Αρχική iHunt.gr Συγκλονιστικό βίντεο καταγράφει επίθεση λύκων σε κυνηγόσκυλο….VIDEO

Συγκλονιστικό βίντεο καταγράφει επίθεση λύκων σε κυνηγόσκυλο….VIDEO

από iHunt Team
lykos

Tο παρακάτω ανατριχιαστικό βίντεο εστάλη στο Jakt & Jägare , ένα δημοφιλές σουηδικό περιοδικό κυνηγιού και στο Bearplay ένα ιδιαίτερα δημοφιλές τηλεοπτικό κανάλι με θέματα για το κυνήγι και το ψάρεμα. Το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα δύο λύκους που επιτίθενται αμείλικτα, ξανά και ξανά στον νεαρό σκύλο Triss σε ένα δάσος νότια της περιοχής Mora στην Σουηδία.
 
Η επίθεση κατεγράφη από την κάμερα που έφερε στην πλάτη του ο δεύτερος σκύλος, ο Lill Öland ο οποίος όπως θα δείτε προσπαθούσε απεγνωσμένα να βοηθήσει τον νεαρό συνάδελφο του βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια του την ζωή μιας και ο ένας λύκος του έκοβε τον δρόμο και του ορμούσε, προκειμένου ο άλλος λύκος να καταφέρει ανενόχλητος τον κούταβο. Το συγκεκριμένο βίντεο θεωρείται σπάνιο και μοναδικό, μιας και είναι μόλις το δεύτερο του είδους του, γιατί παρά τις αμέτρητες επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα, σπάνια υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής των επιθέσεων σε κάμερα.
 
“Οι έντονες χιονοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι μας εμπόδισαν να παρατηρήσουμε ότι υπήρχαν λύκοι στην περιοχή παρά την παρακολούθηση των ιχνών το πρωί”, λέει ο γνωστός και πεπειραμένος κυνηγός Rasmus Boström και ιδιοκτήτης των δυο σκύλων.
 
Ο σκύλος μου Lill Öland απελευθερώθηκε για την ανίχνευση αλεπούς μαζί με έναν νεαρό που είχα εκείνη την περίοδο. Μετά από λίγο η ιχνηλασία σταμάτησε και άκουσα τον Öland να γαβγίζει, ενώ το Gps έδειχνε και τα δυο σκυλιά σταθερά στο σημείο. Νόμιζα ότι είχαν συναντήσει μια Άλκη ή ένα Μους, θηράματα στα οποία είναι δύσκολο να αντισταθεί ο Öland.
 
Περίμενα λίγα λεπτά και μόλις ετοιμαζόμουν να κινηθώ προς τα εκεί, ο Öland επέστρεψε με μεγάλη ταχύτητα.
 
Τον συνάντησα, τον έδεσα και ξεκινήσαμε μαζί προς το σημείο που σύμφωνα με το κολάρο Gps που φοράνε πάντα στο λαιμό τους τα σκυλιά μου, βρισκόταν η σκύλα και ήταν το ίδιο σημείο από όπου είχε σταματήσει η ιχνηλασία και είχε επιστρέψει ο Öland για να δω τι συμβαίνει και γιατί επέστρεψε.
 
Τότε συνειδητοποίησα επί τόπου τι πραγματικά συνέβη.
Το συνοδευόμενο νεαρό σκυλί είχε αρκετές πληγές από τις δαγκωνιές των λύκων ωστόσο χάρη στην ταχύτατη μεταφορά του στον κτηνίατρο ευτυχώς επέζησε. Το βράδυ όταν τελικά επέστρεψα στο σπίτι έλεγξα την κάμερα και είδα όλη την σκηνή της επίθεσης. “
 
Αντί επιλόγου αξίζει να κάνουμε μια μικρή αλλά απολύτως απαραίτητη διευκρίνηση εξηγώντας πως διεξάγεται ένα τυπικό κυνήγι Άλκης, Μους, λαγού, αλεπούς και άλλων τριχωτών θηραμάτων στην Σουηδία, προκειμένου να αποφύγουμε ανόητα σχόλια και παρεξηγήσεις του τύπου “ο κακός κυνηγός παράτησε τα σκυλάκια μόνα τους στο δάσος” ή “τόσο νοιάζονται οι κυνηγοί για τα σκυλιά τους που τα παρατάνε μόνα τους” από τους αυτοαποκαλούμενους φιλόζωους.
 
Τα δάση και οι εκτάσεις είναι αχανείς τα θηράματα μπορεί να είναι οπουδήποτε,οπότε τα σκυλιά ανοίγονται πολύ μακριά από τους κυνηγούς, όπως κάνουν όλοι οι ιχνηλάτες ανά τον κόσμο,έτσι για να υπάρχει επαφή με τα σκυλιά τους οι Σουηδοί κυνηγοί τους φοράνε Gps ώστε να βλέπουν όλη την πορεία της εργασίας των ζώων τους,τα οποία όταν εντοπίσουν θήραμα, π.χ μια Άλκη, κάνουν στάμπα,δηλαδή γαβγίζουν το ζώο από απόσταση κρατώντας το απασχολημένο στο σημείο,μέχρι να φτάσει ο άνθρωπος συνάδελφος τους, διαβάζοντας την πορεία τους στο Gps.
 
Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε πως εξαιτίας πολλών παρόμοιων περιστατικών,θανατηφόρες συνήθως επιθέσεις σε σκυλιά αλλά και λόγω των εκτεταμένων καταστροφών σε κτηνοτροφικά ζώα, η Σουηδία επέλεξε να εντάξει τον λύκο στα θηρεύσιμα είδη,επιτρέποντας την θήρα 36 λύκων από τους 370 που διαθέτει η χώρα,δηλαδή περίπου το 10 τοις εκατό του σουηδικού πληθυσμού. Επίσης εκτός της Σουηδίας, τον ίδιο δρόμο έχουν ακολουθήσει η Φινλανδία, Νορβηγία, Γαλλία, πολλές βαλκανικές χώρες και πολύ πρόσφατα και η Ισπανία. Τα συμπεράσματα δικά σας …
 
 

του Αλέξανδρου Παλαιολόγου

Πηγές : http://www.bearplay.se/ , https://www.jaktojagare.se

Διαβάστε ακόμη :Μοναδική παγκοσμίως καταγραφή επίθεσης λύκων σε κυνηγόσκυλο…VIDEO+PHOTOS

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα