεωργίας στο νεοσύστατο τότε υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια μάλλον θετική εξέλιξη (τη μεταφορά πρότειναν άλλωστε διαχρονικά και οι ίδιοι οι δασολόγοι του Δημοσίου), καθώς το σημερινό σχήμα είχε την παραδοξότητα οι δασικές υπηρεσίες να μην υπάγονται απευθείας σε εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα για τα δάση (το ίδιο ισχύει βεβαίως και με τις υπηρεσίες δόμησης και τις πολεοδομικές αρμοδιότητες). Η μεταφορά των υπηρεσιών (ως έχουν σήμερα) θα προβλεφθεί μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Τέλος, το υπουργείο προανήγγειλε και τη θεσμοθέτηση της έννοιας του «αναδόχου αναδασώσεων» για φορείς ή εταιρείες. Οπως διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας, οι αναδασώσεις δεν θα γίνονται κατά το δοκούν, αλλά σε σημεία και με προδιαγραφές (λ.χ. ειδών δέντρων) που θα ορίζει η Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΝ (ο ιδιώτης θα χρηματοδοτεί τη μελέτη, που θα εγκρίνει η δασική υπηρεσία και θα αναλαμβάνει το κόστος των ενεργειών).Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα